Can kaybı 46 bin 104'e yükseldi! Erdoğan'dan kentsel dönüşüm için çağrı;

Can kaybı 46 bin 104'e yükseldi! Erdoğan'dan kentsel dönüşüm için çağrı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sona eren Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu ve afet bölgesinde can kaybının 46 bin 104'e yükseldiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan vatandaşlara kentsel dönüşüm için de çağrı yaptı....

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından basın açıklaması yaptı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 46 bin 104'e yükseldiğini açıkladı. 

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

"Depremde hayatını kaybeden 46 bin 104 vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli olarak 6 Şubat Saat 04.17’de yaşadığımız 7,7 büyüklüğündeki ilk deprem anından itibaren devlet ve millet olarak tüm imkânlarımızı seferber ettik. Bakanlıklarımızın, kurumlarımızın, kuruluşlarımızın tamamının sahip oldukları tüm arama kurtarma, yardım, destek kapasitelerini deprem bölgesine yönlendirdik.

Depremin ardından tüm imkanlarımızı seferber ettik. Toplamda 35 bin kişi ile dünyada eşi benzeri görülmemiş bir yardım kurtarma personelini bir araya getirdik.

Yıkım öylesine çok, yıkım alanı öylesine çok, iklim o kadar zorluydu ki, ilk saatlerde arzu ettiğimiz etkinliğe ulaşamadık.

BİNALARIN DURUMU

Depremin yol açtığı geniş yıkım geride kalan insanlarımızın hayatını da zorlaştırdı. Deprem bölgesindeki yıkık ve ağır hasarlı binaların sayısı 230 bini buralardaki bağımsız bölüm sayısı da 645 bini buluyor.

KAÇ KONTEYNER KURULACAK?

Amacımız, 2 aya kadar 100 bin konteyner kurarak, yarım milyon depremzedeyi daha iyi şartlarda barınabilecekleri bu alanlara taşımaktır.

3 milyon 320 bin insanımız deprem bölgesine dışına gitti. Deprem bölgesindeki bir buçuk milyon insanımız çadırlarda hayatını sürdürüyor.

AFET BÖLGESİNDEKİ İŞLETMELER İÇİN DESTEK

Deprem bölgesindeki işletmelerin KOSGEB'e olan 2023 borçlarını, felakette hayatını kaybeden işletmecilerimizin ise tüm borçlarını siliyoruz.

Bugüne kadar 6 bin geçici ticarethane kurarak esnafımızın hizmetine verdik. Ayrıca 3 bin konteynerden oluşan çarşılar kuruyoruz. Bugüne kadar 1 milyon 61 binden fazla depremzedeye hane başına 10 bin lira nakdi yardım yaptık.

Depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 46 bin 104'e yükseldi. Deprem bölgesindeki yıkık ve ağır hasarlı binaların sayısı 230 bini buralardaki bağımsız bölüm sayısı da 645 bini buluyor.

Seyahat bölgesindeki şehirlerimizde hayat normale dönmeden bize durmak, dinlenmek haramdır.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇAĞRISI

Kentsel dönüşümün engellenmesi için adeta yalvardık. Kaybedilen her anın bizi büyük yıkımlara yaklaştırdığını söyledik.

Buradan bir kez daha tüm vatandaşlarıma bu acıları yeniden yaşamamak için eski ve riskli binalarını en kısa sürede kentsel dönüşüme sokma çağrısında bulunuyorum.

İstanbul başta olmak üzere ülkemizde 6,5 milyon yapının acilen dönüşmesi gerçeği karşımızdayken siyasi hesaplarla süreci geciktirmenin vebali çok ağırdır. Sadece şehirlerimizi değil toplumumuzu da afetlere karşı dirençli hale getirmek istiyoruz.

"10 MART'TA SEÇİM KARARI ALACAĞIZ"

Gündem sapmasına yol açacak seçim sürecinin bir an önce geride bırakılması şarttır. 14 Mayıs'ta yapılması bu imkanı verecektir. 10 Mart'ta seçim kararı alacağız akşamında Resmi Gazete'de yayınlayıp süreci başlatacağız."

BİHA


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum