Kömürlü ütüsünden yarım asırdır vazgeçemiyor;

Kömürlü ütüsünden yarım asırdır vazgeçemiyor

ÖZEL HABER | Şanlıurfa’da 50 yıldır terzilik yapan Süleyman Ağan, dedesinden babasına, babasından kendisine miras kalan kömürlü ütüsünden vazgeçemiyor. Ağırlığı 6 kiloyu bulan kömürlü ütü, çarşıyı ziyaret edenlerin de ilgisini çekiyor....

ŞANLIURFA -Şanlıurfa’da babadan kalma terzilik mesleğini yarım asırdır devam ettiren Süleyman Ağan, dedesinden babasına, babasından da kendisine miras yaklaşık 100 yıllık kömürlü ütüsünden vazgeçemiyor.

Eyyübiye ilçesindeki tarihi çarşılar bölgesinde terzilik yapan 75 yaşındaki Süleyman Ağan, BİHA’ya, 1970’li yılların başında babasının yanında terzilik mesleğine başladığını söyledi. Babası vefat ettikten sonra iş yerini devralan Ağan, babasından miras kalan dökme ütüyü 50 yıl boyunca kullandı. Terzi Ağan, çarşıdaki esnafın hem kömür kokusundan hem dumandan etkilenmesinden dolayı yaklaşık bir ay önce kömürlü ütüyü bırakmak zorunda kaldı. Buharlı ütüye ‘mecburen’ geçiş yapan Ağan, baba yadigârı kömürlü ütüden kopamamış ve biri yaklaşık 100 yıllık olan iki antika ütüyü dükkânında sergiliyor.

 

TERZİHANEDE KULLANILAN MALZEMELER ANTİKA DEĞERİNDE

Dedesinden ve babasından kalan kömürlü ütüyle yıllarca kıyafet ütülediğini söyleyen terzi Süleyman Ağan, “Yaklaşık 50 yıldır bu işi yapıyorum. Burada sadece şalvar dikimi yapıyorum. Bu terzilik dikim işi babadan kaldı. Biz baba mesleğini sürdürüyoruz. Biz işimizde kullandığımız malzemeler genelde eskidir. Kömürle çalışan ütümüz var. Eski dönemlerde elektrik olmadığı için kömür ütüyle elbiseleri ütülüyorlardı. Kömürlü ütüyü yıllarca kullandık. Elektrikli ütüye göre daha kaliteli kıyafetler ütüleniyor. Yaklaşık bir ay önce kömürlü ütüyü bıraktık, elektrikli ütüye geçtik. Buradaki esnaf kömürden, dumandan etkilendiği için bizde kömürlü ütüyü bıraktık” dedi.

 

AĞAN: KÖMÜRLÜ ÜTÜNÜN KALİTELİSİ BAŞKA

Buharlı ütülerle kömürlü ütüler kadar kaliteli ütüler yapılmadığını belirten Ağan, “Kıyafetler kömürlü ütüyle ütülenince iz bile bırakmıyor. Şu an bende iki kömürlü ütü var. Bu ütüyü gören çoğu kişi istedi. Ütü artık tarihidir. Tahminen 100 yılı aşkın bir zamandır var. Benim dikiş makinem da çok eskidir. Kullandığım makasın da çok eski bir geçmişi var. Kısacası burada kullandığım malzemeler antika değerinde diyebiliriz. Mesleğime devam ediyorum. Rahmetli babamda sadece şalvar dikiyordu. Ben de babamın mesleğini yapmayı sürdürüyorum” diye konuştu.

ÖZEL HABER / BİHA 


Kaynak:

Etiketler :
, , , , , , , , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum