Altun: SSK, BAĞ-KUR primleri esnafı mağdur ediyor;

Altun: SSK, BAĞ-KUR primleri esnafı mağdur ediyor

Şanlıurfa Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Altun, asgari ücrette yaşanan artışla kendi primini kendi cebinden ödeyen ve yanında çalıştırdığı personelin de SGK yükünü üstlenen esnafın prim yükü altında ezildiğini vurgulayarak yaklaşan yılbaşı öncesi hükümete çağrıda bulundu. “BAĞKUR ve SSK primini asgari ücrete endekslemesinler, ay bazında tutsunlar” diyen Altun, esnafların aksi takdirde prim yükünün altından kalkamayacağını kaydetti....

ŞANLIURFA -Şanlıurfa Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Altun, temmuzda asgari ücrette yaşanan artışın, esnafın başta SGK primi olmak üzere yanında çalıştırdığı personelin işveren payının artmasına neden olduğunu belirterek, esnafın üzerindeki prim yükünün azaltılması için hükümete çağrıda bulundu.

BİHA’ya konuşan Mehmet Altun, ekonomik anlamda zorluk çeken esnafın SSK ve BAĞKUR primlerini ödeyemez hale geldiğini söyledi.

ALTUN: ESNAFLARIN YÜZDE 80’İ BU PRİMİ ÖDEYEMEMEKTEDİR

Altun, sigorta primlerinin asgari ücrete endekslenmesinin esnafı sıkıntıya düşürdüğünü kaydetti.

Asgari ücrette yaşanan artışla kendi primini kendi cebinden yatıran ve yanında çalıştırdığı personelin de SGK primini üstlenen esnafın, 1 Temmuz 2022 itibarıyla ödediği en düşük primin 2 bin 100 lira olduğu bilgisini veren Altun, şunları söyledi:

“Bu rakam esnaflara çok yüksek geliyor, esnaflar bu parayı ödeyememektedir. Ödeyebilen esnaf sayısı ancak yüzde 20’dir. Esnafların yüzde 80’i bu primi ödeyememektedir. Son dönemlerde hükümetin yaptığı açıklamalarda anladığımız kadarıyla yılbaşında asgari ücrete yüklü miktarda zam yapılacağı söyleniyor. Bizlerin BAĞKUR ve SSK primi de asgari ücrete endekslidir. Asgari ücret ne kadar artarsa BAĞKUR ve SSK da o kadar artar, birbiriyle doğru orantılıdır. Biz asgari ücretin artmasına karşı değiliz. Asgari ücret ne kadar artarsa biz destekleriz ama sigorta primleri asgari ücrete endekslenmesin.”

“KAÇAK, VERGİSİZ VE KAYIT DIŞI ÇALIŞMA ARTACAK”

Yılbaşından sonra sigorta primindeki rakamın 3-4 bin liraya çıkması durumunda hiçbir esnafın bu rakamı ödeyebileceğini sanmadığını belirten Altun, bu durumun yol açabileceği durumlara dikkati çekti. Altun, şunları söyledi:

“Esnaf hiç ödemediği zaman ne olacak? Hem odanın gelir kaybı olacak hem de vatandaş gidip kaçak, vergisiz ve kayıt dışı çalışacak. Durum böyle olunca bir zaman sonra devlete gidecek ‘ben işsizim, bana yeşil kart ver’ diyecek. Vatandaş yeşil kart alınca devletimiz daha çok zarar edecek. Yılbaşı gelmeden şimdiden hükümet yetkililerimizi uyarıyoruz. Esnaflarımız adına da hükümetimize rica ediyoruz. BAĞKUR ve SSK primini asgari ücrete endekslemesinler. Bunları ay bazında tutsunlar. Yüzde 10-15 artış olursa kısmen de olsa kaldırabiliriz. Bu yüzdelerin üstünde olursa kaldıramayız. Bu daha beter kaçak işçiliğe sürükler, işsizliği artırır”.

 SİNAN ÖZDEMİR - ÖZEL HABER / BİHA

 


Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum