Urfa’da şap hastalığı yok;

Urfa’da şap hastalığı yok

Şanlıurfa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, ülke genelinde hayvan pazarlarının kapatılmasına ve şehirlerarası hayvan girişlerinin durdurulmasına neden olan şap hastalığı ile ilgili Şanlıurfa’da şu an için herhangi bir vakanın görülmediğini söyledi. Açıkgöz, “Hayvanların birçoğu aşılandığı için hastalığın bu bölgelerde minimize edildiği söylenebilir. Aşılamalar tamamlandıktan sonra da inşallah en kısa sürede hayvan pazarları geri açılır” dedi....

Türkiye’de çeşitli illerdeki hayvanlarda SAT-2 tipi şap virüsü tespit edildi. Virüs nedeniyle tüm Türkiye’de ikinci bir emre kadar veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri ve teknisyenlerinin izinleri de iptal edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı, şap hastalığı nedeniyle tedbirler aldı. Bakanlık, tüm hayvan pazarlarının kapatıldığını, şehirlerarası hayvan naklinin de yasaklandığını açıkladı.

Alınan tedbirlerin üstünden bir ay geçti.  Şap hastalığı ile ilgili Şanlıurfa’daki son durum merak ediliyor.

Şanlıurfa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, şap hastalığı ile ilgili son gelişmeleri BİHA’ya anlattı.

Açıkgöz, Şanlıurfa’da resmi bir vakanın görülmediğini ve Türkiye genelinde aşılama çalışmalarında sona gelindiğini kaydetti.

AÇIKGÖZ: AŞILAMANIN BÜYÜK BİR KISMI TAMAMLANDI

Türkiye genelinde aşılama çalışmalarının büyük bir bölümünün tamamlandığını ve sürecin hızlı bir şekilde devam ettiğini belirten Açıkgöz, şunları kaydetti:

“Şap hastalığı çıktıktan sonra Türkiye genelinde hayvan pazarlarında bir kapanma olayı oldu. Ondan sonra serbest veteriner hekimler, bakanlığa bağlı veteriner hekimler Türkiye genelinde aşılama çalışmalarına başladı. Bu süreç hızlı bir şekilde de ilerliyor. Şu anda hemen hemen şap hastalığı ile ilgili aşılamanın büyük bir kısmı tamamlandı. Aşılar ücretsiz yapılıyor. Sadece aşılama yapılırken bir uygulama ücreti alınıyor. SAT-2 aşısı üretildi. Bunun da bir kısmı şu anda devam etmekte. Temennimiz ay sonuna kadar bu aşıların tümünün Türkiye genelinde tamamlanması sağlamak.”

“ŞANLIURFA’DA ŞU AN İÇİN BİR VAKA YOK”

“Şanlıurfa’da şu an için bir vaka yok” diyen Açıkgöz, “Daha doğrusu veteriner hekimler odasına ve bakanlığa bildirilen bir vaka yok. Genel anlamda arkadaşlarla konuştuğumuz zaman böyle tek tük rastlanabiliyor“ ifadelerini kullandı.

 

“AŞILAR TAMAMLANIRSA PAZARLAR DA KISA SÜREDE AÇILIR”

Açıkgöz, hayvan pazarlarının, aşı çalışmalarının tamamlanmasının ardından kısa süre sonra açılabileceğini söyleyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu kullanılan aşılar yerli aşılardır. Özellikle bu hastalık için üretildi ve şu anda sahada kullanılıyor. Normalde bu aşılar yılda iki kez kullanılıyor. Fakat, SAT-2 denilen hastalık yoktu Türkiye’de. Bundan ziyade A ve O tipi hastalık vardı. Bununla ilgili de bakanlık yıllardır bu hastalıklara karşı aşı üretiyor. İlk ve son bahar dönemlerinde tüm hayvanları şap hastalığına karşı aşılıyordu. SAT-2 çıktıktan sonra bu aşıyı da üretti. Türkiye’de şu anda bu aşının da kullanımına başlandı. İnşallah en kısa sürede bu hastalık Türkiye’de elimine edilir. Aşılama çalışmaları hızlı bir şekilde devam ettiği ve hayvanların birçoğunun aşılandığı için hastalığın bu bölgelerde minimize edildiği söylenebilir. Aşılamalar tamamlandıktan sonra da inşallah en kısa sürede hayvan pazarları geri açılır.”

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır.

ŞAP HASTALIĞI NASIL ANLAŞILIR?

İçi su dolu kabarcıklar ile başlar. Diğer belirtiler arasında ise topallık, uyuşukluk, iştah kaybı ve sütten kesilme yer alır. Hastaların ağızlarından ip gibi salya akar, ateş 40 -41 C, ağız şapırdatması, dilinde, dişetlerinde, dudağın iç kısmında mercimek veya fındık büyüklüğünde su keseleri (veziküller) görülür.

ŞAP HASTALIĞININ TEDAVİSİ NEDİR?

Şap hastalığının etkenine direkt tedavi uygulanmıyor ancak yan etkilerden dolayı oluşan enfeksiyonların tedavisi gerçekleştiriliyor. Ölüm oranı düşük olan şap hastalığında, ağızdaki yaralar için karbonatlı, sodalı su ve sirkeyle ağız içi yıkanıyor. Ayaklara dezenfektan uygulanıyor.

BİHA 


Kaynak:

Etiketler :
, , , ,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum