İsotun fiyatı 4'e katlandı;

İsotun fiyatı 4'e katlandı

Şanlıurfa'da, tadı, rengi ve kokusuyla birçok yemeğe lezzet katan isotun fiyatları bu yıl cep yakıyor. İsotun geçen seneye göre fiyatının 4’e katlanması hem satıcının hem de alıcının elini kolunu bağlıyor....

Şanlıurfa’nın vazgeçilmez baharatlarından olan coğrafi tescil belgeli isot, çarşı ve pazardaki fiyatıyla hem tüketiciyi ve hem de satıcıyı düşündürüyor.


BİHA’nın konuştuğu tarihi Balıklıgöl bölgesinde baharat satan esnaf, biber üretiminin az olmasından dolayı fiyatların geçen yıla göre 4’e katlandığını söyledi.


KILIÇ: SEBEP ÜRETİM DÜŞÜKLÜĞÜ

Şanlıurfa’da bu yaz biber üretiminin az olmasından dolayı isot fiyatlarında artış olduğunu belirten esnaf Sadık Kılıç, şunları söyledi:

“İsot fiyatları sene başından beri geçen yıla göre yüzde 400 arttı. Bunun sebebi de üretimin düşük olması. Bir önceki yıl çiftçinin çok zarar etmesinden dolayı çiftçi biberi ekmedi. Biberi ekmeyince de ertesi yıl ürün az oldu. Talep çok üretim az olunca fiyatlar katlandı. Bu da doğal olarak vatandaşa yansıdı.”

Pul biberin kilosunun hakkı 100-120 lirayken bugün 300 liraya satıldığına dikkati çeken Kılıç, “Fabrikasyon biberler 80-120 lira arasında değişiyor. El yapımı biberlerimiz ise 150 liradan başlıyor  300 liraya kadar gidiyor” dedi.

İsot fiyatlarının yüksek olmasının satışları da olumsuz etkilediğini vurgulayan Kılıç, önceki senelerde günde 10 ürün kargolarken şimdilerde günde 1 veya 2 ürünü gönderdiklerini kaydetti. Kılıç, “Bizim sattığımız ürünler daha çok hediyelik ürünler olduğu için adam geliyordu 5 kilo şundan, 10 kilo şundan diyordu, şimdi ise kendi evine ancak alabiliyor” ifadesini kullandı.  

KÖPRÜBAŞI: URFALILAR FARKINDA

Yaklaşık 15 yıldır Şanlıurfa’da isot ve kurutmalık satan esnaf Ahmet Köprübaşı, geçen yıl kilosu 2 liraya alınan yaş biberin bu yıl 15-16 liraya alınmasının isot fiyatlarını arttırdığını kaydetti.

“Geçen sene 50 liraya sattığım biberi şimdi ise 150 liraya satıyorum” diyen Köprübaşı, vatandaşın zaman zaman tepkisiyle karşılaştıklarını söyledi. Köprübaşı, “Vatandaş geçen sene gelip 20-50 lira arası aldığı ürünü, bu sene 100-150 lirası arası bir fiyata alıyor. Urfalılar farkında fiyatın neden yüksek olduğunun ama dışarıdan gelen müşteriler yaş biberin ne kadar pahalı olduğunu bilmiyor. Onlar sadece fiyatları görüyor ister istemez tepki veriyor” diye konuştu.

SİNAN ÖZDEMİR – FADİME KILDI – ÖZEL HABER / BİHA

 

 

 


Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum