Arama
Arama Sonuçları
Şanlıurfa’da terzilik mesleği can çekişiyor!
Hazır giyim sektörünün hızla gelişmesiyle terzilik son demlerini yaşasa da Şanlıurfa’da 15 yıldır terzilik yapan Celal Aslan küçük dükkanında zanaatını yaşatmaya devam ediyor. Mesleğini severek yaptığını belirten Aslan, hazır giyimin hızla gelişmesiyle birlikte terziliğin zor günler geçirdiğini belirtti. Hazır giyimin uygun fiyatlarının kaliteden ödün verdiğini ifade eden Aslan, el emeğiyle hazırlanan ürünlerin daha uzun ömürlü ve kaliteli olduğunu söyledi. Ayrıca Aslan, sonbahar ve kış aylarında işlerin hareketlendiğini, ancak okulların terzilerle iş yapmayı tercih etmemesinin sektörü olumsuz etkilediğini dile getirdi.
HALİLİYE BELEDİYESİ CULHA ATÖLYESİNDE KURS KAYITLARI SÜRÜYOR
Şanlıurfa’nın geleneksel el sanatlarını yaşatan Haliliye Belediyesi, Coğrafi İşaret Belgesi alınan Culha sanatını tanıtmaya devam ediyor. Culha Atölyesi ile yeni ustalar yetiştirilmesi hedeflenirken, kurs kayıtları da sürüyor.
Şanlıurfa’da culha kursu için kayıtlar sürüyor
Şanlıurfa’nın geleneksel el sanatlarını yaşatan Haliliye Belediyesi, coğrafi işaret belgesi alınan culha sanatını tanıtmaya devam ediyor. Culha Atölyesi ile yeni ustalar yetiştirilmesi hedeflenirken, kurs kayıtları da sürüyor.
Akşener: Son kez karşınızdayım
Yerel seçimlerde hezimete uğrayan İYİ Parti’nin olağanüstü kurultayı bugün yapılıyor. Kurultayda aday olmayacağını açıklayan Meral Akşener, kürsüde son kez partililere seslendi.
Eyyübiye'de Mehmet Kuş ustalık dönemine bismillah dedi
AK Parti’den tekrar Eyyübiye Belediye Başkanı seçilen Mehmet Kuş, tebrikleri kabul etti.
Eğitim-Sen Şanlıurfa Şubesinden ÇEDES tepkisi
Eğitim Sen Şanlıurfa Şubesi, , “Çocukların Geleceğini, ‘MESEM’ ve ‘ÇEDES’ Uygulamaları Üzerinden Karartılmasına İzin Vermeyelim” başlıklı basın açıklamasında, ÇEDES Projesi kapsamında vaiz ve imamların sınıflara girdiğini, sınıfların sadece öğretmenlerin yeri olduğunu, başka kimsenin sınıflarda ders veremeyeceğini bildirdi.
Berberlerde çırak yetişmiyor
Ustadan çırağa geçen en eski mesleklerin başında gelen berberlikte ara eleman sıkıntısı yaşanıyor. Şanlıurfa’da ustalar yetiştirecek çırak bulamamaktan dertli. Mesleğe eski ilginin kalmadığını belirten berberler, bu gidişle sanatlarını bırakacak kimseyi bulamayacaklarını ifade ediyor.
Haliliye Belediyesi ile tescillenen culha geliştiriliyor
Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın girişimleriyle Coğrafi İşaret Belgesi alınan culhacılık, kurulan atölyelerde geliştiriliyor. Ustalar tarafından yaşatılan geleneksel el sanatı olan culhanın Türkiye’de ve Dünya’da tanıtılması hedefleniyor.
Çocuk işçi ölümlerinde Şanlıurfa ilk sırada
İSİG Meclisi, çocuk iş cinayetleri raporuna göre son 10 yılda en az 671 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Çocuk işçi ölümlerinde Şanlıurfa için tablo korkunç. Rapora göre, 49 ölümle, en çok çocuk işçi ölümünün meydana geldiği şehir Şanlıurfa. Ayrıca diğer şehirlerde ölen mevsimlik çocuk işçilerinde de memleket olarak ilk sırada Şanlıurfalılar var.
Bakan Tunç tarih verdi: Hakim Savcı Yardımcılığı sınavı ne zaman yapılacak?
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 1000 hakim ve savcı yardımcısı alımıyla ilgili sınavın 23-24 Aralık'ta gerçekleşeceğini açıkladı. Bakan Tunç, "Sınavı kazanan hakim savcı yardımcılarımız, 3 yıl hakim savcı yardımcısı olarak görev yapacaklar. Bunun bir bölümü Adalet Akademisi'nde eğitim olarak geçecek. Önemli bir bölümünde de tecrübeli hakim ve savcılarımızın yanında usta-çırak ilişkisi içerisinde yetişecekler." dedi.
Matbaacılık sektörü yok olmak üzere
Son yıllarda artan dijitalleşmeden Şanlıurfa’daki matbaacılık sektörü de olumsuz etkilendi. Kâğıt faturalardan e- faturalara geçilmesi, davetiyelerin akrabalara online gönderilmesi, yazılı basından dijital basına geçilmesi gibi sebeplerle matbaacılık sektörü yok olmak üzere. Kentte 33 yıldır matbaacılık sektöründe ustalık yapan Mehmet Tatlı, “Sektör çok zor durumda, yakında matbaacılık da kalmaz” dedi.
Şanlıurfa'da sanayi esnafı çırak bulamıyor
Otomobil tamircilerinin son yıllarda yaşadığı en büyük sorunlar arasında çırak eksikliği bulunuyor. Oto tamirhaneleri çırak bulmakta zorlanırken, mesleğin geleceği de tehlike altında. Özellikle 12 yıllık zorunlu eğitim sistemine geçilmesiyle başlanan süreç, her geçen gün etkisini artırarak büyümeye devam etti. Şanlıurfa’da oto tamircilerin bulunduğu Evren Sanayi Sitesi’nde çırak bulamamaktan şikayet eden esnaf, mesleklerini bırakacak yeni insanlar yetiştirmek istiyor.
Yarım asırdır ahşaba şekil veriyor
ÖZEL HABER | Şanlıurfa'da çocuk yaşta babasının yanında çırak olarak marangozluğa başlayan 57 yaşındaki Yaşar Birecikli’nin ürettiği beşik, oklava, kıyma tahtası, ekmek tahtası gibi el emeği malzemeler vatandaşların yoğun ilgisini görüyor. Mesleğin son demlerini yaşadığını ifade eden Yaşar Usta, “Meslekte çırak da artık yetişmiyor. Bizler de bu meslekten gidersek ardımızdan işi yapabilecek yok” dedi.
Eyyübiye’de kadınlar burada hem meslek öğreniyor hem de kazanç sağlıyor
Eyyübiye’de Kadın Destek Merkezleri, annelerin çocuklarıyla birlikte kaliteli zaman geçirdikleri mekânlar olmaya devam ediyor.
Bilgin: Bu ay sonuna kadar tüm EYT’lilerin maaşı bağlanacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin katıldığı bir televizyon programında, "Bu ay sonuna kadar tüm EYT'lilerin maaşı bağlanacak" dedi.
Deriye ses veren son ustalardan!
ÖZEL HABER | Şanlıurfa’da unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan defçilik, son demlerini yaşıyor. Kentte tarihin en eski sanatlarından birini icra eden 50 yaşındaki Mehmet Karaca, koyun derisini müzik aletine dönüştürüyor. Mehmet Usta, mesleğin yaşatılması için yetkililerden destek talep ediyor.
Şanlıurfa esnafı eski bayramları arıyor
Şanlıurfa’da, Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşı alışveriş telaşı sardı. Ancak, kentte geleneksel bayram alışverişinin yapıldığı tarihi çarşılar bölgesinde geçen yıllardaki bayram öncesi hareketlilik bu yıl pek yok. Deprem ve sel felaketinin ardından hayat pahalılığı ile de vatandaş çarşıya uğramazken, esnaf da bayram öncesi satışlarda belli bir hareketliliğin yaşandığını, ancak önceki senelere kıyasla yoğunluğun daha az olduğunu dile getirdi.
Keçe yapımının zorlu serüveni
ÖZEL HABER| Şanlıurfa’da unutulmaya yüz tutmuş keçe sanatını aileden dördüncü kuşak olarak devam ettiren Kadir Karcı, zor ve sabır isteyen mesleğini gelecek kuşaklara aktarmak istiyor.
Şanlıurfa’da telkari Eyyüp Usta’nın elinde yaşam buluyor
Tarihi 3 bin yıl önceye dayanan ancak günümüzde yok olmaya yüz tutmuş telkari sanatı son demlerini yaşıyor. Şanlıurfa’da henüz 6 yaşındayken çırak olarak başladığı gümüş işleme sanatına ömrünü veren Eyyüp Sabri Tatlı, kentin devlet sanatçısı unvanlı tek telkari ustası. Tutkunu olduğu sanatın unutulmaması için çabalayan Eyyüp Sabri Tatlı, bir yandan da kentin tanıtımına katkıda bulunmak için çabalıyor.
Ekonomik kriz ayakkabı tamircilerine yaradı
Şanlıurfa’da, unutulmaya yüz tutan mesleklerden olan ayakkabı tamirciliği artan hayat pahalılığı ve insanların alım gücünün düşmesiyle yeniden değer kazanmaya başladı. Yarım asrı aşkın süredir 6 metrekarelik dükkanında ayakkabı tamirciliği yapan 73 yaşındaki emektar ustalardan Ahmet Ensari, ayakkabı fiyatlarının artmasıyla vatandaşların tamir için dükkanına daha sık uğramaya başladığını belirterek, “Şimdi ayakkabılar pahalı olduğu için bizim işler de arttı. Pahalılıktan dolayı herkes ayakkabı tamirine döndü” dedi.
Engelli ahşap oyma ustası engel tanımıyor
Şanlıurfa’da hobi olarak başladığı ahşap oymacılığında kendini geliştirerek ustalaşan 55 yaşındaki bedensel engelli Osman Basmacı, 30 yıldır kendi atölyesinde yöreye özgü minyatür, unutulmaya yüz tutmuş süs eşyaları ve oyuncaklar yapıyor. Ahşap maketlerden para da kazanan Basmacı, maketleriyle hem tarihi yeni nesille buluşturuyor hem de turistlere Şanlıurfa'yı tanıtıyor.
Terzilik yok olmanın eşiğinde
Hazır giyim sektörünün hızla gelişmesiyle terzilik son demlerini yaşasa da Şanlıurfa’da yarım asırdır terzilik yapan 65 yaşındaki Numan Tuğbay, küçük dükkânında yıllardır ekmeğini kazanıyor. Mesleğini severek yaptığını belirten Tuğbay, “Terzilik peygamber mesleğidir. 50 yılı aşkındır bu meslekteyim. Askere gittim orada da terzilik yaptım. İnşallah öbür dünyada da terzilik yaparım” dedi.
Asırlık mesleğini ayakta tutuyor
ÖZEL HABER |Şanlıurfa’da geçmişte erkeklerin kışın soğuk havalarda büründüğü yöreye özgü kürklerin son ustalarından olan 82 yaşındaki Mehmet Ali Mızrakçı, asırlık mesleklerini ayakta tutmaya çalışıyor. Çocuk yaşındayken çırak olarak başladığı kürkçülükte 70. yılını deviren Mızrakçı, şimdilerde sayıları bir elin parmağını geçmeyen ustalardan sonra bir dönemin gözde mesleğinin yok olup gideceğini belirtiyor.
Culha İstanbul’da tanıtıldı
Haliliye Belediyesi, Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınan Culha’yı Craftİstanbul El Sanatları ve Tasarım Fuarında tanıttı.
Bakırcılıkta geçen bir ömür
Şanlıurfa’da, çocukken çırak olarak başladığı bakırcılıkta bir ömür geçiren 68 yaşındaki Mehmet Çirkin, yarım asrı aşan bir süredir mesleğini ilk günkü sevgi ve hevesle sürdürüyor. Gözünü Bakırcılar Çarşısında bu meslekte açan Mehmet Usta, bakırcılığın sabır ve dikkat isteyen bir iş olduğunu belirterek, “Zamanın insanları bu işlerde çalışmaz. İnsanlar hazır, kolay olan işlerde çalışmak istiyor. Bu çağın insanları hep maddiyata bakıyor. Bizim işimiz sabır” dedi.
Çırak yetiştirene hibe desteği: Başvurular bugün başlıyor
KOSGEB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı kaybolmaya yüz tutmuş meslekler için geri ödemesiz 250 bin lira üst limitli destek ile kuruluş, işletme ve yetiştirme, makine ve teçhizat, tanıtım ve pazarlama başlıklarında destek verecek. Bu program çerçevesinde belirlenen meslekleri yapanlara 150, 200, 250 bin TL para desteği verilecek.
Yıllarını verdiği sanatını sosyal medyadan öğretiyor
Şanlıurfalı tombak ve kalemkar ustası İsmail Bülbül, daha ilkokul sıralarındayken keşfettiği sanatına yıllarını verdi. İstanbul’da uzun yıllar farklı ustaların yanında pişen Bülbül, bugün sanatının inceliklerini kendi evinde, küçük cep telefonunun kamerasından tüm dünyaya gösteriyor.
Doğal taşlardan ürettiği aksesuarları Urfa’dan dünyaya satıyor
Son dönemde doğal taşlar yeniden trend haline geldi. Binlerce yıllık geçmişe sahip doğal taşlar, eski çağlardan beri iyileştirici özellikleri sayesinde tedavi amaçlı sıkça kullanılıyor.
Urfalı çakmak ustası mesleğini yarım asırdır sürdürüyor
ÖZEL HABER | Şanlıurfa’da, çocuk yaşta merak ederek başladığı çakmak tamirciliğinde tam 42 yılı geride bırakan Halil Polat (53), kentin tek çakmak tamircisi olarak biliniyor. Bugüne kadar sayısız özel tasarımlı çakmak tamir eden Polat, sağlığı elverdiği sürece bu mesleği sürdürmeyi düşünüyor.
Yarım asırlık usta: Kendircilik mesleği yok olacak
ÖZEL HABER | Şanlıurfa’da, unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan kendircilik, gelişen teknolojiyle birlikte son demlerini yaşıyor. Kentte sayıları günden güne azalan kendirciliğin son ustalarından Mahmut Beden, yarım asırdır mesleğini sürdürerek zamana direniyor.