Şanlıurfa'da camiler Ramazan’a hazır mı?;

Şanlıurfa'da camiler Ramazan’a hazır mı?

Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle öne çıkan Şanlıurfa’daki camiler, ‘11 ayın sultanı’ Ramazan için hazır. Peki, Şanlıurfa’da Enderun usulü teravih bu yıl hangi camide kılınacak? Mukabeleler hangi camilerde hangi vakitler okunacak? Şanlıurfa’da Ramazan’ın manevi atmosferine dair bilgileri Şanlıurfa İl Müftü Yardımcısı İbrahim Halil Aslan yanıtladı....

ŞANLIURFA - ‘11 ayın sultanı’ Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Ramazan ayına 11 Mart Pazartesi günü kılınacak ilk teravih namazıyla girilecek.

Şanlıurfa’daki camiler bu özel aya şimdiden hazırlanmaya başladı. İslam takviminin en kutsal ayı olarak kabul edilen Ramazan, Şanlıurfa’da da büyük bir heyecanla karşılanacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı, her yıl Ramazan ayında toplumda duyarlılık ve farkındalık oluşturmak amacıyla bireysel ve toplumsal hayata ışık tutan önemli bir temayı kamuoyunun gündemine taşıyor. Bu yılın Ramazan teması Başkanlık tarafından "Ramazan ve Ahiret Bilinci" olarak belirlendi.

Mübarek aya sayılı günler kala Şanlıurfa İl Müftü Yardımcısı İbrahim Halil Aslan, Ramazan ayına yönelik hazırlıklar, mukabele, Enderun usulü teravih ve Ramazan ayının önemi ile ilgili BİHA’ya özel açıklamalarda bulundu.

Aslan, Ramazan ayının Kuran-ı Kerim'de ismi geçen tek ay olduğunu ve hadislerde "Allah'ın ayı" olarak ifade edildiğini vurguladı.

 

ASLAN: CAMİLERİ RAMAZAN’A HAZIR HALE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Ramazan ayının manevi atmosferinin etkisiyle camilere olan ilginin arttığını ve bu nedenle camilerin bu döneme hazır hale getirilmesinin önemli olduğunu belirten Aslan, şunları söyledi:

“Ramazan ayı Kuran-ı Kerim’de ismi geçen tek aydır. Hadislerde ise Allah’ın ayı olarak ifade edilir. Ramazan ayı gelince biraz daha Müslümanların manevi duyguları daha da yüksekte olduğu için camilere yönelim oranları daha yüksektir diğer zamanlara göre. Bizler de bu hassasiyeti göz önünde bulundurduğumuz için camilerimizi mümkün mertebe en iyi şekilde Ramazan’a hazır hale getirmeye çalışıyoruz. Bu konuda iş birliği yaptığımız belediyeler de mevcut. Bazı belediyelerimiz özellikle temizlik noktasında camilerimizin cemaati ağırlama hususunda altyapıları oluşturarak, dezenfekte etmektedir. A’dan z’ye eksikleri varsa gidermeye çalışmaktadırlar. Buradan sizin aracılığınızla belediyelere teşekkür ediyorum.”

 

ENDERUN USULÜ TERAVİH BU YIL HANGİ CAMİDE KILINACAK?

Aslan, Şanlıurfa'da son birkaç yıldır başlatılan Enderun usulü teravih namazının bu yıl da kılınacağını söyledi.

Kentte Ramazan ayında enderun usulü ile teravih namazı kılınacak caminin de belirlendiğini ifade eden Aslan, “ Enderun usulü teravihimiz son birkaç yıldır Urfa’da başlatıldı. Bu yıl da inşallah Ramazan ayı içerisinde Mevlana Celalleddin Rumi Camii’nde eda edilecek. Zamanı gelince gerekli duyurular yapılacaktır” dedi.

 

“BÜTÜN CAMİLERDE MUKABELE YAPILACAK”

Aslan, Ramazan ayının bir sünneti olan mukabele ibadetinin ise köy ve şehir merkezindeki tüm camilerde gerçekleştirileceğini açıkladı.

Mukabele ibadetinin, sabah, öğle veya ikindi namazları gibi cemaatin en yoğun olduğu saatlerde gerçekleştirileceğini ifade eden Aslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Mukabele Ramazan ayının sünneti... Peygamber efendimizin Cebrail A.S’a arz edip karşılıklı okuması. Birinin okuyup diğerinin dinlemesi yöntemiyle bu ibadet gerçekleşir. Köy ve merkez fark etmeksizin bütün camilerimizde olacak. Bütün camilerimizde cemaatin yoğun olduğu saatlerde cemaat ve imamın ortak hareket etmesiyle belirlenecek bir vakitte okunacaktır. Bazı camilerde bir vakitte bazılarında iki vakitte bazılarında ise 3 vakitte mukabele yapılacaktır. Burada sabah namazı, öğle namaza veyahut ikindi namazı… Burada cemaatin yoğun olarak camiye geldiği vakit gözetilmektedir. “

 

ALO 190 HATTI RAMAZAN BOYUNCA HİZMET VERECEK

Aslan, vatandaşların dini soruları cevaplandırma hattı olan Alo 190'ı hatırlattı.  Aslan, bu hattın, Ramazan boyunca vatandaşların her türlü dini sorularını cevaplayacağını ve destek olacağını söyledi. Aslan, ayrıca, il müftülüğünde uzmanlarla yüz yüze görüşme imkanı da olduğunu belirtti.

 

“BAĞIMLILIKTAN KURTULMAK İÇİN KOLAY BİR ZEMİN”

Ramazan ayının bir irade eğitimi olduğunu ve oruç tutmanın kişilere maddi ve manevi faydalar sağladığını dile getiren Aslan, özellikle Ramazan ayında oruç tutan kişilerin, bağımlılıklardan kolayca kurtulacakları bir zemin olduğunu söyleyerek, sözlerine son olarak şunları ekledi:

“Ramazan ayı bir irade eğitimidir. Allah’ın kullarını, iradelerini kontrol altında tutup tutamayacağını imtihan ettiği bir aydır. İbadet sürekli aktifliği ifade etmez. Bazen de pasif bir şey de ibadet anlamı taşır. Oruçlu olduğu gibi… Bunun maddi faydası da oluyor. Özellikle Ramazan ayında oruç tutan kardeşlerimiz, bağımlı ise sigaraya veya başka maddelere o bağımlı oldukları maddeyi bırakmaya kolay bir zemin bulmuş olur.”

 


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum