Bakan Kurum, Sabır Evleri’ndeki kayıp cami iddiasını yanıtladı;

Bakan Kurum, Sabır Evleri’ndeki kayıp cami iddiasını yanıtladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Şanlıurfa’da ‘Sabır Evleri’ projesinde, ihalede açıkça belirtilen caminin inşa edilmediği, buna karşın cami yapılmış gibi müteahhide ödeme yapıldığı iddiasıyla ilgili, “İhale kapsamında yapımı planlanan caminin inşaatından, caminin planlandığı arazinin köylüler tarafından bahçe olarak kullanılması ve yakınlarda mevcut bir caminin bulunması nedeniyle vazgeçildiğini” kaydetti....

Aslen Şanlıurfalı olan CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal, TOKİ’nin Viranşehir ilçesinde Hazreti Eyyüp Peygamber ile eşi Rahime Hatun ve Elyasa Peygamber’in kabrinin bulunduğu Eyyüp Nebi Beldesi’nde yaptığı 86 konutun, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Sabır Evleri’ projesine dönüştürüldüğünü duyurarak, devirde usulsüzlük ve projedeki caminin yapıldığını Meclis gündemine taşımıştı. Tanal, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunmuştu.


BAKAN KURUM YANITLADI

Tanal’ın soru önergesinde yönelttiği soruları, Bakan Kurum yanıtladı. Bakan Kurum’un söz konusu soru önergesine verdiği yanıt şöyle:


“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından inşa edilen 'Şanlıurfa İli Viranşehir İlçesi Eyyüpnebi 86 Adet Konut, I Adet Cami İnşaatı İle Altyapı ye Çevre Düzenlemesi İşi kapsamında 86 adet konut ve 1 adet cami yapımı ihale edilmiş olup, caminin planlandığı arazinin köylüler tarafından bahçe olarak kullanıldığı ve planlanan caminin yakınında mevcut bir caminin de bulunması nedeniyle söz konusu cami inşaatı iş kapsamından çıkarılmıştır. İş kapsamından çıkarılan caminin bedeli yürürlükteki mevzuatlara uygun olarak İhale bedelinden düşülmüştür. Cami inşaatı için yüklenici firmaya ödeme yapılması söz konusu değildir.”

KURUM: EKSİKSİZ TESLİM EDİLDİ

Bakan Murat Kurum ayrıca, “Konutların inşaatı tamamlandıktan sonra Kentsel Dönüşüm Projelerinde kullanılmak üzere 05.05.2020 tarihli protokol kapsamında konutların 29.09.2020 tarihinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne eksiksiz olarak teslim edildiğini” kaydetti. Bakan Kurum, “Protokol kapsamında İdaremizce yapımı tamamlanan 86 adet konut karşılığında mülkiyeti Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait olan Şanlıurfa İli Haliliye İlçesi Sırrın Mahallesi 561 ve 563 parsel nolu taşınmazlarla takas edilmiştir. Belediye ile yapılan protokol kapsamında cami yapısı bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.

TANAL: CEVAPLAR YANILTICI

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, soru önergesine cevap veren Bakan Kurum’un açıklamalarını gerçekçi ve ikna edici bulmadığını söyledi. Tanal, “Bakan Murat Kurum, TOKİ’nin Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne devrettiği 86 konut ve inşa edilmeyen cami için şüpheleri giderici bir açıklama yapmamıştır. Aksine şüphelerimiz daha da arttı. Bakan bey, inşaat başladıktan sonra inşaatın yerinin sahipleriyle çıkan anlaşmazlıktan bahsediyor. Devletin şahısların özel arsasının üzerine inşaat yapmadığını Sayın Murat Kurum bilmiyor mu? Kurum, ‘Cami yeri, bahçe olarak kullanılıyordu, diyor. Böyle bir gerekçe olabilir mi? ‘Devletin arsası işgal edilmiş’ demenin farklı şekilde itirafıdır bu beyanlar. Yine Bakan bey, soru önergesinin cevabında ‘Yakında bir cami vardı’ diyor. ‘İhale yapılmadan önce aklınız neredeydi?’ diye sorulmaz mı adama?” değerlendirmesinde bulundu.

Tanal ayrıca Bakan Kurum’un yapılmayan caminin parasının ihale bedelinden düşürüldüğünü açıkladığını, ancak düşürülen miktarın kaç TL olduğunu net olarak belirtmediğini, bu durumun da zihinlerde soru işareti oluşturduğunu kaydetti.

 

BİHA

 


Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum