Uzmanından diş sağlığı uyarısı;

Uzmanından diş sağlığı uyarısı

Kurban Bayramı yaklaştı. Şanlıurfa Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde görevli diş hekimi Safa Mardinli, Kurban Bayramında ağız ve diş sağlığının önemi ve diş eti çekilmesi konusunda uyarılarda bulundu....

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Karaköprü’deki Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde görevli diş hekimi Safa Mardinli, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi “sağlık ağızda başlar” diyerek önemli uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramında Ağız ve Diş Sağlığının önemi ve diş eti çekilmesi konusunda halkı bilinçlendirip farkındalık yaratmak adına “ sağlık Ağızda başlar ”diyerek şunları kaydederken şu başlıklarla diş ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bayramda tüketimi artan etin dişlerin arasına girerek diş eti rahatsızlıklarına yol açtığına dikkati çeken Mardinli, “Dişlerin arasındaki boşluklara dolan gıda artıkları dişlere ve diş etlerine baskı yaparak ağrılara ve iltihaba yol açabilmektedir. Böyle bir rahatsızlıkta diş aralarının temizliğine önem vermeniz gerekmekte ve sonra mutlaka bir diş hekimi ile görüşülmesi gerekmektedir” ifadesini kullandı.

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ

Diş hekimi Mardinli, diş eti çekilmesinin de yaygın bir diş problemi olduğunu kaydetti. Diş eti çekilmesinin her yaşta ve insanda gözlenebileceğini belirten Mardinli, şunları kaydetti:

“Çoğu insan diş etlerinde çekilme olduğunu fark etmeyebilir çünkü diş eti çekilmesi yavaş yavaş gerçekleşir. Elbette sağlık ağızda başlar dediğimiz için diş ve diş eti sağlığını ayrı düşünemeyiz. Öncelikle sebepler arasında yetersiz ağız hijyeni, sert fırçalamak, irsi faktörler, istenmeyen alışkanlıklar, diş gıcırdatma, diş sıkma ve hormonal değişiklikler, hamilelik, ergenlik, özen göstermediğimiz ağız hijyeni, diş taşları, diş cebi oluşumuna yol açarak diş etinin iltihabi hastalıklarına yol açmaktadır.”

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Diş hekimi Mardinli, hastaların şu belirtilerle kendilerine geldiğini anlattı:

“Hastalar dişlerini fırçaladıkları zaman, sert şeyler ısırdıkları zaman, diş etlerinde oluşan kanama cihetiyle başvurmaktadırlar. Ayrıca dişlerde sallanma diş etinin iltihaplanması, ağrılı diş eti ve aynada bakınca fark edildiği zaman diş boyunun uzaması gibi sebeplerle başvurmaktadırlar. İlerlemiş vakalarda maalesef ki diş kaybı yaşamaktayız. Bu durumu hafife alamayız. Bir diş eksikliği demek bütün ağız ve diş yapısının etkilenmesi demektir. Hastalarımız bu şikâyetleri yaşasınlar veya yaşamasınlar önleyici hekimlik adına her hastamızın vatandaşlarımızın diş bakımına özen göstermeleri ve yılda en az iki defa bizleri ziyaret etmelerini istiyoruz.”

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ NASIL ÖNLENİR?

“Diş eti çekilmesini önlemenin en temel yolu, diş bakımını tam ve düzenli yapmaktan geçer” diyen Mardinli, şu tavsiyelerde bulundu:

“Her gün dişlerinizi fırçalayın ve diş ipi ile temizleyin ve yılda en az iki kez veya önerildiği şekilde diş hekiminizi ziyaret edin. Diş eti çekilmeniz varsa, diş hekiminiz sizi daha sık görmek isteyebilir. Her zaman yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın ve diş hekiminizden, dişlerinizi fırçalamanın doğru yolunu göstermesini isteyin.”

Mardinli, diş eti çekilmesini önlemenin diğer yollarını şöyle aktardı:

•Sigara ya da başka bir tütün ürünü kullanıyorsanız, vakit geçirmeden bırakın.

•Dengeli ve sağlıklı bir diyet yapın.

•Ağzınızda oluşan değişiklikleri yakından takip edin ve ihmal etmeyin.

Mardinli, “Önümüz bayram,  ağız ve diş sağlığımızı bakımımızı ihmal etmeyelim. Özellikle ara yüz fırçaları ve diş ipi kullanmanızı öneriyorum” ifadesini kullandı.

BİHA


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum