Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şanlıurfa ‘Türkiye Yüzyılı’nın yıldızı olacak;

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şanlıurfa ‘Türkiye Yüzyılı’nın yıldızı olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanlıurfa’da 12 milyar bütçeli toplam 532 yatırımın açılışını gerçekleştirdi. Kentte yapılan yatırımlara değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şanlıurfa inşallah ‘Türkiye Yüzyılı’nın da yıldızı olacaktır. Türkiye'nin en önemli lokomotiflerinden biri de Şanlıurfa’dır” dedi....

ŞANLIURFA –Şanlıurfa’da toplu açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 milyar bütçeli toplam 532 yatırımın açılışını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Şanlıurfa’ya yapılan yatırımları anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kardeşlik mayasıyla yoğrulmuş coğrafyanın en güzel şehirlerinden olan Şanlıurfa'da, Türk, Kürt ve Arapların asırlardır kardeşçe yaşadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yaklaşık 3,5 yıl aradan sonra Şanlıurfa’dayız. Şanlıurfa’yı özlemişiz. Burası peygamberler şehridir. Bölgemizde yaşanan istikrarsızlıkları, kavgaları, kargaşaları ve bunların yol açtığı felaketleri, acıları, zulümleri görüyorsunuz. Siz zayıf olursanız dışarıdan karışanınız da karıştıranınız da çok olur. Bugün binlerce kilometre öteden gelip kendi güvenlik ve refahları için bu bölgede bayrak gösterenleri, felaket ve vekalet savaşı yürütenleri görüyorsunuz. Üstelik bunu yapanlar aynı zamanda Türkiye'nin kendi sınırlarını, kendi vatandaşlarının hayatını güvenlik altına almasına da karşı çıkıyor” dedi.

 

ERDOĞAN: ARTIK DÜNYADA SÖZ SAHİBİ OLAN BİR TÜRKİYE VAR



Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizin yaklaşık 40 yılına mal olan terörle mücadele döneminde yitirdiğimiz on binlerce canın, yaşadığımız ekonomik ve sosyal kayıpların hesabı geçmişte sorulmadığı için bugün aynı cüretle karşımıza çıkıyorlar. Artık Türkiye eski Türkiye değil, artık Türkiye 'eline vur, ekmeğini al', 'başına vur, diz çöktür' uysallığıyla teslim alınmış eski Türkiye değil. Bugün kendi siyasi, ekonomik, askeri vizyonlarını kendi belirleyen, demokrasi ve kalkınma atılımlarını kendi iradesiyle hayata geçiren, bölgesinde ve dünyada söz sahibi olan bir Türkiye var.

Türkiye, artık kararlarını kendi iradesiyle vermekte, atılımlarını kendi gücüyle gerçekleştirmektedir. Dünyanın salgından savaşa kadar pek çok krizin pençesinde kıvrandığı bir dönemde biz sadece altyapımızın gücünü ispat etmekle kalmadık. Aynı zamanda ‘Türkiye Yüzyılı’nı inşa etme kabiliyetimizi de dost düşman, herkese kabul ettirdik” ifadesini kullandı.

 

“TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ LOKOMOTİFLERİNDEN BİRİ DE ŞANLIURFA’DIR”

Türkiye'yi küresel ligin zirvesine çıkartarak yeni bir dönemin kapılarını aralayacaklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Emniyetin verdiği resmi rakam, şu anda bu alanda 110 bin kişi var. Bu bir rekor. İşte bu Türkiye'nin en önemli lokomotiflerinden biri de neresi? Şanlıurfa. Nemrut'u kendi ateşinde boğan Hazreti İbrahim'in, sabrın zaferinin sembolü Hazreti Eyüp'ün, dünyanın en büyük kalkınma projesi GAP'ın şehri Şanlıurfa inşallah ‘Türkiye Yüzyılı’nın da yıldızı olacaktır. Ülkemizin yaş ortalaması en genç şehri olan Şanlıurfa, geçmişimizin şanlı temsilcisi, geleceğimizin teminatı, gönüllerimizdeki yerini giderek daha da güçlendiriyor” diye konuştu.

 

 

ERDOĞAN ŞANLIURFA’YA YAPILAN YATIRIMLARI ANLATTI

Bölgedeki her gelişmeye, Urfa'daki kardeşlik ikliminden aldıkları ilhamla baktıklarına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye olarak Bosna'daki Karabağ'daki, Libya'daki daha pek çok yerdeki kardeşlerimize hangi duyguyla sahip çıkıyorsak Suriye'deki kardeşlerimize de aynı hissiyatla sahip çıkıyoruz. Bir ekonomi, iki diplomasi, üç terörle mücadele, dört terörle mücadelenin yanında hep birlikte Allah'ın izniyle hiç taviz vermeden inşallah bu topraklardaki kardeşlerimize gönüllerimizi açmak.

Suriye'deki Kürt de bizim kardeşimiz, Arap da bizim kardeşimiz, Türkmen de bizim kardeşimiz. Hepsinin hakkını, hukukunu, onurunu, geleceğini korumak hem insani hem tarihi olarak boynumuzun borcudur. Tabi bunu yaparken önce kendi vatandaşlarımızı, kendi şehirlerimizi güçlü tutmamız gerektiğini biliyoruz.

Şanlıurfa'ya eğitimde 13 bin 587 adet yeni derslik inşa ettik. Üniversitemizi yaptığımız yatırımlarla büyüttük. Gençlik ve sporda yükseköğrenim, yurt yatak kapasitemizi 4 bin 778'e çıkardık. Biri 30 bin seyirci kapasiteli stadyum olmak üzere şehrimize toplam 70 adet spor tesisi inşa ettik. Sosyal yardımlarda, Şanlıurfalı ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yaklaşık 19 milyar lira tutarında kaynak aktardık.

Sağlıkta toplamda 1970 yataklı 17 hastaneden oluşan 125 sağlık tesisini tamamlayarak hizmete açtık. 1700 yataklı şehir hastanemizin inşası da sürüyor. Tarım ve ormanda Şanlıurfa'ya son 20 yılda 5 baraj, 4 gölet, 3 içme suyu tesisi, 39 sulama tesisi, 33 arazi toplulaştırma projesi, 21 taşkın koruma tesisi ve 1 hidroelektrik tesisi inşa ettik” dedi.

“GAP’IN EKSİKLERİNİ TAMAMLAYACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “GAP projesinin eksiklerini tamamlayana kadar bize durmak, dinlenmek yoktur. Şanlıurfalı çiftçilerimize bugüne kadar toplam 16,5 milyar lira tutarında tarımsal destek verdik. Ülkemizin en büyük üçüncü tarım arazisine sahip Şanlıurfa, yaptığımız yatırımlarla bitkisel üretimini yüzde 50'ye yakın seviyede, sera üretimini 8 kat yükseltmiş, hayvan varlığını da yüzde 60'tan fazla arttırmıştır. Göz bebeğimiz Urfa'mızı sadece ülkemizin değil, dünyanın önde gelen gastronomi merkezlerinden biri haline getirmek için pek çok projeyi hayata geçirdik, geçiriyoruz. Sanayi ve teknolojide dört yeni organize sanayi bölgesi, bir teknokent, bir araştırma geliştirme merkezi kurduk. İşverenlerimize 3,5 milyar lira tutarında prim teşviki sağladık.

Enerjide şehrimizin merkeziyle birlikte 7 ilçesindeki vatandaşlarımızı doğal gaza kavuşturduk. Ceylanpınar ve Akçakale'ye doğal gaz arzına bugün başlıyoruz, Harran ve Halfeti'ye de inşallah bu ay içinde doğal gaz vereceğiz. Yaptığımız yatırımlar ve sağladığımız teşvikler sayesinde Şanlıurfa ekonomisini getirdiğimiz yeri önemli görüyor ama yeterli bulmuyoruz. Tarım, turizm, tekstil ve teknoloji alanlarında şehrimizin kalkınmasına destek olmak için istihdam garantili eğitim programlarına söz verdik.

Şanlıurfa'daki çiftçilerimizin en önemli sıkıntılarından birinin de elektrik olduğunu biliyoruz. Bunun için şehrimizdeki güneş enerjisi sistemleri yatırımlarını özel olarak teşvik ediyoruz. Geçtiğimiz haziran ayından itibaren 20 hektar üzeri arazisi olan çiftçilerimize sulama amaçlı sabit, güneş enerjisi santrali kurma izni vermeye başladık. Bu santraller arazinin su ihtiyacını 1,5 katına kadar yapılabiliyor. Ayrıca 20 hektardan küçük alanlarda da gerektiğinde katlanıp kaldırılacak şekilde izin alınmadan güneş enerjisi santrali tesis edilebiliyor. Tarımsal üretim buna yönelik güneş enerjisi yatırımlarına, 7,5 milyon liraya kadar çok uygun şartlarda hazine destekli kredi sağlıyoruz. Şimdiye kadar bu kapsamda 229 milyon liralık kredi kullanıldı.

Sulama kooperatiflerinin elektrik borçlarını ödeyebilmeleri için faiz maliyetinin tamamını hazinenin üstlendiği kredi imkanı getirdik. Şanlıurfa'nın da içinde yer aldığı 6 ilimizdeki tarımsal sulama amaçlı elektrik tüketimine son 4 yılda 3,3 milyar liranın üzerinde destek verdik. Destek oranını yüzde 35'ten yüzde 45'e çıkardık, bu uygulamadan Şanlıurfa'mızda 47 binin üzerinde çiftçimiz 737 milyon lira kazançla yararlandı. Eski dönemlere ilişkin elektrik borçları içinde 5 yıla varan vadeyle ve faizsiz şekilde Ziraat Bankası'ndan kredi kullanılabiliyor. Dağıtım ve tedarik şirketleri borçlarını bu şekilde kapatmak isteyen çiftçilere ilave yüzde 25'e kadar indirim yapacak. Şehrimizin ihtiyacı karşılamakta zorlanan elektrik altyapısının geliştirilmesi için önümüzdeki yılın bütçesinden yaklaşık 2 milyar lira kaynak ayırdık” ifadelerini kullandı.

 

ŞANLIURFALILARA MÜJDE VERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kente yenilenebilir enerji endüstri bölgesi kurulacağının müjdesini vererek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çiftçilerimiz bu endüstri bölgesinden ihtiyaçlarını hem kolayca hem de ekonomik olarak karşılayabilecektir. Amacımız istihdama da önemli katkısı olacak bu projeyle Şanlıurfa'yı ülkemizin en büyük yenilenebilir enerji merkezlerinden biri haline getirmektir. Yenilenebilir enerji endüstri bölgemize, şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

Bir; Allah'ın izniyle ve milletimizden alacağımız güçlü destekle 2023 seçimlerinde bir dönem daha Cumhurbaşkanı olarak bu kardeşinizi görevlendirmeye var mısınız? İki, Yine Allah'ın izniyle milletimizin takdiriyle Meclis’te çoğunluğu elde ederek yasama faaliyetlerini sizlerin vereceği görevle sürdürmeye biz hazırız.

Küresel ekonomide küçülme endişelerinin zirveye çıktığı bir dönemde biz üretimimizle ihracatımızla büyümeye hazırız. Siz bu görevi bize vermeye hazır mısınız? Dört; güney sınırlarımız boyunca kurmakta olduğumuz 30 kilometrelik güvenlik şeridini muhakkak tamamlayacağız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından canlı bağlantılar kurarak bazı noktaların açılış talimatını verdi. Erdoğan daha sonra protokol ile birlikte 532 projesinin toplu açılışını gerçekleştirdi.

BİHA


Kaynak:

Etiketler :
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum