Urfa Barosu’ndan seçim uyarısı!;

Urfa Barosu’ndan seçim uyarısı!

Şanlıurfa Barosu, ilde uzun dönemdir toplu oy kullanımıyla ilgili ciddi şikayetler bulunduğuna işaret ederek, başkalarının adına kesinlikle oy kullanılmaması konusunda vatandaşları uyardı....

Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi’ne sayılı günler kaldı. Şanlıurfa Barosu, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerin güvenliğine ilişkin açıklama yaptı.

Baro hizmet binasında yapılan açıklamayı Şanlıurfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel okudu.

Abdullah Öncel, vatandaşın kullanmış olduğu oyun şeffaf ve adil şekilde tutanaklara yansıması noktasında yaşanacak sıkıntıların çözümüne ilişkin hukuki destek amacıyla Seçim Koordinasyon Merkezi ile Urfa Barosu avukatları olarak göreve hazır olduklarını kaydetti.

Öncel, vatandaşlardan öncelikli taleplerinin 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerde oy kullanılması olduğunu ifade etti.

Baro olarak “başkası adına oy kullanma vakalarının en büyük sıkıntıları olduğunu” belirten Öncel, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Şanlıurfa’da uzun dönemdir toplu oy kullanımıyla ilgili ciddi şikayetler alınmaktadır… Başkası adına oy kullanmak ve yine başka yere gidip tekrar oy kullanmak bizim uygulamada yaşadığımız en büyük sıkıntılardır. Özellikle vatandaşlarımıza buradan sesleniyoruz, özellikle ve özellikle ricamız kesinlikle ceza soruşturmasıyla karşı karşıya kalmamanız adına ne olursa olsun başkası adına oy kullanmayınız.”

298 sayılı seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri kanununda bulunan maddelerdeki cezalara dikkati çeken Öncel, ilgili maddeleri şöyle aktardı:

“-Cebir, şiddet veya tehdit ederek, seçim kurallarının toplamlarına veya görevlerini yerine getirmelerine engel olanlar, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suç silahla işlenirse verilecek ceza üç yıldan az olamaz.

-Oyunu kullandıktan sonra ihtara rağmen sandık başından ayrılmayan veya herhangi bir müdahale telkin veya tavsiyede bulunan, bunlara teşebbüs eden kimse üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

-Başkasının adını taşıyarak oy vermeye teşebbüs eden veya oy veren üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

-Oy verdiği halde tekrar oy kullanmaya teşebbüs eden ya da oy kullanan kişi üç yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

- Sandık seçmen listesine gelmeyenler adına sahte imza atmak, mühür koymak veya parmak basmak gibi hileli bir hareket ile sandığa oy atılması veya attırılması, üç yıldan beş yıla kadar hapis ve bin günden beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır. Bu eylem sandık başkan ve üyeleri ile resmi memurlar tarafından işlendiği taktirde ceza yarı oranda arttırılır.

-Usulüne aykırı olarak veya yetkisi olmadığı halde her ne sebep ve maksatla olursa olsun, oy sandığının yerini değiştirenler, yerinden kaldıranlar, oy sandığını açan, çalan veya tahrip eden veya içindeki veya içinden çıkan oy zarflarını alan, çalan veya değiştiren kimse üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Öncel, son olarak vatandaşların 14 Mayıs’ta karşılaştıkları hukuksuzlukları 0532 798 28 55 numaralı iletişim numarası ile 0850 888 54 63 numaralı WhatApp ihbar hattını arayarak seçime karşı yapılan hukuksuzlukları veya gördüklerini iletebileceklerini söyledi.

BİHA 


Kaynak:

Etiketler :
, , , , , , ,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum