Şanlıurfa’da bıçak bileme mesaisi başladı;

Şanlıurfa’da bıçak bileme mesaisi başladı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Yaklaşan bayram öncesi vatandaş hazırlıklarını sürdürürken, bıçakçılarda da hareketlilik artmaya başladı. Ancak bu yıl, kesim için gerekli olan bıçakların fiyatlarında dikkat çekici bir artış var. Bıçakçılar, bayram öncesi beklenen yoğunluğun henüz oluşmadığını belirtirken, vatandaşlar ise fiyatların yüksekliğinden yakındı....

Kurban Bayramı’na artık sayılı günler kaldı. Bayram için alışverişe çıkan Şanlıurfalılar eksiklerini tamamlarken, bayramın en önemli ihtiyaçlarından olan bıçaklar da tezgahlardaki yerini aldı.

Kurbanlık için tercih edilecek bıçak, kurban kesmede dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biri. Özellikle kurban edilecek hayvanın mümkün mertebe eziyet görmemesi için kullanılacak bıçak çok önemli bir role sahip.

Kalitesinden keskinliğine kadar birçok noktada dikkat edilmesi gereken kurbanlık bıçak piyasasında, bayramdan dolayı hareketlilik yaşanıyor. Ancak artan fiyatlar nedeniyle eski nazaran işler düşük. Bıçak bileme fiyatlarının 15 lira olduğu pazarda esnaf ise hem işlerin azlığından şikayet etti hem de vatandaşlara uyarılarda bulundu.

50 yıldır bıçak satışı ve bıçak bileme işi yapan Mehmet Kamacı bıçak piyasasındaki son durumuanlattı.

Kamacı, bu yıl bıçak fiyatlarında ve bileme ücretlerinde büyük bir artış olduğunu söyledi.

KAMACI: FİYATLAR YÜZDE 200 ARTTI

50 yıldır bıçak satışı ve bıçak bileme işi yapan Mehmet Kamacı, bu yıl henüz beklenen yoğunluğun oluşmadığını belirterek, “Geçen seneye göre bu yıl baya durgun işler. Bu yıl henüz beklediğimiz yoğunluk oluşmadı. Bunun başlıca nedeni ise ekonomik sorunlar. Bıçak fiyatı ve bıçak bileme fiyatları geçen yıla göre yüzde 200’e varan artışlar göstermiş durumda. Bu yıl bir bıçağın bileme fiyatı 15 lirayken geçen yıl bu fiyat 5 liraydı. Bıçak fiyatları ise 150 TL’den başlıyor. Önümüzdeki haftadan itibaren yoğunluk artabilir ama ondan da emin olamıyorum.” dedi.

“SON GÜNE BIRAKMAYIN”

Kamacı, vatandaşlara bıçak bileme işini son güne bırakmamaları ve merdiven altı ustalara gitmemeleri konusunda uyardı:

“Vatandaşlara önerim bıçak bileme işini arife günü veya bir önceki güne bırakmasınlar.” diyen Kamacı, şunları kaydetti:

“Çünkü o zamanlarda aşırı yoğunluk olduğu için bıçaklarla fazla uğraşamıyoruz ve performansımız düşüyor. Vatandaşlara bir diğer önerim ise, bayram yaklaştıkça merdiven altı bıçak bileyenler ortaya çıkıyor. Kesinlikle bıçağınızı merdiven altı bıçak bileyenlere götürmeyin. Amatörce yaptıkları ve işi bilmedikleri için bıçağı daha da köreltip kullanılamaz hale getirebiliyorlar. Ben bu işe 50 yılımı vermişim benim ustalığımla 3 gün bıçak bileyenin ustalığı bir olur mu? Bu işin püf noktası el yatkınlığı ve ustalık.”

VATANDAŞ FİYATTAN YAKINDI

Bıçaklarını biletmek için gelen Abdurrahman Saçaklı da fiyatların yüksekliğine tepki gösterdi.

Saçaklı, "Benim iki eşim var her bayram öncesi ikisinin bıçaklarını biletmek için getiriyorum. Bu yıl ikisi için bilettiğim bıçakların maliyeti bin 500 lira tuttu. Bu fiyat gerçekten yüksek bir para. Geçen yıl tüm bıçakları 600-700 liraya biletebiliyordum ancak bu yıl fiyatlar gerçekten çok yüksek" dedi.

BİHA


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum