Kavurucu sıcaklıklar Urfalıları Karadeniz’e yöneltti!;

Kavurucu sıcaklıklar Urfalıları Karadeniz’e yöneltti!

Türkiye’nin büyük bir bölümünü etkisi altına alan aşırı sıcaklıklar en çok Şanlıurfa’yı yakıyor. Bunaltıcı sıcaklıklardan uzaklaşmaya çalışan ve ekonomik durumu iyi olan Urfalılar, tatil için mevsim sıcaklıklarının daha az hissedildiği Karadeniz bölgesini tercih ediyor. Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberler Odası Genel Sekreteri Müslüm Çoban, “Sıcaklıklardan dolayı Urfalılar akın akın Karadeniz’e gidiyor. Temmuz ayının başından bu yana bir yoğunluk var. Urfalılar sadece Karadeniz’i değil, Tunceli, Elazığ, Hakkari ve Van gibi serin şehirleri tercih ediyor” dedi....

ŞANLIURFA -Türkiye'nin en sıcak illerinin başında yer alan Şanlıurfa’da, son dönemlerin en sıcak yazı yaşanıyor.

Kentin kavurucu sıcağından bunalan Urfalılar, tatil planı için serin bölgeleri tercih ediyor. Bizim Haber Ajansı’na konuşan Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberler Odası Genel Sekreteri ve Türkiye Turist Rehberler Birliği Denetim Kurulu Başkanı Müslüm Çoban, Urfalıların tatil için Karadeniz, Tunceli, Elazığ, Hakkari ve Van gibi sıcaklıkların düşük seviyede yaşandığı şehirleri de tercih ettiğini kaydetti.

URFALILAR TATİL İÇİN SERİN YERLERİ TERCİH EDİYOR

Çoban, Urfalıların en çok tercih ettiği tatil yerinin Karadeniz şehirleri olduğunu belirterek, “Urfa’mızda ve Güneydoğu’da her ne kadar alışık olsak da mükemmel bir sıcaklık var. Özellikle gündüz vakitleri inanılmaz sıcak oluyor. Sıcaklıklardan dolayı Urfalılar akın akın Karadeniz’e gidiyor. Temmuz ayının başından bu yana bir yoğunluk var. Sadece Karadeniz değil, Tunceli, Elazığ, Hakkari ve Van gibi serin şehirleri de tercih ediyor. Yaz ayı deniz, kum ve güneş demek. Bu konuda en çok tercih edilen şehir ise yakın olması ve maddi olarak ucuz olmasından dolayı Mersin. Ama genel olarak Urfalılar serin yerleri tercih ediyor” dedi.

 

TURLARDAKİ GÜN SAYISINDA AZALMA

Artan maliyetlerden dolayı vatandaşların tatil planlarından gün sayılarını azalttığını aktaran Çoban, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ekonomik durum ve artan enflasyondan dolayı otel ve ulaşım maliyetleri oldukça arttı. Bu yıl tatilcilerde azalma olduğu kendini hissettiriyor. Bunun yanında, önceki yıllarda 1 haftalık turlara giden vatandaşlar bu yıl 1-2 gecelik turlara gidiyor. Örnek vermek gerekirse, Karadeniz turları önceki senelerde en az 1 haftalık olurdu, şimdi 1-2 gecelik turlar bile var. Uzun yol gidip 1-2 gece kalmak doğru olmaz ama maliyetler maalesef bunu gerektiriyor. Maddi durumu olmayanlar ise bu yıl yapacağı tatil planını erteliyor.”

TUR FİYATALRINDA BÜYÜK ZAM

Çoban, geçe    n yıldan bugüne kadar tur fiyatlarına fahiş zam geldiğini belirterek, “Geçen yıl bu zamanlar düzenlediğimiz Urfa kalkışlı bir 3 gece konaklamalı 4 günlük bir Karadeniz turu için Urfalılar 990 TL ödemişlerdi. Şu anda ise 2 bin 250 ila 2950 lira arasında otel kalitesine göre değişiyor. Bu da bize gösteriyor ki, geçen yıldan bugüne yüzde 300’lük bir zam söz konusu.” ifadesini kullandı.

KAPANAN VE EL DEĞİŞTİREN BİRÇOK ACENTE VAR

“Urfa’da kapanan, el değiştiren ve şuan dar boğazda olup kötü günler geçiren acenteler var.” diyen Çoban, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Urfa’da birçok seyahat acentesi var. Karadeniz başta olmak üzere Türkiye’nin bütün bölgelerine turlar çıkıyor fakat, maliyetlerin artmasıyla seyahat acenteleri kar marjlarını düşürerek turlar yapıyorlar. Artan maliyetler oldukça zorluyor seyahat acentelerini. Örnek veriyorum bir tur yaptınız, 2 bin 500 TL.

Bu turdan kişi başı yüzde 5 kar elde edeceksiniz. Tur dönüşü akaryakıtın durumu belli olmadığından kar oranınız yüzde beşten yüzde 2,5’lara kadar düşebiliyor. Sadece Urfa’daki acenteler değil Türkiye’nin her yerindeki acenteler bu sorunu yaşıyor. Eskiden tatil lükstü, şimdi ihtiyaç. Umarım bir an önce bu ekonomik durum rayına oturur.

Hem vatandaşlar tatilini yapar hem turizm acenteleri eski günlerine geri döner. Urfa’da kapanan, el değiştiren ve şuan dar boğazda olup kötü günler geçiren acenteler var. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan acenteler için bir turizm teşvik paketi bekliyoruz.”

MUSTAFA EKİNCİ – ASUDE ARTAN – ÖZEL HABER/BİHA

 

 


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum