NATO Liderler Zirvesi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar
İspanya'nın başkenti Madrid'de gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi’nde önemli gelişmeler yaşanmıştı. Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında üçlü memorandum imzalanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile de kritik bir görüşme gerçekleştirmişti....
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya’nın Madrid şehrindeki NATO Liderler Zirvesi’ne katılmıştı. Liderlerle bir araya gelen ve önemli temaslar gerçekleştiren Erdoğan'ın Finlandiya Cumhurbaşkanı, İsveç Başbakanı ve NATO Genel Sekreteri ile gerçekleştirdiği dörtlü görüşme ise tarihi bir nitelik taşımıştı. Görüşme sonrası Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında üçlü memorandum imzalanmış, Türkiye, İsveç ile Finlandiya’nın üyeliğine yeşil ışık yakarken İsveç ve Finlandiya ise PKK ve FETÖ başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadelede Türkiye ile iş birliğini kabul etmişti. Söz konusu zirvede Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile de önemli bir görüşme gerçekleştirmişti. Önemli diplomatik temasların gerçekleştiği kritik NATO Zirvesi'nin sona ermesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklama yapıyor.
Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:
En önemli zirvelerden birini başarıyla neticelendirdik. Ukrayna'daki savaşın ardından liderler düzeyinde bu yıl 3. kez bir araya geldik. Madrid zirvesi gelinen noktayı tahlil etmemiz ve geleceğe yönelik vizyon oluşturmamız için önemli bir fırsat oluşturdu. İttifakımızın Ukrayna'ya desteği tamdır.
Zelenskiy ile yakın diyaloğumu sürdürüyorum. Sayın Putin ile de düzenli temas halindeyim. Bu çabalarımız kalıcı barışı sağlayacak adımların atılması içindir. Savaşın başta enflasyon olmak üzere küresel ekonomideki olumsuz yansımalarını hepimiz hissediyoruz. Türkiye'nin elini taşın altına koyan bir müttefik olarak ortaya koyduğu rolün NATO için de memnuniyetle karşılandığını gördüm. Ukrayna tahılı ile ilgili katkılarımızı paylaştım. Plana dair ayrıntıları katılımcı ülkelerle paylaştık. Dörtlü toplantıyı İstanbul'da en kısa sürede gerçekleştirmek için çabalarımızdan bahsettim.
Yeni stratejik konsept: NATO'nun temelini oluşturan birlik ve dayanışma ilkelerinin önemini bir kez daha teyit etmiştir. Stratejik konseptte, terörizm en ciddi tehdit olarak ele alınması elbette önemlidir. Mücadelenin tam bir dayanışma içinde sürdürülmesi zaruridir. Bu konunun Türkiye için ne denli büyük bir hassasiyet arz ettiğini vurguladım. Bunun NATO'nun da meselesi olduğuna işaret ettim. Bugün bize karşı kullanılan silahların yarın başka müttefiklere karşı kullanılmayacağının hiçbir garantisi yoktur.
Hepimiz şu gerçeği görüyoruz, şayet NATO'nun güvenilirliğini ve inandırıcılığını korumak istiyorsak müttefikler olarak terörün tüm tezahürleriyle mücadelede daha net adımlar atmamız şart. Yaklaşık 40 yıldır terörle mücadele eden bir ülke olarak oyalamalara tahammülümüz kalmamıştır. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik bağlamında yaşananlar Türkiye'nin kırmızı çizgilerini ortaya koymuştur. İsveç ve Finlandiya ile imzalanan mutabakat muhtırasını Türkiye'nin hassasiyetlerinin anlaşıldığı olarak görüyoruz. Bundan sonraki süreçte uygulamasını titizlikte takip edeceğiz.
Bu muhtıra Türkiye ve milletimiz açısından diplomatik bir zaferdir. Türkiye PKK ve uzantılarıyla mücadelede tam iş birliği, terörizmle mücadelede dayanışma, savunma sanayide kısıtlamalara gidilmemesiyle iş birliğinin artırılması, terör suçlularının iadesi konusunda somut adımların atılması... İsveç'in vermiş olduğu söz şudur: 73 teröristin Türkiye'ye iadesi. Türkiye'ye yönelik terör propagandasının engellenmesi hususlarında sağlam garantiler almıştır.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.