Urfa'da veremle savaşın önemi anlatıldı;

Urfa'da veremle savaşın önemi anlatıldı

Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerif Kurtuluş, Şanlıurfa’da sığınmacıların verem hastalığını artırmadığını bilimsel verilerle ortaya koyarken, verem hastalarının tedavide ilaç temini konusunda sağlık camiası ile iş birliğini arttırması gerektiğine dikkati çekti....

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi’nde, 1-7 Ocak tarihleri arasındaki Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası nedeniyle hasta ve yakınlarına yönelik stant açılırken eğitim konferansı düzenlendi.

Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerif Kurtuluş konferansta sunum yaparken, bölgede Tüberküloz Servisi olan tek merkez olduklarını ve dört yıldır hizmet verdiklerini söyledi.

Doç. Dr. Kurtuluş, geçmişten günümüze veremle savaşan sağlık çalışanlarına, ayrıca verem hastaları ve onların sabırlı ailelerine teşekkür etti.

Ülkemizde veremle savaşın her aşamasının ücretsiz olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Kurtuluş, son yıllarda verem tanısı almış bazı hastaların tedavi boyunca devlet kurumları tarafınca maaş bağlandığını belirtti.

Kurtuluş, dünyadaki savaşların, göçlerin, yoksulluğun, zorlukların ve kısmi olarak devam eden Covid19 salgınının veremle mücadeleyi olumsuz etkilediğine dikkati çekti.

Kurtuluş’un verdiği bilgilere göre, dünyada 2021 yılında 10,6 milyon verem hastası ve yaklaşık 1,6 milyon ölüm gerçekleşti. Dünyada verem en çok Hindistan (3 milyon civarı hasta), daha sonra sırayla sırasıyla Endonezya, Çin, Filipinler, Pakistan, Nijerya, Bangladeş, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Güney Afrika’da sık görülüyor. 2019’da 7,1 milyon tüberküloz hastası vardı. 2020’de 5,8 milyon tüberküloz hastası bulunurken, 2021’de 6,4 milyon kişi verem oldu.

“Covid 19 pandemisiyle birlikte verem hastaları, sağlık hizmetlerine erişimlerinin azalmasına bağlı olarak daha az tanı almıştır” diyen Kurtuluş, bu durumun veremle savaşın 5 yıl gerilemesi anlamı taşıdığı düşünüldüğünü belirtti.

TÜRKİYE’DE VEREM

Doç Dr. Kurtuluş, ülkemiz ve özellikle Şanlıurfa için önemli ve güncel sorunlardan olan mültecilerin verem hastalığını artırmadığını bilimsel verilerle aktardığı konuşmasında, verem hastaları tedavisinde ilaç direnci sorununu vurgulayarak hastaların sağlık camiası ile iş birliğinin artırılması konusuna dikkati çekti.

Kurtuluş, Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı olarak 4 yılı aşkın sürede 478 hastanın tanısının konulduğunu ve 182 hastanın tüberküloz servisinde tedavi ve takiplerinin yapıldığını ve emekçi sağlık çalışanları adına gururlu olduklarını söyledi.

Kurtuluş, Cumhuriyet’in 100. yılında verem savaşında yapılması gereken daha çok ödev olduğuna vurgu yaptı.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İdris Kırhan da verem hastalığının, zamanında anlaşılır ve tedbir alınırsa, tedavisi çok kolay olan bir hastalık olduğunu söyledi. Kırhan, verem hastalığı alanında çalışan Harran Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Doktor Şerif Kurtuluş başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlara teşekkür etti.

BİHA


Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum