URFA'DA DÜNYANIN İLK MANASTIRINDA UTANDIRAN MANZARA;

URFA'DA DÜNYANIN İLK MANASTIRINDA UTANDIRAN MANZARA

Viranşehir'de dünyanın ilk kilisesi olarak bilinen Hanefiş Manastarı ateş yakılıp dokusu zarar gören ve hayvanların barınağı olarak kullanılan yer haline geldi. Manastarın kahreden halini görenler duruma isyan etti....

VİRANŞEHİR- Göbeklitepe'si ile dünya arkeoloji tarihine ışık tutan Şanlıurfa'da, hala sahipsiz tarihi yerler var.

Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi Akkese Kırsal Mahallesi'nde dünyanın ilk kilisesi olarak bilinen Hanefiş Manastırı yer alıyor. Üzerindeki kabartmalara bakıldığında da bu manastırın bir dönem güneşe tapanlar, bir dönem Hristiyanlar, bir dönem de müslümanlara ibadet yeri olduğu anlaşılıyor. Tarihi geçmişi ile bir çok inanışa ev sahipliği yapmasıyla ender örneklerden biri olarak kabul edilen ve aslında büyük önem taşıyan tarihi bölge ise sahipsiz. Öyle ki içinde ateş yakılması sebebiyle tüm duvarlar isle kaplanırken, hayvanların da barınağı haline gelmiş durumda.

"NE SAHİP ÇIKMA, NE ONARMA..." 

Kaderine terk edilmiş eşsiz tarihi miras için yıllardır yapılan çağrılar ise yanıtsız kalırken bir tepki de Harita Mühendisi Müslüm Yıldırım'dan geldi. Mühendis Yıldırım ""Adamlar 1800'lerde kurulmuş kovboy kasabasını, tarihi eser diye parayla gezmeye izin veriyor. Biz onbinler yaşındaki medeniyeti kırıp dökmekle , parçalamakla , yakmakla , yıkmakla meşgulüz. Yağmacı kültürü bir türlü atamadık atamıyoruz üzerimizden. Olmuyor , yapamıyoruz...Kayalara oyulmuş yerleşkeler , yaşam alanları , ibadethaneler, kaya mezarları...Yanı başında eskinin devamlı akan taşlı deresi... Şimdilerde o da insanlık gibi kurumuş...Yanından geçerken dikkatimi çekti. Çoğunun olduğu gibi bunun da adını yeni öğrendim. Ne hakkıyla tanıtım, ne sahip çıkma, ne onarma... İşimiz kârımız birbirimizi yemek, hesapsızca çoğalmak, haksızca biriktirmek... Bizi yönetenlerin işi de bize ayak uydurmak, bizi pışpışlamak, bize istirham etmek...Bence layık değiliz... Sizce?" diyerek tepkisini dile getirdi.

Tarihi yapının onarılıp turizm destinasyonuna dahil edilmesi bekleniyor.

BİHA


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum