HDP' Urfa İl Eşbaşkanı Atış: Düşük profilli savaş hali var;

HDP' Urfa İl Eşbaşkanı Atış: Düşük profilli savaş hali var

HDP, Yeşil Sol Parti ve DBP Urfa il başkanlıkları son dönemde artan şiddet olaylarına dikkat çekmek üzere bir basın açıklaması düzenledi. Açıklama yapan HDP Urfa İl Eşbaşkanı Ahmet Atış, artan bireysel silahlanmaya dikkat çekerek, "Ülkede düşük profilli savaş hali var" dedi....

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yeşil Sol Parti ve Demokraitk Bölgeler Partisi (DBP) Urfa il başkanlıkları Türkiye genelinde ve Urfa özelinde son dönemde artan şiddet olaylarına dikkat çekmek üzere bir basın açıklaması düzenledi.

HDP Urfa İl Eşbaşkanı Ahmet Atış’ın konuştuğu açıklamasına Demokratik Bölgeler (DBP) Şanlıurfa İl Eşbaşkanı Hamide Göktaş, Yeşil Sol Parti Şanlıurfa İl Eşbaşkanı Senem Eriş ve bazı partililer katıldı.

Hergün yeni bir şiddet olayının, silahlı saldırı sonucu ölümlerin yaşandığına dikkat çeken Atış, bu tür olaylarda bireysel silahlanmanın önemli bir neden olduğunu belirterek, “Özellikle bireysel silahlanmaya ilişkin şunu söyleyelim. İktidar bunun önüne geçmedi, önünü hatta açtı. 20 bin liraya gidip valiliklerden ruhsatlı silah alabiliyorsunuz” dedi.


ATIŞ: ÜLKEDE DÜŞÜK PROFİLLİ SAVAŞ HALİ YAŞANIYOR”

Urfa ile ilgili bazı veriler sunan Atış, “En son istatistiklere bakarsak, Diyarbakır silahlı şiddet olayları ile ilgili birinci sırada iken, 2021 yılından sonra Urfa bu bayrağı devr aldı. En son Urfa’da 148 silahlı olay gerçekleşmiş, iki yıl içerisinde. Bunun normal standartlara vurursanız, düşük profilli bir savaş hali yaşanıyor. Ülke geneline bakarsanız eğer, 4 bin 500 kişi her yıl yaşamını yitiriyor, silahlı eylemler ve sdaldırı sonucu. Neredeyse silah kullanma yaşı, yani 16-17’ye gelmiş lise çağındaki öğrenciler de rahatlıkla silah bulabiliyorlar. Bugün 85 milyon nüfuslu bir ülkede bireysel silahlanma, ruhsatlı veya ruhsatsız fark etmez, 4 kişiden 1 kişiye düşmüş. Yani yaklaşık 17 milyon bireysel silah var.”


“KORUCULUKLA BERABER BİR SİLAHLANMA ÇABASI İÇERİSİNE GİRİLDİ”

Bireysel silahlanma ve yaşanan silahlı saldırılar üzerinden koruculuk sistemini de eleştiren HDP İl Eşbaşkanı, bu sistemin bireysel silahlanmanın önünü açtığını ilere sürerek, “Yeniden bir koruculuk sistemi dayatılıyor. Aynı zamanda koruculukla beraber bir silahlanma çabası içerisine girildi. Koruculaşma had safhaya ulaşmış. En bariz bir örneği vereyim, Yıldız ailesi. Şenyaşar ailesini katlettikten sonra yüzlerce aile ferdi koruculuk adı altında silahlandı.


“BİR CEZASIZLIK POLİTİKASI DA SÖZ KONUSU”

Silahlı şiddet olaylarının artmasının bir nedeni olarak uygulanan “cezasızlık politikası” olduğunu savunan ve “Bir cezasızlık politikası da söz konusu. Bugün bir insan katledildiğinde, bakıyorunuz 2-3 yıl sonra dışarı çıkabiliyorsunuz. Her yıl yeni kanunlarla bunun önünü açabiliyorlar” ifadelerini kullanan Atış, vatandaşlara silahlı şiddet yolunu seçmeme çağrısında bulundu.

BİHA


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum