Şanlıurfa'da ‘beyaz göç’ sürüyor;

Şanlıurfa'da ‘beyaz göç’ sürüyor

ÖZEL HABER | Şanlıurfa’da son yıllarda yurt dışına gitmek isteyen hekimlerin sayısı artıyor. İki yıl önce Şanlıurfa’da 13 hekim yurt dışına gitmek için “iyi hal belgesi” alırken, bu rakam 2022 yılının ilk 11 ayında 29’a yükseldi....

Sağlık Bakanlığı’nın “beyaz reform” düzenlemesinin hekimlerin yurt dışına göçünü durdurması bekleniyordu. Düzenlemenin hekim göçünü önemli ölçüde durdurduğu iddia edilse de Şanlıurfa Tabip Odası’nın rakamları tersini söylüyor.

Şanlıurfa’da 2020 yılında sadece 13 doktor yurt dışına gidebilmek için “iyi hal belgesi” aldı. Bu rakam 2021 yılında 19’a yükseldi. 2022 yılının ilk 11 ayında ise bu rakam tavan yaptı. Şanlıurfa’da bu yılın 11 ayında 29 doktor “iyi hal belgesi” için Şanlıurfa Tabip Odası’na başvurdu. 

TÜRKİYE GENELİ 2 BİN 500’E DAYANDI

Türk Tabipleri Birliği (TTB) verilerine göre ülke genelinde, kasım ayında 264 doktor, yurt dışında çalışmak için gerekli olan ‘iyi hal belgesi’ aldı.

2022’nin 11 aylık döneminde bu belgeyi alarak yurt dışına gitmeye hazırlanan hekim sayısı 2 bin 417’ye çıktı. 2022 yılında ‘iyi hal belgesi‘ alanların bin 227’si uzman hekim, bin 190’ı ise pratisyen hekimlerden oluştu. Aralık ayındaki başvurularla bu rakamın 2 bin 500’ü geçeceği tahmin ediliyor.

EZER: ORANTISAL OLARAK HER HAFTA BİR BAŞVURU

BİHA’ya konuşan Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Bulut Ezer, kentteki hekimlerin yurt dışına gitme taleplerinde artışın sürdüğünü kaydetti.

Son dönemde Sağlık Bakanlığı’nın hekimlerin artık yurt dışına gitmediği şeklindeki algısının yanlış olduğunu vurgulayan Ezer, şunları söyledi:

“Sağlık Bakanlığı’nın, Beyaz Reform’un sağlık alanında yaşanan sıkıntıları çözdüğüne dair bazı iddiaları var. Bu iddiaların yersiz olduğu söyleyebilirim. Yapılan düzenleme eylül ayının sonlarına doğru gerçekleşti ama hala önceki aylarla aynı oranda iyi hal belgesi almak için başvurular devam ediyor. Ekim’de 4, kasımda 4 başvuru yapılmış bize… Orantısal olarak haftada bir, iyi hal belgesi başvurusu alıyoruz Urfa’da. 2021’deki toplam rakam 19 iken, 2022’de şu ana kadar bu sayı 29’a yükselmiş. Hekimler hala Türkiye’de çalışmanın güvenli olmadığını, sağlıkta şiddete her an maruz kalabileceklerini, çalışma ortamlarında tedirgin olduklarını düşünüyorlar. İş yükünün fazlalığı da devam ediyor… Hekimlerin yurt dışına gidişinde azalma gibi bir durum yok. Hekimler için yurt dışında çalışmak hala çok cazip.”

“HEKİM YETİŞTİRMEK BİR ÜLKE İÇİN KOLAY DEĞİL”

Ezer, ‘iyi hal belgesi’ alan doktorların daha çok Almanya’ya gitmek istediklerini gözlemlediklerini söyledi.

Yurt dışındaki ülkelerin yetişmiş hekimleri çok değerli gördüğünü belirten Ezer, “Almanya’nın hesabı şöyle; bir hekimin yetişmesi için harcanması gereken rakam 400 bin euro. Bu rakam harcanarak bir hekim yetişecek. Bu, ülkenin hazinesine, ekonomisine oluşan bir yük. Hazır bir yetişmiş hekimi almayı, onun yaşayabileceği düzgün bir ücret vermeyi çok görmüyorlar. Hekime daha fazla değer biçiyorlar. Bizim burada kaybettiğimiz bir insan değil, yetişmiş bir hekimi kaybetmek ekonomiye olan yük de demek. Bir hekim yetiştirmek bir ülke için kolay değildir” diye konuştu.

 “HEKİM SIKINTISINI KÖRÜKLEYEN DURUM OLUŞUYOR”

Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Ezer, kentte zaten hekim sıkıntısı bulunduğunu belirterek, “Urfa sirkülasyonu çok olan bir kent. Çalışma koşulları birçok kente göre alt sınırlarda maalesef. Bu nedenle Urfa’ya mecburi hizmete gelen hekim arkadaşlarımız, mecburi sürelerini tamamlayınca gidiyorlar. Yeniden bir kadro açılıyor. Buna yurt dışına gidişler de eklenirse kentte hekim sıkıntısını körükleyen bir durum oluşuyor” dedi.

ERKAN AVCI-ÖZEL HABER/BİHA

 


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum