Urfa’da Suriyeli mültecilerin geri dönüşü konuşuldu;

Urfa’da Suriyeli mültecilerin geri dönüşü konuşuldu

Şanlıurfa Barosu Göç ve İltica Merkezi ile Solaris Derneği ortaklığında gerçekleştirilen panelde Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan mültecilerin durumu ve gönüllü geri dönüşleri ele alındı....

Şanlıurfa Barosu Göç ve İltica Merkezi ile Solaris Derneği tarafından ‘Suriyeli Mültecilerin Durumu ve Gönüllü Geri Dönüşü Paneli’ gerçekleştirildi.

Şanlıurfa Barosu Tahir Elçi Konferans Salonunda düzenlenen panele avukatlar ve ilgililer katıldı.

Programda açılış konuşmasını gerçekleştiren Şanlıurfa Baro Başkan Yardımcısı Avukat Gülistan Paydaş, 2011 yılında Suriye çıkan iç çatışmalardan dolayı Türkiye gelen mültecilere geçici koruma sağlandığını belirterek, şöyle konuştu:

“Suriye'deki insan hakları ihlallerinde 2012 ve sonrasında ortaya çıkan hızlı artış insanı yardım ihtiyaçlarında dramatik artışları da beraberinde getirmiştir. Geri dönüşümün sürdürülebilir olması için özelikle ekonomik ve sosyal alanlarda yeniden uyum ve imkanlar önemli ve gereklidir.”

Etkinliğin sabahki oturumlarında Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Ersin Orallı, gönüllü geri dönüş ve yeniden entegrasyon kavramları ulusal, uluslararası hukuki çerçeve konusunda, Avukat Lemi Keleş geri gönderme merkezleri ve geri dönüş için Türkiye’nin uyguladığı politikalar konusunda, Dr. Mervan Nezhan ise geri dönüş için Suriye’deki mevcut durum konusunda bilgiler verdi.

KAYA: KALIŞ SÜRESİNE BAĞLI TALEPLER DEĞİŞTİ

Öğleden sonra gerçekleşen oturumda konuşan Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Kaya, Suriye göçünün 12. yılında imkanlar ve zorluklar konusunda bilgiler verdi.

Kaya, kalış süresine bağlı olarak zamanla mültecilerin taleplerinin değiştiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Türkiye’de ilk yıllarda Suriyelilerin temel talepleri beslenme, barınma ve güvenlik gibi temel ihtiyaçlar idi. Bunlar 1. kuşak haklar. Sonrasında bu haklar değişmeye ve dönüşmeye başladı. İkinci ve üçüncü kuşak haklar dediğimiz mülkiyet edinme, STK kurma, siyasi parti kurma ve vatandaşlık alma gibi haklar talep edildi. Bu da değişimi, dönüşümü anlama konusunda önemli. Tüm bu akışta siyasal ekonomi ve siyasal anlamda taleplerinde değişmesine de yol açtı“.

BİHA

 


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum