Engelli bireyler ağız ve diş hastalıkları bakımından yüksek risk grubunda;

Engelli bireyler ağız ve diş hastalıkları bakımından yüksek risk grubunda

Şanlıurfa Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Engelli Kliniğinde görevli Diş Hekimi Baran Sarıtemur, ailelerin, engelli çocuklarının ağız hijyenine dikkat etmemesinin onların yaşam mücadelesini daha da zora soktuğunu belirterek, “Ağız hijyenine en çok dikkat etmesi gereken kişiler ise engelli ve engelli yakınlarıdır” dedi....

Şanlıurfa Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Engelli Kliniğinde görevli Diş Hekimi Baran Sarıtemur, engelli ve engelli yakınlarına ağız ve diş sağlığının önemi konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Şanlıurfa’da bulunan tüm engelli bireylerin randevu almadan kliniğe başvurarak tedavi olabileceklerini belirten Sarıtemur, engelli bireylerde ağız ve diş sağlığını korumak, sorunlarıyla başa çıkabilmek için özel ilgi ve uzmanlığa ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

“Ağız hijyeni kazanmayan çocuklarımızın ilerleyen dönemlerde birçok diş kaybı yaşadığını ve bununla beraber yaşam kalitesinin düştüğünü biliyoruz” diyen Sarıtemur, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ağız hijyenine en çok dikkat etmesi gereken kişiler ise engelli ve engelli yakınlarıdır. Engelli bireyler ağız, diş ve diş eti hastalıkları bakımından yüksek risk grubundadır. Bu kişilerde beslenme ve çiğneme problemleri yaygındır. Sorunun ve ağrının nereden kaynaklandığını anlamakta ve anlatmakta zorlanırlar. Genel olarak zihinsel ve fiziksel engelli kişilerde problemin kaynağının bulunması ancak hastalık oluştuktan ve ağrı verici bir hale geldikten sonra mümkün olmaktadır.”

Klinikte ağır engeli olan bireylerin sedasyon (anestezi) altında diş çekimi, süt dişlerinin dolgu ve kanal işlemlerini yaptıkları bilgisini veren Sarıtemur, şunları aktardı:

“Kliniğimize başvuran engelli hastalarımızın yüzde 95'inin ağız hijyeni çok kötü durumda ve birçoğu dişlerini kaybedecek düzeyde.  Bunun sebebi ise ailelerin ağız ve diş sağlığı hakkında yeterli bilgi sahibi olamamasıdır. Ailelerin, engelli çocuklarının ağız hijyenine dikkat etmemesi, onların yaşam mücadelesini ne yazık ki daha da zora sokuyor. Ağız hijyeni olmayan engelli bireyler, çürük ile başlayan ve çekim ile son bulan ağrılı bir süreç geçiriyor, bu süreç hem aileyi hem de engelli bireyi yıpratıyor. Çoklu diş kaybı olan engelli bireylerimizin, ilerleyen zamanlarda beslenme güçlüğü çektiğini ve bununla beraber birçok sistemik hastalıklarla mücadele ettiğini biliyoruz. Kliniğimize başvuran ailelere ağız ve diş sağlığı eğitimini verdiğimizde ise ne yazık ki çok geç kalmış oluyoruz.  Çoklu diş kaybı olan engelli hastalarımıza total protez(damak) ve parsiyel protez (çengelli) yaptığımızda kullanma zorluğu çektiği gibi şikayetler alıyoruz, bu yine hem aileyi ve hem de engelli bireyi yıpratıyor.”

Ailelerin genelde macun kullanmakta zorluk yaşadıklarını söylediğini aktaran Sarıtemur, “Macun kullanmakta zorluk yaşıyorsanız, kuru bir şekilde dişlerini fırçalayabilirsiniz. Engellerin aşılması sizin elinizde. Özel çocuklarımızın hayatına engel olmayalım” dedi.


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum