Aşı temininde büyük kriz;

Aşı temininde büyük kriz

Aile hekimliğinin en temel işlerinden biri olan aşıda son 1 ayda büyük kriz var....

Şanlıurfa ilinde son 1 ayda aşı temininde büyük sıkıntılar yaşanmaktadır.

Konu ile alakalı olarak Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Hacı Yusuf Eryazğan’ ın yaptığı açıklama şu şekilde;

 "Aile sağlığı merkezlerine bakanlık tarafından gönderilen OPA, POLİO, HEPATİT B aşılarının yaklaşık 1 aydır temininde zorluk yaşanıyor ve dağıtılmıyor. Konuyu ilettiğimiz müdürlüğümüz konunun bakanlığın temininden kaynaklandığını iletiyor. Pandeminin bize yeniden hatırlattığı gibi birçok bulaşıcı hastalık, günümüzde de insanlar için tehlikeli olmaya devam etmektedir. Bu hastalıklardan korunmanın en pratik yolu ise aşılamadır.

Hastalık oluşmadan, aşıyla vücuda verilen antijenle, antikor (vücudu koruyan madde) üretimi sağlanır ve hastalık etkeni ile karşılaşıldığında vücut kendini korumaya hazır olur. Aşılar tek veya karma olarak uygulanabilir. Bazı aşılar Opa gibi tek doz verildiğinde ömür boyu koruyuculuk sağlarken, bazılarının ise Hepatit B gibi tekrarı gerekebilir.

İlimizde son zamanlarda daha sık olmakla beraber aşı temini konusunda sıkıntılar yaşanmaktadır. Özellikle Opa, Hepatit B ve Bcg aşıları başta olmak üzere ya temin edilememekte ya da çok az verilmektedir. Hayata başlar başlamaz yapılan ve birçok hastalığın engellenmesinde önemli bir rol üstlenen aşıların sahaya ulaştırılamaması toplum sağlığı içinde riskler yaratmaktadır.

Bir aşının koruyucu etki gösterebilmesi için uygun yaşlarda ve aralıklarda yaptırılması önemlidir. En üst seviyede koruma için “Aşı Takvimi” ne uymak gerekir. Hastalıklara bağlı can kaybı ve sakatlıkları engelleyebilmek için, ebeveynlerin bebeklerini doğdukları ilk aylardan itibaren aşılatmaya başlamaları şarttır.

Buradan yetkililere sesleniyoruz her yıl nerdeyse yaşanan bu sıkıntının sebebi ilimizle ilgiliyse müdürlüğümüzün bu konuda gerekli önlemleri alarak uygulamaya geçmeleri, eğer aşı temininde ki sorun ülke bazlı ise de bakanlığımıza bu konuda ki sıkıntılarımızı görerek gerekli önlemlerin alınmasını talep ediyoruz."


Eryazğan açıklamadan sonra bakanlık tarafından destek beklemektedir.


11NİSAN

Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum