Pazarda 200 liraya bile temel ihtiyaçlar karşılanmıyor;

Pazarda 200 liraya bile temel ihtiyaçlar karşılanmıyor

Şanlıurfa’da kurulan semt pazarlarında sebze ve meyve fiyatlarının genelinde artış var. Pazar alışverişine çıkan vatandaşlar ürünlerin etiket fiyatını görünce şaşırıyor. Yaz mevsiminde ürünlerin bol ve ucuz olması beklenirken, akaryakıt fiyatları ve diğer maliyetlerin artması doğal olarak ürünlere yansıyor. Yaşanan ekonomik durumdan dolayı artık 200 liraya bile temel ihtiyaçların tamamı alınamıyor....

ŞANLIURFA –Şanlıurfa’da kurulan semt pazarlarındaki ürünlerin fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Pazardaki pahalılık hem esnafı hem de vatandaşı olumsuz yönde etkiliyor. Pazara çıkan vatandaşlar ancak birkaç poşet eşya alabiliyor. 200 liraya artık temel ihtiyaçları bile karşılanamıyor. 

BİHA’ya konuşan esnaf, pazarda 200 liraya alınabilecek ürünleri hesapladı. Artık 200 liraya vatandaşın temel ihtiyaçları bile karşılanmadığı dile getiren esnaf, şuan 200 liraya 4 kilo domates, 4 kilo salatalık, 4 kilo patlıcan ve bir kabak alınabildiğini kaydetti.

BİLAL: 2020’DEKİ 200 LİRASI ŞİMDİNİN BİN TL’SİNE BEDELDİR

Ekonomik nedenler pazar ürünlerine de yansıdığını belirten pazar esnaflarından Yunus Bilal, “Pazarda 200 liraya ana malzeme olarak, sebze, patates soğandır. Mesela 4 kişilik bir aile için 4 kilo domates 30 lira, 3 kilo patlıcan 20 lira, 2 kilo biber 40 lira, 3 kiloda salatalık alınsa toplam 100 lira eder. 4 kilo patates 35 lira, soğanla birlikte 150 lira eder. Meyveyi saymıyorum bile. İki nane, iki maydanoz ve marulun fiyatı 20 lira tutar. Vatandaş temel ihtiyaç olan yumurtaya bile yanaşamaz. 200 liradan kalan 30 liraya ise 2 kilo şeftali alınabilir. 4 kişilik bir aile 200 liraya bir haftada kesinlikle geçinemez.

Ankara’dan Şanlıurfa’ya 15 kuruşa gelen bir ürün şuan 1 liraya geliyor. Bir işçi eskiden 50 liraya çalışıyordu şimdi 150 liraya beğenmiyor. Pazarda ürünlerin bol olduğu zamanda bile 200 liraya bir şey alınamıyor. 2020’deki 200 lirası şimdinin bin lirasına bedeldir. Zor bir durum Allah fakir fukaraya yardım eylesin. Gerçekten geçim zorlaştı. Eskiden bir vatandaş aylık 2 bin lira maaş alıyordu her şey yapabiliyordu ama şimdi iki katından fazla alıyor bir şey yapamıyor. Geçen yıllarda 100 liraya pazarda ful eşya alınabiliyordu” ifadesini kullandı.

 

ÜGE: BU PARAYLA TEMEL İHTİYAÇLAR BİLE TAMAMLANAMIYOR

Pazar esnaflarından Mehmet Üge ise, “Ben 10 yıldır pazarda çalışıyorum. 200 liraya pazar alışverişi zorlaştı artık, temel ihtiyaçlar bile alınamıyor. 2 kilo domates 20 lira, 2 kilo salatalık 15 lira, kabağın kilosu 15 lira, patlıcanın kilosu 12 lira, biberin kilosu 15 lira, kavunun kilosu 12 lira. Bir vatandaş kilosu 5 lira olan bir karpuz 10 kilo gelse 50 liraya almış oluyor. Şimdi 200 liraya 4 kilo domates, 4 kilo salatalık, 4 kilo patlıcan ve birde kabak alınabilir ancak. Pazarda fazla bir şey alınamıyor çünkü ürünler pahalı. Biz biberi 5 liraya veriyorduk, şuan 15 lira olmuş. Halde biber 9 lira olmuş. Bugün kırmızı biberin kilosun 25 liradır. 200 lira ile bir evi tatmin edemezsin.

Pazarda toplu olarak ürün alamıyorsun. Ürünleri bir veya iki kilo alınabiliyor. Temel ihtiyaçların tamamı kesinlikle alınamıyor. Bir kişi tek başına yaşasa ancak o zaman bu ürünleri tamamını alabilir. Allah vatandaşlara yardım eylesin. Bundan sonrasında da iyi olacağını zannetmiyorum. Çünkü fiyatı artan eşya bir daha düşmüyor. Bugün mazotun litresi 25 lira. Bizde memnun değiliz, vatandaşta memnun değil. Geçmiş yıllarda 300 lira kazanıyor idik. Şuan 700 lira kazanıyorsak bu paranın büyük çoğunluğu masrafa gidiyor. Kazanılan paralarla masraflara gidiyor. 2020 yılında domatesin kilosu 1,5 lira, patlıcanın kilosu 2 lira idi. Millet 5 kilo domatesi 7,5 liraya alıyordu. Şuan 5 kilo domates kaç kat yapıyor” ifadelerini kullandı.

GÜZEL: 200 LİRAYI ANCAK BİRKAÇ POŞET ÜRÜN ALINABİLİNİR

Vatandaş Süleyman Güzel de, “200 liraya domates, patlıcan, 2 kilo salatalık, yeşillik ve bir karpuz ancak alabilirsin. Bu ürünlerden iki kilo alınsa hesap ortaya çıkıyor. Meyveyi alamıyorsun bile. 15 ile 20 lira aşağısında meyve fiyatı yok. Pazardaki pahalılık meydanda. 200 liraya ancak birkaç poşet geliyor. Ürünler çok pahalı. Allah millete yardım etsin” diye konuştu.

SİNAN ÖZDEMİR –MUSTAFA EKİNCİ/ ÖZEL HABER –BİHA


Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum