Çiğ köfte hiç bu kadar yakmamıştı!;

Çiğ köfte hiç bu kadar yakmamıştı!

Şanlıurfa mutfağının önemli lezzetlerinden olan çiğ köfte artık lüks oldu. Çiğ köftede kullanılan malzemelerden olan etten bulgura, salçadan isota, baharattan marula gelen zamlar doğal olarak çiğ köfteyi de etkiledi. 6 kişilik bir çiğköftenin maliyeti 200 lirayı aştı....

ŞANLIURFA –Şanlıurfa’nın yöresel yemeklerinden olan çiğ köfteyi artan maliyetler tabiri caizse yaktı. Bulgur, isot, et, salça, marul gibi ürünlerin fiyatı artınca çiğ köftenin fiyatı da yükseldi.

Geçen sene 6 kişilik çiğ köfte yaklaşık 80 liraya mal olurken bu yıl rakam ikiye katlanmış durumda. Çiğ köftenin maliyetinin artmasına rağmen eşsiz lezzetten Urfalılar yine vazgeçemiyor.

Tarihi Balıklıgöl Platosu yakınlarında çiğ köfte yoğurup satan Mehmet Bostancı, çiğ köftenin önemli püf noktalarını BİHA’ya anlattı.

 

BOSTANCI: MALİYETLER ARTINCA, ÇİĞ KÖFTE DE ETKİLENDİ

Lezzetli ve kaliteli bir çiğ köfte için malzemelerin özenle seçilmesi gerektiğini ifade eden Bostancı, “Çiğ köftede kalite çok önemlidir. Genel olarak 6 kişilik bir çiğ köftenin maliyeti şu sıralar 200 lira tutar. İyi bir çiğ köfte yemek için kalite önemli, malzemelerin en iyisini kullanmak gerekir. Çiğ köftenin buzla 20 dakika boyunca yoğrulması lazım. Çiğ köfteye katkı ürünler kullanılmayacak. Bazıları çiğ köfteyi sıcak suyla, patatesle yapıyor. Bu tür uygulamalar çiğ köftede olmaz. Urfa çiğ köftemiz buzla yoğrulur. Çiğ köfte kısa yoldan yapılmaz, orijinal olarak tam yapmak lazım. Günlük olarak 20 tepsi civarında çiğ köfte yoğuruyorum” dedi.

Mehmet Bostancı, 6 kişilik bir çiğ köfte için yarım kilo kara ete, 300 gram ev isotuna, 200 gram ev salçasına, biraz baharata, iki bağ naneye, iki bağ maydanoza, marula, limona ve ayrana ihtiyaç bulunduğunu belirtti. Bu ürünlerin maliyetinin şu sıralar 200 lirayı bulduğunu belirten Bostancı, geçen seneye göre çiğ köfte maliyetinin arttığını kaydetti. Bostancı, “Tüm bu ürünler toplam 200 liralık maliyet tutuyor. Geçen sene ise 6 kişilik çiğ köfte maliyeti 80 ile 100 lira arasındaydı. Geçen yıl limonun kilosunu 4 liraya alıyordum şimdi ise limonun kilosunu 20 liradan alıyorum, ürünlerin maliyeti artınca doğal olarak çiğ köftenin de maliyeti yükseldi” diye konuştu. 

SİNAN ÖZDEMİR –MUSTAFA EKİNCİ /ÖZEL HABER- BİHA

 

 


Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum