Şanlıurfa’da hayvan pazarı yeniden açılıyor;

Şanlıurfa’da hayvan pazarı yeniden açılıyor

Şap hastalığı nedeniyle durdurulan hayvan hareketleri kısıtlaması 28 Nisan'da kaldırılacak. Şanlıurfa’daki canlı hayvan pazarı da iki gün sonra açılacak....

Ülke geneli hayvanlarda gözlenen şap hastalığının yeni bir varyantı olan SAT-2 nedeniyle ülke geneli hayvan hareketliliği durdurulmuş ve hayvan pazarları kapatılmıştı.

Hayvan sevkiyatındaki duraklama nedeniyle zor süreçten geçen yetiştiriciler, kısa süre içerisinde üretilen yerli ve milli aşıların uygulanması sonrası kontrol altına alınan hastalığın azalması sonrası yeniden normale dönülüyor.   

Şap hastalığı nedeniyle durdurulan yurtiçi hayvan hareketleri 28 Nisan itibarıyla serbest bırakılıyor.

Bu kapsamda Şanlıurfa’daki canlı hayvan pazarı da iki gün sonra açılacak.

Küçükbaş Hayvancılık Besi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İzzet Çiftçi, bakanlığın genelgesinin şu an için ellerine ulaşmadığını ancak hazırlıklarının tamam olduğunu belirterek, 28 Nisan’da hayvan pazarının açılacağını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelde şu ifadeler yer aldı:

 “Şap hastalığına duyarlı türden hayvanların hareketlerine (il içi ve il dışı) ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince getirilen kısıtlamalar, aşağıda belirtilen kurallar çerçevesinde 28.04.2023 Cuma günü itibariyle kaldırılacaktır.

Şap hastalığı nedeniyle karantinası devam eden yerler dışında, İller arası büyükbaş hayvan sevklerinde, sevk edilecek büyükbaş hayvanların Sat-2 serotipini içeren aşı ile aşılanmış ve aşılama tarihinden itibaren 21 günlük sürenin geçmiş olması. İller arası küçükbaş hayvan sevklerinde şap aşısı şartı aranmaması. İl içi büyükbaş ve küçükbaş hayvan sevklerinde şap aşısı şartı aranmaması. İki aylık yaştan küçük sığır cinsi hayvanların sevklerinde şap aşısı şartı aranmaması. Sat-2 serotipi içeren aşı ile aşılanmamış olan hayvanların aşılanmasına aksatılmadan devam edilecektir”.

BİHA

 


Kaynak:

Etiketler :
, , , , , , ,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum