Tokmak: Kira artışlarından emlakçılar sorumlu tutulamaz;

Tokmak: Kira artışlarından emlakçılar sorumlu tutulamaz

Son dönemde fahiş şekilde artan kira fiyatları en çok konuşulan konulardan olurken, bu artışlardan emlakçıların sorumlu olduğuna dair iddialar ileri sürülüyor. Bu tür iddialara tepki gösteren ve kiralardaki artışlar konusunda emlakçıların sorumlu tutulup ‘günah keçisi’ ilan edilmesini kabul etmediklerini vurgulayan ŞUTEM Başkanı Selahattin Tokmak, bu konuda mülk sahiplerinin ve kayıt dışı emlakçılık yapanların büyük fırsatçılık yaptığını kaydetti....

Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle birçok sektörde olduğu gibi, konut ve emlak sektöründe de fiyatlar fahiş oranda artıyor. Konut satış fiyatlarına uygulanacak artışlar için bir düzenleme olmasa da kira fiyatlarında yapılacak zamlar için yüzde 25 üst sınır düzenlemesi var.

Ancak bu düzenlemeye rağmen kira fiyatlarında yüzde 200’leri aşan ciddi artışlar söz konusu olabiliyor ve bu da birçok defa kiracı ile mülk sahibini karşı karşıya getiriyor.

Kira fiyatlarına uygulanan yüksek zamlardan birçok defa emlakçılar da sorumlu tutuluyor.

Kiralarda yaşanan düzensiz ve yüksek artışlardan emlakçıların sorumlu tutulup ‘günah keçisi’ ilan edilmesinin doğru olmadığıını ve bunu kesinikle reddediğini belirten Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Odası (ŞUTEM) Başkanı Selahattin Tokmak, fiyat politikalarını düzeltmeye çalıştıklarını, ancak oda olarak yapabileceklerinin de devletin belirlediği yönetmelikle sınırlı olduğunu kaydetti.

Devlet tarafından kira artışlarına ilişkin için belirlenen yüzde 25’lik üst sınırı da doğru bulmayan ve bu konuda emlakçılar olarak mağdur olduklarını savunan Tokmak, kira fiyatlarına ilişkin yaşanan sorunlar ve bunlara dair olası çözüm önerileri hakkında Ajans Urfa’ya değerlendirmelerde bulundu.


TOKMAK: YABABİLECEĞİMİZ DEVLETİN VERMİŞ OLDUĞU YÖNETMELİKLE SINIRLIDIR

Emlak sektörünün ve gayrımenkul ihtiyacının bir şekilde herkesi ilgilendirdiğini savunan Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Odası (ŞUTEM) Başkanı Selahattin Tokmak, “Şimdi tabii ki, sektörümüz herkesi ilgilendiren çok önemli bir sektör olduğu için insanların ilgisi çok yüksek. Bütün vatandaşlar, gayrimenkul ihtiyacı, bir şekilde kendisine olmasa da çocuklarına ihtiyaçları oluyor. O yüzden herkesin takip ettiği bir sektör. Biz de elimizden geldiği kadar sektörü dizayn etmeye çalışıyoruz. Fiyat politikalarını düzenlemeye çalışıyoruz. Tabii ki bizim Emlakçılar Oda'sı olarak yapabileceğimiz görevler devletin vermiş olduğu yönetmelikle sınırlıdır. Biz onun ötesinde herhangi bir işlem yapamıyoruz” dedi.


“TOPYEKÛN EMLAKÇILARI SUÇLAMAK DOĞRU DEĞİL VE BİZ BUNU KABUL ETMİYORUZ”

Kira fiyatlarında yaşanan artışlardan emlakçıların sorumlu tutulmasını kesin bir dille reddeden Tokmak, yaşanan artışlar konusunda da arz-talep dengesizliğinin altını çizdiği konuşmasında şunları ifade etti:

“Tabii ki, fiyatlar konusunda bizim serzenişimiz, fiyatların yüksek olmasının sebebinin emlakçılar olduğu yönünde bazı algılar yapılıyor olmasıdır. Zaman zaman bazıları bu şekilde kafasına estiği zaman emlakçıları günah keçisi ilan etme durumuna gidiyor. Tabii ki, biz sektörün başkanı olarak bunlara gerekli cevapları veririz. Biz sektörümüzü her zaman savunuruz. Sektörün içerisinde mutlaka kötü niyetli insanlar da vardır. Bunlarla da biz zaten mücadelemizi yapıyoruz. Bunlarla ilgili işlemleri yasal çerçevede biz gereğini yerine getiriyoruz. Lakin dediğim gibi topyekûn emlakçıları bu şekilde suçlamak doğru değil ve biz bunu kabul etmiyoruz. Şimdi, fiyat politikalarını biliyorsunuz. Türkiye'nin gündeminde olan bir deprem ve Şanlıurfa yerelinde ise bunun getirmiş olduğu yük, bundan daha önceleri mültecinin getirmiş olduğu bir yük, bundan daha evvel de hızla büyüyen bir Şanlıurfa, hızla göç alan bir Şanlıurfa, genç nüfusa sahip bir Şanlıurfa. Bundan dolayı da sürekli bizim konut ihtiyacımız doğuyor. Tabii ki, biz yerel yöneticilere burda defaaten anlatıyoruz, konuşuyoruz. Biz çözüm önerilerini kendilerine sunuyoruz. Arz talep dengesizliğinden bahsediyoruz. Bunları hep söylüyoruz. Gerek toplantılarda gerek basın aracılığıyla biz bunları sürekli dile getiriyoruz. Hal böyle olunca arz talep dengesizliği insanlarda tabii ki, fırsatçılığa da neden oluyor. Çünkü arz ve talep çok büyük oranda orantısız. İnsanların farklı sebeplerden dolayı konutlarını kiraya vermeme durumları var yani insanlar gayrimenkul almak yerine gidiyor farklı sektörlerde, farklı yerlerde, bankalarda, farklı mecralarda yatırım yapmak istiyorlar.”


“ÖZELLİKLE MÜLK SAHİPLERİ ÇOK BÜYÜK FIRSATÇILIK YAPIYOR”

ŞUTEM Başkanı, kira artışlarının nedeni konusunda, ayrıca piyasada gayrimenkul eksikliğine dikkat çekmekle birlikte, fiyat artışlarında özellikle mülk sahiplerinin fırsatçılık yaptığını vurgulayarak, "Müteahhitlar yeni yapmış olduğu gayrimenkulleri fiyat dengesizliğinden dolayı satışa veya kiraya sunmuyorlar. Bu da neyi doğuruyor? Gayrimenkul eksikliğini doğuruyor. Hal böyle olunca yatırımcı da değişen ekonomik düzenden dolayı farklı beklenti içerisine giriyor ve gayrimenkullerini daha fazla fiyata kiraya vermek istiyor. Tabii, burda bazı algı yapmak isteyenler, emlakçıların bu fiyatları yükselttiğini söylüyor. Kardeşim siz bunları görmezden gelemezsiniz. Yani bir emlakçı istemez ki gayrimenkul fiyatı yüksek olsun ve portföyünde beklesin. Zaten beklemeye de gerek yok. Şu an itibarıyla bir gayrimenkul herhangi bir şekilde afiş bile asmadan anında kiracı buluyor. O yüzden mülk sahipleri, burada özellikle mülk sahipleri çok büyük fırsatçılık yapıyor. Ama bunu kalkıp da emlakçılara bağlamak doğru olmaz” ifadelerini kullandı.


“FİYATI YÜKSELTENLERİN BİRÇOĞU KAYIT DIŞI VE KORSAN EMLAKÇILARDIR”

Kira fiyatlarının artışı konusunda şikayetler aldıklarını, ancak bu artışların emlak esnaflarının yapmış olduğu bir uygulama olmadığını vurgulayan Tokmak, emlakçılar arasında böyle bir uygulamada bulunanların genellikle kayıtdışı ve korsan bir şekilde çalışan emlakçılar olduğuna değinerek şunları söyledi:

“Biz birebir piyasanın içerisindeyiz, her şeyi görüyoruz. Bütün şikayetleri alıyoruz. Emlak esnaflarının yapmış olduğu bir uygulama değil bunlar. Mülk sahibi bizim patronumuz, sözün gerçeği bu. Patron ne derse biz o fiyata almak zorundayız. Biz bir taneyi kovduk dükkandan, iki taneyi kovduk,üç taneyi kovduk, insanlar da nereye kadar müşteriyi kovacak. Müşterileri kovduğun zaman portföy nasıl oluşturucak. Yani biz, dediğim gibi, müşterinin getirmiş olduğu fiyatı, tabii ki biz çaba ediyoruz, yani düşürmek istiyoruz, çünkü bizim işimize gelir düşmesi, bizim kolay müşteri bulmamıza sebep olur. O yüzden biz isteriz ki, fiyatı doğru orantılı olsun, piyasanın değeri altında olsun. Biz bununla mücadele ediyoruz. Lakin insanlar ne diyor, diyorlar ki işte emlakçılar bu şekilde fiyatı yükseltiyor. Muhakkak ki, emlakçılarda bu şekilde insanlar vardır. Biz tamamını savunamayız ve bunu yapanların birçoğu da zaten kayıt dışı, korsan ve merdivenaltı emlakçılardır. Bunları bu şekilde yaparlar. Tabii ki biz bunlarla mücadelemizi ayrı platformlarda gerçekleştiriyoruz.”


“HERŞEYE FARKLI ORANDA ZAM OLURKEN, GAYRIMENKULDE YÜZDE 25 SINIRLAMASI DOĞRU VE HAKKANIYETLİ DEĞİL”

Başkan Tokmak, kira artışlarına ilişkin yapılan yüzde 25 üst sınır düzenlemesinin de doğru olmadığını belirttiği açıklamasına son olarak şunları ekledi: “Yüzde 25 konusunda emlakçılar olarak çok mağdur durumdayız. Burada yine günah keçisi bizler oluyoruz. Bu konuda emlakçılar çok büyük sıkıntı içerisinde. Tabii, şahsi fikrim, yüzde 25 olayını doğru bulmuyorum. Tabii ki devletin bir politikası var burda, bunu bu şekilde uygun görmüşler, buna birşey demiyoruz. Lakin herşeye farklı oranda zam olurken, gayrımenkulde yüzde 25 sınırlamasının doğru ve hakkaniyetli olduğunu düşünmüyoruz. Olayın hem kiracısı var, hem de mülk sahibi var. Bunların belli bir orantıda belli bir seviyeye gelmesi lazım. O yüzden yüzde 25 bizim için makul bir artış oranı değil.”.

BİHA


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum