Hukukçu Ömer Avcı: Mahkemeler tahliye ve kira uyuşmazlıklarına ilişkin davalarla dolu;

Hukukçu Ömer Avcı: Mahkemeler tahliye ve kira uyuşmazlıklarına ilişkin davalarla dolu

Konut kiralarına Haziran 2022'den bu yana uygulanan yüzde 25 zam sınırı uygulaması temmuzda sona eriyor. Ancak söz konusu uygulamanın uzatılacağını açıklayan hükümet, fahiş kira artışlarına yaptırım getirilmesine yönelik de çalışma yapıyor. Bu durum kiracılar ve ev sahiplerini daha fazla karşı karşıya getirecek. Kira konusunda anlaşmazlıkların daha da artacağını vurgulayan Avukat Ömer Avcı, mal sahibi ve kiracının birbirine ezdirilmemesi gerektiğini söyledi....

Konut kiralarına Haziran 2022'den bu yana yüzde 25 zam sınırı uygulanıyor. Normal şartlarda kira artış oranı Tüketici Fiyat Endeksi'ne (TÜFE) göre belirleniyor. 12 aylık enflasyon yani TÜFE rakamı kadar zam yapılabiliyor.

Hayat pahalılığı ve yükselen enflasyon nedeniyle hükümet geçen yıl haziranda artışa yüzde 25 tavan sınırı getirdi.

Hükümet kanadından gelen açıklamalara göre kira artışına yüzde 25 üst sınır uygulanmaya devam edecek.  Hatta konutta fahiş kira artışlarına yaptırım getirilmesine yönelik çalışma da yapılıyor.

Uzmanlara göre ise bu durum kira davalarında ciddi artışa neden olacak.

Söz konusu düzenlemenin süresinin uzatılmasına ilişkin BİHA’ya değerlendirmelerde bulunan Hukukçular Derneği ve Arabuluculuk Derneği Şanlıurfa İl Temsilcisi Avukat Ömer Avcı, düzenlenmenin ekonomik veriler doğrultusunda güncellenmesi gerektiğini vurguladı.


AVCI: MAL SAHİBİ VE KİRACI BİRBİRİNE EZDİRİLMEMELİ

“Bu süreçte hem mal sahibi hem de kiracı birbirine ezdirilmemeli” diyen Avcı, şunları söyledi:

“Kiracı ve mülk sahibi uyuşmazlıkları, şu an milyonlarca kişinin problemi ve bu anlaşmazlıklar gün geçtikçe büyüyor, şu an mahkemeler tahliye ve kira uyuşmazlıklarına ilişkin davalarla dolup taşıyor. Yüzde 25 kira oranı düzenlenmesinin güncel ekonomik veriler doğrultusunda güncellenmesi gerektiği kanaatindeyim. İş yerleri ve ticari işletmeler için de bir hukukçu olarak tavsiyem, cüzi bir sabit kira ve ek olarak iş yeri sahiplerinin mağdur olmaması için, mülklerini kiraya verirken hasılat ve ciro kirası dediğimiz şeklinde kiraya vermeleri, bu sözleşme türü her iki tarafı da mağdur etmeyecektir.”


“ARABULUCUK, BİR NEBZE DE OLSA ÇÖZÜME KAVUŞTURACAK”

Avcı, 1 Eylül’de başlayacak olan kirada arabuluculuk düzenlemesinin kiracı, ev sahibi uyuşmazlıklarının çözümüne katkı sağlayabileceğini belirterek, “Kirada arabuluculuk dönemi başlıyor ki bu da çok önemli. 1 Eylül itibarıyla kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk zorunlu olacak, bu da gün geçtikçe çoğalan bu uyuşmazlıkları bir nebze de olsa çözüme kavuşturacak, tarafların mağduriyetini ortadan kaldırarak mahkemelerin iş yükünü ortadan kaldıracaktır“ diye konuştu.

BİHA


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum