Şanlıurfa Tabip Odası yeni düzenlemeye tepkili;

Şanlıurfa Tabip Odası yeni düzenlemeye tepkili

Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Ezer, Sağlık Bakanlığı’nın muayenesi olan hekimlerin mesleklerini serbestçe yapabilmelerini engellediği belirtilen Özel Hastaneler Yönetmeliği düzenlemesine tepki göstererek, “Hekimlerin serbest çalışma hakkı, özel sağlık tesisi patronlarının isteği doğrultusunda Sağlık Bakanlığı eliyle gasp edilmekte” dedi. Ezer, kamu alanında çalışmak istemeyip serbest çalışmak isteyen hekimlere çıkarılan bu yönetmeliğin hekim göçünü besleyecek bir durum olacağını kaydetti....

Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Bulut Ezer, Sağlık Bakanlığı tarafından Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde yapılan ve muayenesi olan hekimlerin mesleklerini serbestçe yapabilmelerini engellediği belirtilen düzenlemeye tepki gösterdi.

BİHA’ya açıklamalarda bulunan Ezer, serbest meslek hakkını kullanan hekimleri özel sağlık kuruluşlarıyla sözleşmeleri yoksa hastalarının tedavilerini yarıda kesmek zorunda kalacağına dikkati çekti.

Ezer, muayeneleri olan hekimlere branş bazında kadrolu hekim sayısı üzerinden getirilen kısıtlamanın devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:

“Halen muayenehaneleri olan hekimler ve 60 yaş üstü hekimler için özel hastane ve tıp merkezlerinin toplam kadro sayıları üzerinden getirilen kısıtlamanın kalkmış gibi gösterilmek istense de hali hazırda muayenehaneleri olanlara branş bazında kadrolu hekim sayısı üzerinden getirilen kısıtlama devam etmektedir. Bu haliyle yine az sayıda hekim sözleşme yapabilecektir. Yeni muayenehane açacak olan 60 yaş altı hekimler için ise 6 Ekim Yönetmeliği'ndeki tüm kısıtlamalar aynen devam etmektedir.”

Sözleşme yapabilen az sayıda hekim grubuna ise özel hastanelerce ağır koşullar dayatıldığını belirten Ezer, “Hekimlerin serbest çalışma hakkı, özel sağlık tesisi patronlarının isteği doğrultusunda Sağlık Bakanlığı eliyle gasp edilmektedir” ifadesini kullandı.

Ezer, Sağlık Bakanlığı’nın düzenlemelerinin sadece hekimlerin değil halkın hekim seçme hakkını da kısıtladığına vurgu yaptı. Ezer, “Hali hazırda muayenehaneleri olan hekimler ve 60 yaş üstü hekimlerin sadece bir yerde kadro sınırlamasından muaf tutulması ve belli koşullarda bazı ameliyatların istenilen yerde yapılabilmesine sağlık müdürlüğünün vaka bazında izin verilebilecek olması, hak ihlallerini gidermemiştir. Bu düzenlemeler sadece hekimlerin haklarını değil, aynı zamanda halkımızın hekim seçme hakkını da kısıtlamaktadır” dedi.

Yönetmeliğe karşı pazar günü İstanbul’da “Büyük Hekim Buluşması” gerçekleştirildiğini hatırlatan Ezer, Türk Tabipler Birliği tarafından yönetmeliğin iptali için dava açıldığını kaydetti.

“YÖNETMELİK HEKİM GÖÇÜNÜ BESLEYECEK”

Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Ezer, söz konusu yönetmeliğin hekimlerin yurt dışına göçünü artırabileceğine dikkati çekti. Ezer, “Sağlık Bakanlığı’nın ‘beyaz reform’ adı altında yaptığı iyileştirmelerin hepsi performans sistemini beslemekten öteye gitmeyen, hekimleri daha fazla hasta bakmak zorunda bırakan, tükenmişliği artıran bir duruma dönüşmüştür. Bunu 2022 yılında 2153 hekimin yurtdışına gitmek için başvurmasından anlamaktayız. Kamu alanında çalışmak istemeyip serbest çalışmak isteyen hekimlere çıkarılan bu yönetmelik de hekim göçünü besleyecek bir durum olacaktır. Sağlık bakanlığını zincir hastane patronlarını değil hekimlerini korumaya, bu yönetmeliği acilen geri çekmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

ÖZEL HABER / BİHA


Kaynak:

Etiketler :
, ,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum