Alman arkeolog Klaus Schmidh vefatının 9. yılında unutulmadı;

Alman arkeolog Klaus Schmidh vefatının 9. yılında unutulmadı

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'yi yaptığı çalışmalarla gün yüzüne çıkaran Prof. Dr. Klaus Schmidt, vefatının 9. yılında Şanlıurfa'da düzenlenen etkinlikle anıldı....

Yaşamını Urfa bölgesindeki neolitik araştırmalara ve Göbeklitepe’ye adayan Alman arkeolog Prof. Dr. Schmidt anısına Şanlıurfa Valiliği koordinatörlüğünde, Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Şanlıurfa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV), Urfa Bisiklet Topluluğu Spor Kulübü ve Göbeklitepe Bisiklet Kulübü destekleriyle "Klaus Schmidt'in İzinde Göbeklitepe'ye Pedallıyoruz" bisiklet etkinliği düzenlendi.

Bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirilen etkinlik, sabah saatlerinde Göbeklitepe'yi keşfeden Klaus Schmidt'in Eyyübiye’de Nabi Sokak’taki anı evi önünde başladı.

Etkinliğe katılan yaklaşık 100 kişi bisikletleriyle anı evi önünden itibaren Schmidt’in her gün gittiği kazı alanı güzergahını kullanarak 20 kilometre boyunca pedal çevirerek Göbeklitepe’ye ulaştı.

Ören yeri hakkında yetkililerden bilgi alan grup, daha sonra fotoğraf çektirdi.

"Tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe, ilk kez 1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversitelerinin ortaklaşa yaptığı yüzey araştırmasıyla gündeme geldi. Tarlasını süren bir çiftçinin 1986 yılında bulduğu heykelin ardından Göbeklitepe'de somut bulgulara ulaşıldı. Bulduğu taşın tarihi bir değere sahip olduğunu düşünen çiftçi, duyarlılık göstererek bu heykeli Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi yetkililerine teslim etti. İlk başlarda ne olduğu pek anlaşılamayan heykel, müzede koruma altına alındı. 1994'te bölgeyi ziyaret eden Prof. Dr. KlausSchmidt ise Göbeklitepe'deki üst kısımları görünen taşların neolitik döneme ait olduğunu fark etti.

Bunun üzerine 1995-2006 yıllarında Şanlıurfa Müze Müdürlüğünün başkanlığında, Alman Arkeoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Klaus Schmidt ve ekibinin katılımıyla kesintisiz kazı çalışmaları gerçekleştirildi. Ören yerinde sürdürülen kazı çalışmalarının başkanlık görevi 2007 yılında Prof. Dr. Klaus Schmidt'e verildi.

Yürüttüğü kazı çalışmaları ve elde ettiği bulgularla Göbeklitepe’ye ün kazandıran ve tarihe ışık tutan Prof. Dr. Klaus Schmidt, 2014 yılında hayatını kaybetmişti.

BİHA

 


Kaynak:

Etiketler :
, , , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum