Arama
Arama Sonuçları
Mikrobiyal gübre ile Şanlıurfa tarımında sürdürülebilir gelecek!
Türkiye’de resmi olarak satılan gübrenin yaklaşık yüzde 10’u ile kimyasal ilaçların yüzde 5’inin Şanlıurfa’da tüketildiğine dikkati çeken Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, bunun yer altı suları için tehlike oluşturduğuna dikkati çekti. “Şanlıurfa’da yer altı suları için tehlike çanları çalmaya başladı, belki de geçiyor” diyen Aksoy, “Bu kadar çok kimyasal gübre, bu kadar çok kimyasal ilaç ve kadar çok kimyasalla muhatap olan toprağın çoraklaşması ve ölmesi kaçınılmaz olur” dedi. Aksoy, bu noktada mikrobiyal gübrelerin çözüm olabileceğine de vurgu yaptı.
13 ilaç daha geri ödeme listesine eklendi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Sosyal Güvenlik Kurumumuzun Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi’nde yapılan düzenleme ile 11’i yerli üretim olmak üzere 13 ilacı daha geri ödeme listesine aldık" ifadelerini kullandı.
Uzmandan antibiyotik uyarısı: Virüslere antibiyotik etki etmez
Hastaneler ve Aile Sağlığı Merkezleri üst solunum yolu enfeksiyonları, grip, influenza ve COVID-19 vakaları nedeniyle dolup taşarken, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Doğancı’dan antibiyotik uyarısı geldi. Doğancı, “İnfluenza, COVID-19 ve diğer virüslere antibiyotikler etki etmez. Bu şekilde antibiyotik direncini artırıyoruz. Hastalığın erken döneminde kullanılan antibiyotikler, komplikasyonların daha ağır geçmesine yol açıyor” dedi.
Doktor Ara: Verem önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık
Birecik Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. İlkin Yetişkin Ara, Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, tüberkülozun insanlığın tarihinin en eski ve en bulaşıcı hastalıklarından biri olduğunu belirterek, "Tüberküloz bakterisi solunum yoluyla nefes verme, hapşırma, öksürme gibi basit yollarla ortama yayılır. Bu ortamda bulunan sağlıklı kişiler bakteriyi solunum yoluyla alırlar ve hastalık bu şekilde yayılımını sürdürür" dedi.
Kış aylarında çocuklara kış hastalıklarına karşı önlem aldırın
Birecik Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzm. Dr. Mehmet Ertaş, kış aylarında çocukların sıklıkla hastalanmalarının nedenlerini ve bu hastalıklardan korunmak için alınması gereken önlemleri anlattı.
Urfa’da turşu hazırlıkları başladı!
Şanlıurfa'da ev hanımlarının kış için hazırlıkları sürüyor. Kentte semt pazarlarındaki tezgâhlarda çeşit çeşit turşuluk sebze ve meyveler satışta. Tezgahlarda çeşitlerin bol ve eksiksiz olduğunu söyleyen esnaf fiyatların uygun olduğunu ancak vatandaşın alım gücünün olmadığından dert yanıyor. Urfa’da arklı sebze ve meyvelerden yapılan turşular sofralara hem lezzet katıyor hem de gribe ve soğuk algınlığına iyi geliyor.
El hijyeninin önemi
Harran Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Çelik, el hijyenine uyumsuzluğun birçok hastalığa ve enfeksiyona neden olabileceğini belirterek doğru el yıkamanın önemini anlattı.
Uzmanlar uyardı: Marketlerde bu ürünlere dikkat!
Gıda güvenliği uzmanları marketlerde satılan ve yoğun talep bazı ürünlerin insan sağlığı üzerindeki tehlikeli etkisine karşı uyardı. Söz konusu uyarılar özellikle denetim yapılmayan, üretim alanı belli olmayan ve nasıl saklandığı bilinmeyen açıkta satılan ürünleri kapsadı. İşte, uzmanların marketlerden alınmaması konusunda ısrarcı oldukları o ürünler...
Konserve yaparken nelere dikkat edilmeli
Şanlıurfa’da ev hanımlarının konserve hazırlıkları sürerken, Iğdır'da ev tipi sebze konservesinin 4 çocuklu annenin hayatına mal olması konservede kullanılan malzemelerin satın alınmasından hazırlanmasına kadar her aşamanın önemli olduğunu ortaya koydu. Şanlıurfa 75. Mesleki Eğitim Merkezi’nde Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Abdullatif Yılmaz, sebze konservesi yapımının püf noktalarını BİHA’ya anlattı.
Ozon yağının faydalarını biliyor musunuz?
Ozon yağı, ozon gazının saf zeytinyağı ile karıştırılmasıyla elde ediliyor. Ozon gazının antimikrobiyal, antienflamatuar ve antioksidan özellikleri, ozon yağını cilt bakımı, yara iyileşmesi ve genel sağlık gibi çeşitli amaçlar için kullanılmasını sağlıyor.
Urfa inciri tezgaha indi
Urfa inciri tezgahlardaki yerini aldı. En sevilen yaz meyvelerinden biri olan incir tam bir şifa kaynağı.
Uzmanından hepatite karşı uyarılar
Harran Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Reşat Ceylan, Dünya Hepatit Günü dolayısıyla hepatit hastalığına neden olan durumlar ve korunma yollarıyla ilgili bilgi verdi.
Prof. Dr. Uzunköy: Kansere neden olan riskler büyük oranda önlenebilir
Harran Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ve Cerrahi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Uzunköy, kanser hastalığından korunma ve tedavisiyle ilgili yaptığı açıklamada, kansere neden olan risklerin büyük bir kısmının önlenebilir olduğunu kaydetti.
Ramazan ayında ağız ve diş bakımının önemi
Ramazan ayında beslenme düzeni değiştiği ve uzun süre aç kalındığı için ağız ve diş bakımı konusunda çok daha özenli olmak gerektiğini ifade eden Diş Hekimi Dt. Mehmet Fatih Yurum, açlık ve susuzluk sebebiyle oluşan ağız kokusu günlük hayatı etkilediği, özellikle kalabalık yerlerde çalışan ve insanlarla sürekli iletişim halinde olan kişiler için önemli bir sorun teşkil ettiğini kaydetti.
Vatandaş şifayı aktarda arıyor
Şanlıurfa’da havaların soğumasıyla birlikte mevsimsel hastalıklarda dikkat çeken artış görülüyor. Piyasadaki ilaç sıkıntısı nedeniyle vatandaşlar şifayı bitkilerde arıyor. Vatandaşlar kentin tarihi çarşılar bölgesindeki aktarlara koşarken ıhlamur, ada çayı, hibiskus, zencefil, zerdeçal ve çubuk tarçın gibi ürünler yoğun talep görüyor.
Urfa’da kurulan Tüberküloz Laboratuvarı bölgeye hizmet verecek
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kurulan Tüberküloz Laboratuvarı bölgeye hitap edecek, il dışından numuneler Şanlıurfa’ya gelecek, hizmete giren laboratuvar sayesinde daha önce verem savaş dispanserlerinde alınan numuneler il dışına gönderiliyordu.
Şanlıurfa’da hastaneler çocuk hastalarla doldu
Şanlıurfa’da son haftalarda hastanelerin acil ve poliklinik servisleri hasta çocuklarla doldu. Havaların soğumasının ardından gribal enfeksiyon şikayetleriyle aynı seyreden ancak iyileşme süreci uzun ve ağır geçen salgın, özellikle küçük çocuklarda etkili oluyor. Okullarda hızla yayılan salgınla ilgili ailelere uyarılarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Serhat Deveci, çocukları hastalıklardan korurken özellikle doğru bilinen yanlışlara dikkati çekti.
Sifon çekerken ortaya çıkan tehlikeye dikkat!
Prof. Dr. Güner Sönmez, sifonu çekmeden önce klozet kapağını kapatmak gerektiğini söyledi.
Urfa’da sağlık yetkililerinden, en az antibiyotik yazan hekime teşekkür
Şanlıurfa’da sağlık yetkilileri, antibiyotik kullanım oranının düşürülmesini sağlamak amacıyla reçetelerinde antibiyotik ilaçlara daha az yer veren doktorlara çiçek verdi.
Uzmanı uyarı! Gereksiz antibiyotik kullanımı vücudu dirençsizleştiriyor
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Reşat Ceylan, gereksiz antibiyotik kullanımının vücudu dirençsizleştirdiğini ifade etti.
Gereksiz antibiyotik kullanımı vücudu dirençsizleştiriyor
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Reşat Ceylan, gereksiz antibiyotik kullanımının vücudu dirençsizleştirdiğini ifade etti.
Büyükşehir Belediyesi sıfır atık projesiyle yılda 20 milyon lira kazan sağladı
Türkiye’de çevre dostu uygulamalarıyla tanınan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi “Tarihin Sıfır Noktasında Sıfır Atık’’ projesi kapsamında, atık su arıtma tesisinde çamurlu su ile günlük 25 ton gübre üretiyor. Tam otomasyonlu solar sistemli tesiste üretilen gübre ile yıllık 20 milyon lira kazanç sağlanıyor.
Elleri yıkamayı ihmal etmek birçok hastalığın gelişiminde rol oynuyor
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü, çok sıradan bir iş olması nedeniyle genellikle ihmal edilen el yıkamanın önemine dikkati çekerek, eller yoluyla taşınan bakterilerin basit bir soğuk algınlığından kuş gribi gibi öldürücü birçok hastalığın gelişimine neden olduğu uyarısında bulundu.
Abur cubur tüketim diş çürümesine neden oluyor
Diş Hekimi Derya Elik, evde kapalı kalınan süreçte diş bakımının ihmal edildiğini ve aşırı abur cubur tüketimi nedeniyle de diş çürüklerinde artış meydana geldiğini belirtti.
Gülüm: Tüberküloz laboratuvarı bölgeye hitap edecek
İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, hizmet başkanları ile birlikte Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kurulumu son aşamada olan tüberküloz laboratuvarını ziyaret etti.
Ter kokusundan kurtulmak mümkün mü?
Aşırı terleme kişinin gündelik yaşantısını etkileyen ve sosyalleşmesini engelleyen bir sağlık sorunu. Özellikle içinde bulunduğumuz kavurucu yaz günlerinin ise kabusu diyebiliriz. Uzman Dr. Makbule Dündar, bu sorunu cerrahi müdahalelerin dışında günlük davranışlarımıza yansıtarak çözebileceğimizi belirterek, “Öncelikle suya ve sabuna dokunulmalı. Her gün düzenli banyo yapılmalı. Temiz kıyafetler giyilmeli” tavsiyesinde bulundu.
Beslenme uzmanından kurban etinin tüketimine ilişkin önemli uyarılar
Kurban Bayramı, ‘Kurban etini nasıl tüketmeliyiz?’ sorusunu da beraberinde getiriyor. Kurban eti ile birlikte su içilmemesini öneren tıbbi beslenme uzmanı Dr. Eyyüb Yılmaz “Et ve ayranın aynı anda tüketilmesi en yaygın hataların başında geliyor. Etle birlikte asla tatlı tüketmeyin” uyarısında bulundu.