Sağlam: Ehil olmayan elektrikçilerle iş yapmayın;

Sağlam: Ehil olmayan elektrikçilerle iş yapmayın

Elektrik akımına kapılma, iş ortamında yetişkinlerde, ev ortamında özellikle küçük çocuklarda daha sık görülüyor. Şanlıurfa’da elektrik akımına kapılarak can kaybının veya yaralanmanın yaşanmadığı bir hafta neredeyse yok. Bu hadiselerin sonuncusu iki gün önce Suruç’ta yaşandı. Evde akıma kapılan 7 yaşındaki çocuk ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yaşam mücadelesi veriyor. Birtakım basit önlemlerle elektrik kaynaklı ölümlü ve yaralanmalı vakaların önüne geçilebileceğini belirten ŞEEOB Başkanı Necmeddin Sağlam, elektrik çarpmasının özellikle yeterlilik belgesi olamayan elektrikçiler tarafından yapılan tesisatlar sonucu meydana geldiğine dikkati çekerek alınabilecek basit önlemleri anlattı....

Elektriğin bulunması şüphesiz insan hayatının en önemli dönüm noktalarından birisi. İletişimden haberleşmeye, ulaşımdan sağlık, eğitim ve neredeyse bütün alanlara kadar uzanan geniş bir yelpazede etkili olan elektrik, insan hayatının olmazsa olmazlarından. Bu büyük güç kullanılırken gerekli önlemler alınmadığı takdirde kötü sonuçlar doğurabiliyor. Şanlıurfa’da yetişkinlerin ve çocukların elektrik akımını kapılarak ağır yaralandığı veya yaşamını yitirdiği çok sayıda vaka yaşanıyor.

 

Hayatımızın merkezinde yer alan bu gücün olumsuz sonuçları ve alınabilecek tedbirlere ilişkin Şanlıurfa Elektrik ve Elektronikçiler Odası (ŞEEOB) Başkanı Necmeddin Sağlam ile görüştük.

 

Elektrik akımına kapılma hadiselerinin bilinçsizlik kadar gerekli iş güvenliği şartlarının sağlanmamış olmasından da kaynaklandığını vurgulayan Sağlam, eskimiş elektrikli veya elektronik aletlerin, açıkta duran kabloların, arızalanmış veya hasar görmüş elektrikli cihazların, topraklama yapılmamış prizlerin ve kısa devre gibi sebeplerin elektrik çarpmasının nedenleri arasında bulunduğuna dikkati çekti.

SAĞLAM: KAÇAK AKIMI KORUMA RÖLELERİNİ DEVREYE ALMALIYIZ

Vatandaşların elektrik akımına kapılarak hayatlarını kaybetmesinden derin üzüntü duyduğunu belirten Sağlam, elektrik akımına kapılma vakalarıyla ilgili şunları anlattı:

“Bunun tabii ki başlıca sebepleri var. Sebeplerden birisi, özellikle yeterlilik belgesi olmayan elektrikçiler tarafından yapılan tesisatlar sonucu meydana çıkan iş kazaları. Tadilat sonrası binalarda iş güvenliği sağlanmadan yapılan elektrikle ilgili tesisatlar ve bu tesisatların neticesinde oluşan kazalardan kaynaklı her gün vatandaşlarımızın can ve mal kaybı oluyor. Biz şunu söylüyoruz, elektrikle ilgili yeteri kadar güvenliği sağlarsak, daha sonra oluşacak olan mal ve can kaybını ödemekten daha ucuza mal olur. Örneğin bizim özellikle konutlarda, iş yerlerinde kaçak akımı koruma röleleri, yangın koruma rölelerini illaki devreye koymamız lazım. Bunlar hassas cihazları ehliyetsiz ustalar bir şekilde devre dışı bırakıyor. Devre dışı bırakmasının akabinde birçok vatandaşımızın ya da çocuğumuzun mal ve can kaybına neden oluyor.”

“YETERLİLİK BELGESİ OLAMAYAN ELEKTRİKÇİLERLE İŞ YAPMAYIN”

Necmeddin Sağlam, elektrikle ilgili iş kazaları ve can kayıplarının kullanıcı hatalarının yanı sıra elektrik dağıtım şirketlerinin yetersiz altyapısından kaynaklı olduğunu dile getirdi.

“Ne olursa olsun yeterlilik belgesi olamayan elektrikçilere asla tadilat yaptırmayın, onarım yaptırmayın ve tesisatınızı döşetmeyin” diyen Sağlam, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ucuz işçilikten kaynaklı yeterlilik belgesi olamayan elektrikçilere yaptırmış olduğumuz bu tür tesisatlar yarın öbür gün önünüze çıkacak ve can ve mal kaybı faturalarını ödemekte zorluk çekeriz. Eğer biz tesisatlarımızı düzgün bir şekilde ehliyetli ustalara döşetirsek belki maliyet açısından diğer ehliyetsiz ustalara oranla biraz pahalı olur ama ilerisi açısından daha ucuza mal olduğunu yakından görürüz”.

“HEM CANIMIZI HEM DE MALIMIZI KORUYAN CİHAZLARDIR”

Özellikle köylerde sulama trafolarının üzerinde çiftçilerin ve mevsimlik tarım işçilerinin kullandığı elektrik tesisatlarında kaçak akım ve yangın koruma rölelerinin kullanılmasının önemine dikkati çeken Sağlam, “Sulama trafolarının üzerinde çiftçilerimizin kullanmış olduğu elektrik tesisatlarında muhakkak kaçak akım ve yangın koruma rölelerini kullanmaları lazım. Çünkü yangın koruma röleleri ve kaçak akım koruma röleleri bizim hem canımızı hem de malımızı koruyan cihazlardır” dedi.

“TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN DURUMLARA SEBEP OLUYOR”

Gecekondu bölgelerinde yüksek, alçak ve orta gerilim hatlarının evlere yakın mesafede geçişinden kaynaklı can kayıplarının da yaşanabildiğine vurgu yapan Sağlam, “Bakıyorsunuz ki iş yerinde yangın çıktı, ciddi manada bir ticari kayba neden oluyor. Bunu ileride telafi etme şansımız oluyor ama özellikle kırsalda can kayıplarımız çok daha fazla. Bilinçsiz bir şekilde yapılan tesisatlar ve bir şey olmaz diyerek yapılan elektrik tesisatlarıyla ilgili oluşan mal kayıpları telafisi mümkün olmayan durumlara sebep oluyor. Vatandaşlarımızı bu konuda bilinçlendirmek adına ne olursunuz ehliyetli ustalar tarafından tesisatlarınızı döşetin ve muhakkak tesisatınızla ilgili yangın ve kaçak akım koruma rölelerini muhakkak kullandırınız diyoruz ” ifadelerini kullandı.

“KAPAKLI PRİZ KULLANILMALI”

Birtakım basit önlemlerle elektrik kaynaklı ölümlü vakaların önüne geçilebileceğini belirten Sağlam, “Düşük metrede kullandığımız prizlerin muhakkak kapaklı olması lazım, topraklı, kapaklı priz olması lazım, bunların bağlı oldukları cihazların ona göre amperinin seçilmesi lazım. Ben buradan müteahhitlere, kamu kurumlarına ve yapı denetimlerine çağrıda bulunuyorum. Muhakkak yapmış olduğunuz inşaatlarda ehliyetli odamıza kayıtlı ustalar tarafından tesisatınızı döşettiriniz” dedi.

ELEKTRİK ÇARPMALARINDA YAPILACAK İLK MÜDAHALE

Elektrik akımına kapılan bir kişiye yapılacak ilk müdahale çok önemli. İlk önce elektrik çarpan kişinin elektrikle olan bağlantısı kesilmeli. Elektrik akımı kesilmeden kişiyle temas edilmemesi gerekiyor. Elektrik bağlantısı kesilemiyorsa elektrik geçirmeyen plastik, ahşap gibi cisimlerin yardımıyla kişiyi elektrikten ayırmak gerekiyor. Özellikle nemli elle dokunduğu zaman akıma dokunan kişi de maruz kalabilir. Bu noktada kişinin kendi güvenliğini düşünerek müdahale etmesi oldukça önemli.

MUSTAFA EKİNCİ - FADİME KILDI – ÖZEL HABER/BİHA

 


Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum