Özdiker Kuyumcular Çarşısı’nın akıbeti ne olacak?;

Özdiker Kuyumcular Çarşısı’nın akıbeti ne olacak?

Şanlıurfa’da kente yeni meydan kazandırmak amacıyla yıkılması planlanan Özdiker Kuyumcular Çarşısı’nın üzerinden yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen bir türlü çözüm bulunamadı. Yıkılsın, yıkılmasın tartışmaları sürerken, çarşının yıkım süreci tam anlamıyla çıkmaza girdi. Kamulaştırılma kararı ile Büyükşehir Belediyesiyle karşı karşıya gelen çarşı esnafından bazıları verilene razı olup devretti, bazıları da yüksek fiyat istediği için çıkmamakta direniyor. Çıkanların geride bıraktığı dükkan görüntüleri ise ucube bir görüntünün ortaya çıkmasına neden oldu....

Şanlıurfa'daki tarihi yapıların gün yüzüne çıkarılması amacıyla Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından " Özdiker Kuyumcular Çarşısı" ile ilgili kamulaştırma kararı alındı.

Resmi Gazete ile yayımlanan "Cumhurbaşkanı Kararları" kapsamında yıkılması planlanan çarşı ile ilgili kamulaştırılma yetkisi de Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'ne verildi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan karar doğrultusunda Özdiker Kuyumcular Çarşısı yıkılarak yerine meydan yapılması kararlaştırıldı.

İKİ TARAF DA DİRETİYOR

Büyükşehir Belediyesi 122 işyerinin bulunduğu Özdiker Kuyumcular Çarşısı esnafıyla peş peşe toplantı yaptı, iş yerlerine birçok kez değer biçildi, fakat bir türlü sonuç alınamadı. Yıkılsın, yıkılmasın tartışmaları sürerken, çarşının yıkım süreci tam anlamıyla yılan hikayesine döndü.

Haşimiye Meydanı konum olarak önemli bir noktada. Öyle ki kentin turist hareketliliğinin en yoğun olduğu Balıklıgöl’e sadece 500 metre uzaklıkta. Haşimiye Meydanı; Tarihi Hanlar Bölgesi ile yine Tarihi Konut Bölgesi arasında geçiş konumunda bulunuyor. Bu nedenle esnaf için stratejik öneme sahip olsa da, trafik açısından zamanla tam bir keşmekeş bölgesi oldu. Hem vatandaşlar, hem turistler için çoğu zaman çilenin adresi…

BEYAZGÜK KARARLI, GERİDE KALAN ESNAF İSE KIMILDAMAK İSTEMİYOR

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, esnafın tepkisine rağmen “Şehri değiştirmeyeceksek seçilmemizin ne anlamı var” diyerek meydan projesini şehre kazandırmakta kararlı olduğunu ifade ederken, çarşıda kalan esnaf, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde çıkmayacaklarını bildirdi. Büyükşehir Belediyesi, geride kalan esnafın talep ettiği meblaların yüksek olduğunu ve bunu karşılayamacaklarını esnafa bildirdi.

Gerek dükkanlarını terkeden gerekse çevrede bulanan Büyükşer Belediyesi’nin projesini destekliyor. esnaf destek verdi. Turizmde hareketlilik yaşanacağını öngören esnaf, turizm potansiyeli yüksek olan tarihi hanlar bölgesinin cazibe merkezi haline getirilmesi için Özdiker Kuyumcular Çarşısının yıkılmasının yerinde bir karar olduğunu dile getirip yıkım çalışmasının bir an önce başlamasını istedi.

BOŞALAN DÜKKANLAR SONRASI ÇARŞI UCUBEYE DÖNDÜ

Büyükşehir Belediyesiyle karşı karşıya gelen çarşı esnafından bazıları aldığına razı olup devretti.  Belediye ile anlaşan esnafın boşalttığı dükkanların harabe görüntüsü ucubeyi andırıyor.

2023 yılı İslam Dünyası Turizm Başkenti seçilen Şanlıurfa’da, tarihi hanlar bölgesinde görüntü kirliliğine sebep olan çarşının akıbetinin ne olacağı ise herkes tarafından merak ediliyor.

BİHA


Kaynak:

Etiketler :
, ,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum