Uzmanından bayram öncesi beslenme önerileri;

Uzmanından bayram öncesi beslenme önerileri

Ramazan ayı boyunca azalan öğün saatleri ve beslenme düzeni, bayramla birlikte tekrar değişmeye başlayacak. Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Halk Sağlığı Uzmanı Uzm. Dr. Sonay Gökçeoğlu, bayramda nasıl besleneceğimiz konusunda önerilerde bulundu....

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Halk Sağlığı Uzmanı Uzm. Dr. Sonay Gökçeoğlu, bayramda nasıl beslenileceğine ilişin önemli tavsiyelerde bulundu.

 Gökçeoğlu, ilk güne hafif beslenerek başlayıp bedeni alıştırarak yemek yemeli, üçüncü gün tüketimi ilk güne oranla biraz daha arttırarak normal beslenme düzeninize geçiş yapılması gerektiğini ifade etti.

 Bayramı, Ramazan öncesi beslenme düzenine geçiş günleri gibi düşünülmesi gerektiğini belirten Gökçeoğlu’nun uyarıları şöyle:

 “Öncelikle mantık şöyle olmalı bayramın birinci gününden üçüncü gününe kadar giderek artan porsiyonların tercih edilmesi temel mantığımız olması gerekiyor. Kültürel alışkanlıklar da var. Tabii ki kızartma yağlı besinler aşırı şekerli besinler bunların kahvaltıda tercih edilmesini çok istemiyoruz. Ayrıca Sadece kahvaltı değil diğer öğünlerde de kızartma ve yağlı besinlerin yer almaması tercihinizdir. Hem yetişkinler için hem de çocuklarımız için tatlı ve çikolata konusu hassas çünkü çok aşırı yenildiğinde mide bulantıları oluşur ve karın ağrır. Her iki grubunda mutlaka dikkat etmesi gerekiyor.

Bayram ziyaretlerinde pek çok şeyi reddedemiyoruz, bu gibi durumlarda eğer imkân dahilinde ise şerbetli tatlılar değil de bunun yerine sütlü tatlıları tercih edilmesini istiyoruz. Ya da şerbetli tatlarda olacaksa Bir dilim veya daha küçük porsiyonlarını tercih edilmesini öneriyoruz. Vatandaşlarımızın mutlaka günde 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi gerekiyor sıvı tüketimi denilince özellikle çay ve kahve aklınıza geliyor. Ancak bu iki grubun biraz daha az tüketilmesini tercih edilmesini öneriyoruz. Biz onun yerine bol su alınması bu olmuyorsa ayran daha az şekerle kompostolar daha az şekerli meyve suları bunlar tercih edilebilir. Bu şekilde sıvı alımını mutlaka dikkat etmemiz gerekiyor. Beslenmede gösterdiğimiz özenin fiziksel aktivite ile desteklenmesi tavsiye ediyoruz tüm tavsiyelere uyulması durumunda bayramımızın çok daha güzel ve sağlıklı geçeceğini düşünüyorum.”

BİHA

 

 


Kaynak:

Etiketler :
, , , , ,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum