Önce deprem sonra sel vurdu: Turizm sektörü büyük yara aldı;

Önce deprem sonra sel vurdu: Turizm sektörü büyük yara aldı

ÖZEL HABER | Şanlıurfa’nın en önemli ekonomi dinamiklerinin başında gelen turizm sektörü, deprem ve sel felaketleri sonrası büyük yara aldı. Felaketler sonrası hasar gören kentin tarihi simgelerinin tedbir amaçlı kapalı olması ve kente gelecek turistlerin konaklama yerlerinin depreme dayanıklılığı ile ilgili güvenlik endişeleri turist sayılarında ciddi düşüşler yaşanmasına yol açtı....

ŞANLIURFA - Şanlıurfa, Türkiye’nin en özel turizm şehirlerinin başında geliyor. Göbeklitepe, Balıklıgöl, Harran, Halfeti gibi birçok tarihi ve kültürel değere sahip olan kent, her yıl yüz binlerce insanın ziyaret noktası oluyor. Ancak, deprem ve sel gibi iki büyük felaket yaşanan kentte turist sayılarında ciddi azalmalar görülüyor.

Yaşanan iki felaket sonrası ziyarete kapalı olan Göbeklitepe Ören Yeri bugün itibarıyla açılıyor. Tarihi alanda herhangi bir hasar olmadığı açıklansa da bölgede artçı sarsıntılar devam ettiği için ören yeri tedbir amaçlı kapatılmıştı.

Kentin sembollerinden Balıklıgöl de felaketlerden olumsuz etkilendi. Yerleşkedeki Rızvaniye Camii, minaresindeki ve duvarlarındaki çatlaklar nedeniyle ibadete kapatılırken, tarihi göl selden de etkilendi. Taşkında çamurlu sularla dolan Balıklıgöl’ün suyu hala tam anlamıyla berraklaşmamış durumda.

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ve Şanlıurfa Mozaik Müzesi’nin giriş katları da selde etkilenen yerler arasında.

Tarihi yapıların zarar görmesi ve bu yerlerin tedbir amaçlı kapalı olması, turist sayılarındaki azalmanın en büyük nedeni. Bir diğer neden ise, turistlerin deprem sonrası konaklama yerlerinin depreme dayanıklılığı ile ilgili güvenlik endişeleri.

 Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ŞURO) Genel Sekreteri ve Türkiye Turist Rehberler Birliği Denetim Kurulu Başkanı Müslüm Çoban, kente gelmek isteyen turistlerin konaklama yerlerinin güvenliği ile ilgili endişelerinin olduğuna dikkati çekti.

ÇOBAN: ŞANLIURFA TURİZMDE BÜYÜK BİR YARA ALDI

Deprem ve sel felaketlerinin ardından Şanlıurfa’nın tarihi sembolik yapılarının zarar gördüğünü hatırlatan Çoban, şunları söyledi:

“Bölgemiz 6 Şubat’taki depremde büyük bir yıkım yaşadı. Şanlıurfa diğer illere göre depremden daha az etkilendi. Fakat 14-15 Mart’ta yaşanan sel Şanlıurfa’yı çok kötü etkiledi. Şanlıurfa’nın birçok sembolik yapısı da zarar gördü. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ve Şanlıurfa Mozaik Müzesi’nin giriş katları selde etkilendi. Göbeklitepe’de bir hasar yok. Fakat, UNESCO ekibinin gelip orada bir inceleme yapması gerekli. Şu anda açık değil. İnşallah en yakın zamanda açılır. Şanlıurfa’da yaraları bir an önce sarıp, gelmek isteyen misafirlere yardımcı olmamız lazım. Çünkü bazı misafirler Göbeklitepe’nin açık olduğunu zannedip, geri dönüyorlar. Biliyoruz artık fay hatları enerjisini boşalttı. Bölge artık Türkiye’nin en güvenli yerlerindedir. Deprem ve sel sonrası Şanlıurfa turizmde büyük bir yara aldı. Ama zaman ilerledikçe özelikle mayıs ayının ortalarına doğru Şanlıurfa turizminde hareketliliğin başlamasını umuyoruz.”

“TURİSTLERİN OTELLER İLE İLGİLİ GÜVENLİK ENDİŞESİ VAR”

“Urfa’ya gelecek turistler özellikle otellerin güvenli olup olmadığını merak ediyor” diyen Çoban, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu konuda harekete geçmesi gerektiğini kaydetti. İşletmelere sertifika sağlanması gerektiğini ifade eden Çoban, şu ifadeleri kullandı:

“Şu anda sadece Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yaptığı bir inceleme var. Pandemi döneminde Kültür ve Turizm Bakanlığı işletmeler ile birlikte güvenli sertifika gibi bir uygula yapmıştı. Burada yine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın devreye girmesi gerekiyor. Sadece Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü değil özel yapı denetim firmalarının da devreye girmesi gerekiyor. Sadece oteller değil, restoran ve konukevlerini de dahil edebiliriz. Burada ekstradan depreme dayanıklı olduğuna dair bağımsız yapı denetim firmalarınca denetlenmesi lazım. Eğer denetlenme sonucu sağlamsa Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın otellere ve yeme-içme sektöründeki işletmelere, depreme dayanıklı olduklarına dair sertifika vermesi gerekiyor.”

“HÜKÜMETTEN TURİZM İÇİN TEŞVİK PAKETİ BEKLİYORUZ”

Müslüm Çoban, işletmelere vergi kolaylığı sağlanması gerektiğini de ifade ederek, “Hükümetimizden turizm başta olmak üzere diğer sektörlere de, bunun içinde vergi kolaylıkları olabilir, Bağ-kur primlerinin devlet tarafından ödenmesi ve alınmaması gibi kolaylıklar sağlanabilir. Özellikle ödenen işçi primleri için kolaylık sağlanmalı. Bu 11 ildeki turizm potansiyeli ülke için çok önemli. Bu yüzden bir an önce canlandırılması gerekir” diye konuştu.

BİHA


Kaynak:

Etiketler :
, , , ,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum