Yaz aylarında çocuklarda görülen ishale dikkat!;

Yaz aylarında çocuklarda görülen ishale dikkat!

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıklar Uzmanı Dr. İbrahim Altun, yaz aylarında artan sıcaklık ve nem nedeni ile çocuklarda bazı hastalıkların görülme sıklığı arttırdığını belirtti....

ŞANLIURFA –Türkiye’nin en sıcak kentlerinden biri olan Şanlıurfa’da bunaltıcı sıcaklık çocukları olumsuz yönde daha çok etkilemekte. Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıklar Uzmanı Dr. İbrahim Altun, sıcaklık ve nem etkisiyle çocuklarda bazı hastalıkların görülmesi durumu daha çok olduğunu ifade ederek, güneş ışınlarının dik geldiği bu yaz aylarında çocukların beslenme alışkanlıklarına daha çok dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti.

Şanlıurfa’da mevsim koşullarından dolayı bu yaz sıcaklarında çocukların sıvı ihtiyacı artmakta ve özellikle iki yaş altı çocukların susama isteğini söyleyememesi ve anne babanın çocuğa yeterli su vermemesi halinde çocuklarda su ihtiyaçlarının arttığına vurgu yapan Altun, “İshal yapan en önemli sebep viral enfeksiyonlardır. Bunların önüne geçebilmek için yediğimiz meyve sebzeleri iyice yıkamalıyız. Çocuklarımızın kirli sularla temas etmesini engellemeliyiz. Gerek evde gerekte oyun alanlarında hasta çocuklarla temas etmesini engellemeliyiz. Çünkü bağırsak enfeksiyonu yapan virüsler en çok ağızdaki sekresyonlar ve gaitayla bulaşmaktadır” dedi.

 

 ALTUN: ÇOCUKLARA İNCE PAMUKSU KIYAFETLER GİYDİRİLMELİ

Toplumumuza yapılan yanlışlardan biri de özellikle paketlenmiş meyve suyu ve inek sütünün çok fazla tüketildiğinin altını çizen Altun, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Bunlar ishal sürecini ve hastalığın iyileşme sürecini uzatmaktadır. Çocuğun kaybettiği sıvıyı ağızdan yerine koyması en sağlıklı olanıdır.  Ancak bu tür enfeksiyonlarda kusan veya beslenemeyen çocuklarda damar yolundan sıvı tedavisi vererek ve daha ağır vakalarda hastaneye yatırarak tedavilerini vermekteyiz. Şuan bizim hastanede de çocuk servislerin doluluk oranı çok yüksek ve bu hastaların büyük oranda ishal şikâyeti ile yatan hastalar olduğunu görmekteyiz.

İshal dışındaki bir diğer önemli konuda D Vitaminidir. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği bu yaz aylarında çocuklarımızın D vitamini depolarını doldurmalıyız.

Bunun için de gündüz saat 10.00’dan önce veya 17.00’dan sonraki saatlerde 15-20 dakikalık güneş banyoları yaptırmalıyız. Bir diğer önemli sıkıntı da pişik ve isilik oluşumudur. Bu nedenle çocuklarımızın ince pamuksu kıyafetlerle giydirilmesi. Özellikle bezli bebeklerde her çiş ve kakadan sonra bezlerinin değiştirilmesi gerekmektedir.

Son olarak özellikle iki yaş altı çocuklarımızın sıvı alımına hijyenine ve tükettiği gıdalara dikkat etmeliyiz.”

BİHA


Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum