Açar: Muadil ilaçlar kesinlikle güvenilirdir;

Açar: Muadil ilaçlar kesinlikle güvenilirdir

ÖZEL HABER | Eczacıların, doktorun yazdığı ilacın yerine muadil (eş değer) ilaç vermesi zaman zaman eczacılarla hastaları karşı karşıya getiriyor. Muadil ilaçlar, güvenirliliği konusunda birçok vatandaşın kafasında hala soru işaretleri barındırırken, Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Süleyman Açar, “Muadil dediğimiz zaten eş değer ilaç demek, yani içindeki etken maddenin, cinsi ve miktarı tamamen aynı olan ilaçtır. Bu ilaçlar kesinlikle güvenilirdir” dedi....

Son dönemlerde eczanelerle hastalar arasında muadil (eş değer) ilaç tartışmaları sıklıkla gündeme geliyor. Şanlıurfa’da da bazı vatandaşlar eczanelerin, doktorların yazdığı ilacı vermediklerini sosyal medyadan eleştiriyor. Eş değer ilacın, doktorun yazdığı orijinal ilacın yerini tutmadığını savunanlar bulunurken, Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Süleyman Açar, orijinal ilaçtan hiçbir farkı bulunmayan muadil ilaçların güvenilir olduğunu söyledi.

BİHA’ya özel açıklamalarda bulunan Açar, doktorun yazığı ilaçla eczacının verdiği muadil ilaç konusunda halkı doğru şekilde bilgilendirmek gerektiğini kaydetti.


AÇAR: “Orijinali pahalı olduğu için eczacı muadilini veriyor”

“Eczacı muadil ilacı kesinlikle kazanca binaen değiştirmiyor” diyen Açar, şunları söyledi:

“Özellikle ilaç fiyat güncellemelerinden sonra birçok ilaçta ciddi anlamda fiyat farkı ortaya çıkmaya başladı. Vatandaşlarımız da bunun farkında. Daha önce 15-20 lira ödedikleri reçetelere şu anda 40-50 lira gibi rakamlar ödüyorlar. Bu tamamen Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yanlış uygulamasından kaynaklanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu belli bir ilaç grubunu temel alıyor. Bu ilaç grubunda 10 tane ilaç varsa ben bunların en ucuzunun fiyatını öderim diyor. Ya en ucuzunu alacak vatandaş ya da üstünü kendi cebinden karşılayacak. Bu durumda eczacılarımız da çoğu zaman bu ilacın muadilini veriyor. Tam tersine doktorun yazdığı ilaç ucuz olduğu için değil, pahalı olduğu için eczacı muadilini vermek durumunda kalıyor.”


“EĞER BİR İLAÇ, DİĞERİNİN AYNISI DEĞİLSE MEDULA SİSTEMİ BU REÇETEYİ KABUL ETMEZ”

Muadil ilaçların kesinlikle güvenli olduğunun altını çizen Açar, “Muadil dediğimiz zaten eş değer ilaç demek. Eş değer demek içindeki etken maddenin, cinsi ve miktarı tamamen aynı olan ilaç demek” ifadelerini kullandı.

Muadil ilacın, orijinaliyle aynı olmadığı zaman reçeteyi medula sisteminin kabul etmediği bilgisini aktaran Açar, şunları ifade etti:

“Biz bütün reçeteleri medula sistemine kaydediyoruz. Eğer bir ilaç, diğerinin tamamen aynısı değilse medula sistemi bu ilacın reçeteyle kaydedilmesini kabul etmiyor. Birbirinin aynısı olmayan iki ilaçtan birini, diğerinin yerine kaydedemem, reçeteyi o şekilde karşılayamam. Vatandaşlarımızın gönlü bu konuda rahat olsun. Dünyada ikinci kalitesi olmayan tek ürün ilaçtır. Suyun dahi kademe kademe kaliteleri vardır. Fakat ilacın tek kalitesi vardır. Toplumun en üst kesimindeki insanla en alt kesimindeki insanın kullandığı ilaç birdir. Bu konuda vatandaşlarımızın içi müsterih olsun. Sağlık Bakanlığının da zaten ilacın içindeki etken madde ve üretim kalitesi noktasında çok ciddi denetimleri var. Hiçbir firma bu denetimlerden mütevellit belli standartların altına düşme durumunda değildir. Böyle bir fırsatları da yoktur. Dolaysıyla vatandaşlarımız ilaçlarını gönül rahatlığıyla eczanelerimizden alabilirler”.


“İLAÇLARIN YÜZDE 30’DAN FAZLASI PİYASADA YOK”

Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Süleyman Açar, ilaç temininde yaşanan sıkıntılara da değindi.

“Şu anda çok ciddi bir ilaç sıkıntısı yaşıyoruz. İlaç tedarik etmekte eczanelerimiz sorun yaşıyor” diyen Açar, “En basit ağrı kesici, ateş düşürücü şuruplar, antibiyotikler ve çocuk ilaçları dahil olmak üzere, ilaçların yüzde 30’dan fazlası şu anda piyasada yok. Bu durum hem eczacılarımızın hem vatandaşımızın mağduriyetine yol açıyor” ifadesini kullandı.


 “İLAÇ YOKLUĞUNA BAĞLI ÖLÜMLERLE UMARIM KARŞILAŞMAYIZ”

İlaç bulunmama sıkıntısının sürmesi halinde hayati tehlikelere yol açabileceğini belirten Açar, şunları kaydetti:

“Şimdi birkaç hafta sonra haberler düşer, ben bunu şimdiden söyleyeyim. Nöbetçi eczane sayısı yetersiz, kuyruklar var, eczanelerin sayısının artırılması lazım diye birileri yine sosyal medyada ortaya çıkar. Bu kuyrukların nöbetçi eczane sayısı ile hiçbir şekilde ilgisi yok. Şu anda ciddi bir ilaç yokluğu yaşıyoruz ve bu yokluk giderek artıyor. Artığı zamanda bir vatandaş reçetesini karşılayabilmek için eczane eczane dolaşmaya başlıyor. İster istemez eczanelerde hasta yoğunluğu oluşmaya başlıyor. İlaç yokluğu bu şekilde artmaya devam ederse ben korkarım ki birçok vatandaşımızın hayatı tehlikeye girecek. Buna bağlı ölümlerle umarım karşılaşmayız. Ben kamu erkini bir an önce bu konuda gerekli uygulamaları yapmaya, gerekirse ilaç firmalarına ve eczane depolarına denetleme yapmasına davet ediyorum. Muhakkak acil önlem alınması gerekiyor. Biz eczacılar olarak çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz”.

BİHA


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum