Urfalılar lüks telefon tutkusu yüzünden kilometrelerce yol gidiyor;

Urfalılar lüks telefon tutkusu yüzünden kilometrelerce yol gidiyor

Son yıllarda döviz kurundaki artışın etkisiyle akıllı telefon pazarındaki fiyat skalası hayli yukarılara çekilmiş durumda. Telefon fiyatlarına vergilerin de eklenmesiyle dudak uçuklatan rakamlar ortaya çıkabiliyor. Doğal olarak böyle bir tablo da kaçak telefonlara veya yurt dışından daha uyguna getirilen telefonlara ilgiyi artırdı. Şanlıurfa’da birçok vatandaş son model lüks telefonları daha ucuza alabilmek için kilometrelerce yol kat ederek Kuzey Irak’a gidiyor....

ŞANLIURFA – Son birkaç yıldır akıllı telefon fiyatlarında ciddi bir yükseliş söz konusu. Bu artış ülkede döviz kuru ve vergiler ile birlikte kaçak telefon satışlarına veya yurt dışından daha uyguna getirilen telefonlara talebi artırdı. Şanlıurfa’da ise birçok vatandaş Kuzey Irak’ta son model telefonların fiyatlarının Türkiye’ye göre daha avantajlı olması nedeniyle kilometrelerce yol gidiyor.

Kuzey Irak’ın Erbil, Zaho, Duhok gibi şehirlerine giden Urfalılar, son model telefonları alıp Şanlıurfa’ya geliyorlar.

Türkiye’de iPhone’un son modeli 14 Pro Max en ucuz 44 bin lira.

Ancak Kuzey Irak’ta aynı telefon çok daha ucuz. Urfa’dan Kuzey Irak’a giden bir kişi, aynı telefonu, yol masrafları ve geldikten sonraki kayıt parası dahil 30 bin liraya mal edebiliyor.

Birçok Urfalı da bu durumu ticaret alışkanlığı haline getirmiş durumda.

Sosyal medyada Mustafa Pakır adlı kullanıcı, Kuzey Irak’a giden arkadaşının iPhone 14 Pro Max modeline, bin 400 dolar, yol masrafları, geldikten sonra ödenen 2 bin 900 lira kayıt işlem parasıyla sahip olduğunu yazdı.  Pakır, “Ortalama günde 3000 kişi giriş çıkış yapıyor. Zaho’ya günde bir konteyner iPhone geliyor, yetişmiyor. Yani telefon için izdiham oluyor” ifadesini kullandı.

BİHA


 


Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum