Arama
Arama Sonuçları
Çiftçilere bu yıl ödenecek bitkisel üretim destekleri belli oldu
Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere bu yıl için ödenecek bitkisel üretim destekleri belli oldu.
Çiftçilere bu yıl ödenecek bitkisel üretim destekleri belli oldu
Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere bu yıl için ödenecek bitkisel üretim destekleri belli oldu.
Çiftçilere 2 milyar 150 milyon liralık destekleme ödemesi
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2 milyar 150 milyon 36 bin liralık tarımsal destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını ifade etti.
Kış aylarında sağlıklı beslenme önerileri
Kış aylarında neredeyse herkes bir kez soğuk algınlığı, grip hastalığına yakalanmaktadır. Beslenmemizde yapacağımız ufak dokunuşlar belki hastalığa yakalanmamanıza ya da daha kolay atlatmamıza neden olabilecektir. Amaç, beslenmede yapılacak ufak değişiklikler ile bağışıklık sistemini güçlendirmektir.
Harran Üniversitesi bilim insanlarından önemli buluş
Harran Üniversitesi bilim insanları önemli bir buluşa daha imza attı. Laboratuvar ortamında yaptıkları çalışmayla sürme tozundan yüksek hassasiyetli fotodedektör ve güneş pili elde etmeyi başardı.
Salep, Şanlıurfalıların soğuk kış günlerinde vazgeçilmezi oldu
Osmanlı’dan günümüze kadar uzanan geleneksel tatlarımızdan salep, hoş kokusu ve hastalıklara şifa olma özelliğiyle soğuk kış günlerinde Şanlıurfalıların vazgeçilmez içeceği olmaya devam ediyor. Havaların iyice soğuduğu son günlerde salebe olan talep de arttı. Kafe işleten Şükrü Ürün, satışlarından memnun olduğu salebin faydasını bilenlerin sık sık tükettiğini söyledi.
Urfa’da turşu hazırlıkları başladı!
Şanlıurfa'da ev hanımlarının kış için hazırlıkları sürüyor. Kentte semt pazarlarındaki tezgâhlarda çeşit çeşit turşuluk sebze ve meyveler satışta. Tezgahlarda çeşitlerin bol ve eksiksiz olduğunu söyleyen esnaf fiyatların uygun olduğunu ancak vatandaşın alım gücünün olmadığından dert yanıyor. Urfa’da arklı sebze ve meyvelerden yapılan turşular sofralara hem lezzet katıyor hem de gribe ve soğuk algınlığına iyi geliyor.
HÜDA PAR'dan Karacadağ'da ‘Organik Tarım Projesi’ önerisi
HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, Karacadağ Bölgesi'nde asırlardır boşta duran milyonlarca hektar hazine arazisinin tarıma kazandırılması için 'Organik Tarım Projesi' önerisini kamuoyuyla paylaştı.
'Karacadağ Pirinci' hasadı başladı
Siverek’te ve Diyarbakır’da Karacadağ'ın eteklerinde yetişen ‘Karacadağ pirinci’ olarak da bilinen pirinç hasadı başladı. Arazi şartları nedeniyle 450 dönüme ekilen çeltik orakla biçilecek.
Urfa inciri tezgaha indi
Urfa inciri tezgahlardaki yerini aldı. En sevilen yaz meyvelerinden biri olan incir tam bir şifa kaynağı.
Zayıflama iğnelerinin yan etkilerine dikkat!
Günümüzde obezite ve diyabet gibi sağlık sorunları dünya genelinde hızla artarken kısa yoldan kilo vermek isteyenler zayıflama iğnelerini tercih edebiliyor. Uzman Diyetisyen Yeşim Nurdan Özkorucuklu, zayıflama iğnesinin mucizevi sonuçlar yaratmadığını ve sağlıklı bir kilo yönetimi için dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivitenin önemli olduğunu kaydetti.
Urfa'da arıtma cihazı satıcılarının tüketiciyi yanılttığı iddia edildi
Ticari amaçlı olarak piyasada satılan evsel nitelikli su arıtma cihazlarının şebeke suyunu içinde kirlilik varmış gibi göstererek satıcıları tarafından tüketicilere yanlış bilgi verildiği ileri sürüldü.
Şanlıurfa’da 'Dünya Süt Günü' nedeniyle öğrencilere süt dağıtıldı
Şanlıurfa’da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda Şubesi tarafından “Dünya Süt Günü” etkinlikleri çerçevesinde ilkokul öğrencilerine süt dağıtıldı.
Gözlük satışları da felaketlerden etkilendi
Şanlıurfa’da deprem ve sel felaketinden birçok sektör kötü etkilendi. Gözlükçüler de bu kesimlerin arasında yer alıyor. Güneşin iyiden iyiye yüzünü göstermesine rağmen yaz aylarının vazgeçilmez aksesuarı gözlüklere talep yok denecek kadar az. Şanlıurfa’da uzun süredir optisyenlik yapan Doğan Kızılelma, deprem ve sel felaketinin işlerini olumsuz etkilediğini belirterek, “İş potansiyelinde düşüş var ister istemez ama yavaş yavaş toparlanıyoruz” dedi.
Obezite farkındalığı için stant açıldı
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesinde Obezite Haftasında obezite tehlikesine ve sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekmek için stant açıldı.
Özel günlerin tadımlık lezzeti mırraya talep artıyor
Kahvenin atası olarak bilinen ve acı tadı nedeniyle ‘sıra dışı lezzet’ olarak nitelendirilen mırra, ilk defa içenlerin damağında eşsiz bir lezzet bırakıyor. Mangal ateşinde 3 saati aşkın süre pişirilen mırra, Şanlıurfa’ya gelen yerli ve yabancı tursitlerin de ilgilisini çekiyor. Kente gelip tadına baktıktan sonra yanlarında götürmek isteyenlerin talebi üzerine hazır mırra yapıp satmaya başlayan esnaf, ilgiden memnun. Esnaf Doney, zahmetli yapımı nedeniyle geçmişte sadece özel günlerde ikram edilen ve şimdilerde hazırı satılan mırraya il dışından yoğun talep olduğunu belirtti.
Urfa’da kış mevsiminde nasıl beslenmeliyiz?
Her yaş grubunda güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için vücudun ihtiyaç duyduğu bazı besinler bulunuyor. Bu nedenle, özellikle kışın görülme sıklığı artan nezle, grip gibi bulaşıcı hastalıklardan korunabilmek için sofralarda mevsim sebze ve meyvelerine daha fazla yer vermek gerekiyor. Şanlıurfa 75. Mesleki Eğitim Merkezi’nde Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Abdullatif Yılmaz, daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için alışveriş listesinden eksik etmemiz gereken besinler hakkında BİHA’ya bilgiler verdi.
Soğuğa karşı doğal antibiyotik!
Şanlıurfa’da havaların iyice serinlediği şu günlerde hastalıklara karşı dirençli olmak isteyenler, çözümü doğal şifa deposu olarak gösterilen kelle paça çorbasında arıyor. Kentteki sakatatçılarda kelle paçaya talep yükselmiş durumda. Doğal antibiyotik olarak bilinen kelle paça çorbası içerdiği yüksek vitamin ve mineral değerleriyle özellikle soğuk algınlığı ve grip hastalıklarına karşı bir zırh görevi görüyor.
Tarımsal destekler belli oldu
Tarımsal üretimde 2022'de uygulanacak mazot ve gübre destekleri ile 2023'te uygulanacak sertifikalı tohum destek miktarları belirlendi.
İsot işçilerine ‘güneş çarpması’ uyarısı!
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğünde görevli doktor ve sağlık çalışanları, biberinin isot olma serüvenini gerçekleştiren zaman zaman 40 dereceyi aşan sıcak havaya ve biberin acısına rağmen gün boyu mesai yapan kadın isot işçilerinin çalıştığı alanları ziyaret edip, sıcaklıklara karşı bilgilendirdi.
Sağlıksız beslenme meme kanseri nedeni
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir ve kadınlarda kanserden ölüm nedenlerinde ikinci sıradadır. Tüm dünyada yılda bir milyonu aşan sayıda kadında bu tanı konmaktadır ve yine yılda 400 bini aşkın sayıda ölüme neden olmaktadır.
meme kanserinin nedenleri
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir ve kadınlarda kanserden ölüm nedenlerinde ikinci sıradadır. Tüm dünyada yılda bir milyonu aşan sayıda kadında bu tanı konmaktadır ve yine yılda 400 bini aşkın sayıda ölüme neden olmaktadır.
Uzmanından sıcaklara karşı serinleten tavsiyeler
Şanlıurfa’da bunaltıcı yaz sıcakları vatandaşların gündelik yaşamını birçok yönde olumsuz yönde etkilemekte. Özellikle sıcaklığın belirgin olduğu bu günlerde sağlıklı beslenmek, insan hayatında oldukça önemli bir yer tutmakta. Vatandaşların sıcaklıklara karşı doğru beslenme noktasında önemli tavsiyelerde bulunan Yiyecek ve İçecek Uzmanı Abdullatif Yılmaz, vatandaşların sıcaklıklara karşı korunması ve sağlıklı beslenmeleri noktasında önemli bilgiler verdi.
Yaz aylarında çocukların beslenmesinde nelere dikkat edilmeli?
Yaz aylarında havaların ısınmasının etkisiyle çocukların beslenmeyle ilgili ihtiyaçları değişkenlik gösterebilir. Bu dönemde çocukların genel sağlığını korumak açısından sıvı tüketimi ve tercih edilecek gıdalar başta olmak üzere beslenme alışkanlıklarına yönelik birçok noktaya dikkat edilmesi gerekiyor.
Doğal ağrı kesici besinler
Diyetisyen Betül Merd, binlerce yıldır doğal ağrı kesici olarak kullanılan besinlerle ilgili bilgi verdi.
Aşırı su tüketimine dikkat!
Dr. Muammer Yıldız, gereğinden fazla tüketilen suyun insan vücudunda neden olacağı olumsuzluklar hakkında bilgiler verdi. Yıldız, “Aşırı su vücutta; kandaki sodyum miktarının düşmesine, hücrelerin aşırı su alarak şişmesine, ciddi fiziksel sorunlara, beyin ödemine ve ölümüne neden olabilmektedir” ifadesini kullandı.
AŞIRI SU TÜKETİMİNE DİKKAT!
Dr. Muammer Yıldız, gereğinden fazla tüketilen suyun insan vücudunda neden olacağı olumsuzluklar hakkında bilgiler verdi. Yıldız, “Aşırı su vücutta; kandaki sodyum miktarının düşmesine, hücrelerin aşırı su alarak şişmesine, ciddi fiziksel sorunlara, beyin ödemine ve ölümüne neden olabilmektedir” ifadesini kullandı.
Üniversite sınavına girecek öğrencilere beslenme tavsiyeleri!
Sağlık Danışmanı Uzman Dr. Hüseyin Tapik, üniversite sınavına girecek öğrencilere beslenme tavsiyelerinde bulundu.