Urfa’da renkli çizme geleneği devam ediyor;

Urfa’da renkli çizme geleneği devam ediyor

Şanlıurfa’da kış mevsiminde daha çok kırsal kesimde yaşamlarını sürdüren vatandaşların çamurdan ve soğuktan korunmak için tercih ettiği lastik çizme ve ayakkabılar, fiyatlarının uygunluğuyla yeniden ilgi görmeye başladı....

ŞANLIURFA – Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde yer alan Ayakkabıcılar Çarşısında rengarenk lastik çizme ve ayakkabılar dikkat çekiyor. Vatandaşların yağmur ve çamurdan dolayı ilgi gösterdiği birbirinden farklı renklerdeki lastik çizmeler ile ayakkabılar, soğuğa karşı dayanıklı olması nedeniyle de tercih ediliyor.

 Lastik çizmeler ve ayakkabılara daha çok kırsal kesimde yaşayanlar ile tarım işçileri rağbet gösteriyor.

 Ayakkabıcılar Çarsısında esnaf da lastik çizme satışlarından memnun.

 Çarşıda 30 yılı aşkın süredir ayakkabıcılık yapan Beşir Türkoğlu, havaların soğuması ve yağmurlarla çizme satışlarının arttığını söyledi. BİHA’ya konuşan Türkoğlu, “Özellikle son dönemlerde hayat şartları ağırlaştığı için kırsal kesimin yanı sıra merkezde yaşayan vatandaşlar da bu lastik çizme ve ayakkabıları tercih etmeye başladı. Bunları fıstık toplamaya giden işçiler de kullanıyor. Bazı çizme türleri de Karadeniz Bölgesinde tarımda çalışanlar için satılıyor” dedi.

 

Geçen yıla göre fiyatları artan ürünlerden siyah plastik ayakkabılar bu yıl 50 liradan başlıyor. Çizmelerin fiyatları ise daha yüksek. Her renkten çizmenin bulunduğu çarşıda çizmelerin fiyatı 150 lira.

 

“Ürünlerin pahalı olması bizim elimizde değil, toptancı, fabrika maliyetleri arttığından dolayı zam geliyor” diyen Türkoğlu, en çok sattıkları ürünlerin arasında ‘köylü ayakkabısı’ diye nitelendirilen siyah lastik ayakkabılar olduğunu söyledi. Türkoğlu, “Bu köylü ayakkabısı meşhurdur. Çamur işlerinde, ahır işlerinde, inşaat çalışmalarında ve daha birçok alanda insanlar kullanıyor. Bu ayakkabılar hem sağlam hem de uzun ömürlü olduğu için talep ediliyor. Bu ayakkabıları daha çok maddi durumu iyi olmayanlar talep ediyor” diye konuştu.

 

Beşir Türkoğlu, kış boyuncu lastik çizme ve ayakkabılara ilginin sürmesini beklediklerini kaydetti.

 

DEMİR:  BU AYAKKABILAR ZIRH GİBİDİR

 

Çarşıda 25 yıldır ayakkabıcılık yapan esnaflardan Hüseyin Demir ise lastik çizme ve ayakkabıları kırsal kesimde yaşayanların daha çok tercih ettiğini söyledi. “Bunlar sıcak tutar ve sağlamdır” diyen Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Lastik çizmeler kırsalda yaşayanlar için avantajlıdır.  Vatandaşlar yağmur, çamur demeden bu çizmeleri giyer. Kışlık çizmelere ilgi var çünkü mevsimidir. Geçen seneye göre çizmelerin fiyatı arttı. Çizme fiyatlarının artışı maliyetlere bağlı. Geçen sene bir çizme 70 liraydı, bu yıl 120 lira olmuş.”

 

Lüks denilen ayakkabılara göre bu çizmelerin çok uygun olduğunu belirten Demir,  “Köylü vatandaşlarımız bu çizmeleri çok talep ediyor. Lastik çizme geleneği devam ediyor. Bu ayakkabılar zırh gibidir” ifadesini kullandı.

 

SİNAN ÖZDEMİR-MUSTAFA EKİNCİ- ÖZEL HABER/ BİHA

 

 


Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum