Arama
Arama Sonuçları
Kanserde erken teşhis hayat kurtarıyor
1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası kapsamında Harran Üniversitesi Hastanesi tarafından bir etkinlik gerçekleştirilerek kanser ve kanserle başa çıkmanın yollarına dikkat çekildi.
Ramazan ayında dengeli beslenme nasıl olmalı
11 ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle birlikte başlayan oruç ibadetinin manevi yönünün yanı sıra uzun saatler aç kaldığımız, beslenme düzenimizin oldukça değiştiği bu dönemde dengeli beslenmek çok daha büyük önem taşıyor. Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin altın kurallarını Mehmet Akif İnan Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Emine Vildan Güney anlattı.
Bebeklerin kabusu hirschsprung hastalığı: Erken teşhis ve tedavi hayat kurtarıyor!
Harran Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Yenidoğan Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ebru Yücesoy Bağdiken, bebeklerde gelişebilecek Hirschsprung hastalığına dikkat çekerek erken yapılan müdahalelerin bebeklerin hayatını kurtaracağını söyledi.
Birecik'te kritik ünite yeniden hizmete girdi
Birecik’te devlet hastanesinde endoskopi ve kolonoskopi işlemleri anestezi altında yapılmaya başladı.
Şanlıurfa’da meme kanserinde farkındalık için "pembe" otobüs durağı
Şanlıurfa’da otobüs durakları, kanserle mücadeleye dikkat çekmek ve erken teşhisin önemini vurgulamak için pembeye boyandı.
Urfa’da turşu hazırlıkları başladı!
Şanlıurfa'da ev hanımlarının kış için hazırlıkları sürüyor. Kentte semt pazarlarındaki tezgâhlarda çeşit çeşit turşuluk sebze ve meyveler satışta. Tezgahlarda çeşitlerin bol ve eksiksiz olduğunu söyleyen esnaf fiyatların uygun olduğunu ancak vatandaşın alım gücünün olmadığından dert yanıyor. Urfa’da arklı sebze ve meyvelerden yapılan turşular sofralara hem lezzet katıyor hem de gribe ve soğuk algınlığına iyi geliyor.
Siverek Devlet Hastanesinde endoskopi ve kolonoskopi yapılmaya başlandı
Siverek Devlet Hastanesinde endoskopi ve kolonoskopi işlemleri yapılmaya başlandı.
Konserve yaparken nelere dikkat edilmeli
Şanlıurfa’da ev hanımlarının konserve hazırlıkları sürerken, Iğdır'da ev tipi sebze konservesinin 4 çocuklu annenin hayatına mal olması konservede kullanılan malzemelerin satın alınmasından hazırlanmasına kadar her aşamanın önemli olduğunu ortaya koydu. Şanlıurfa 75. Mesleki Eğitim Merkezi’nde Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Abdullatif Yılmaz, sebze konservesi yapımının püf noktalarını BİHA’ya anlattı.
Çocuklarda gelişimsel gecikmenin geç tespiti kötü sonuçlar doğurabiliyor
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Süleyman Hilmi Sevinç, Çocuklarda gelişimsel gecikmelerin geç tespit edilmesinin öğrenme güçlükleri, davranış sorunları ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde işlevsel bozukluklar gibi kötü sonuçlara yol açabileceğini belirterek ailelere uyarılarda bulundu.
Urfa'da "akalazya" hastası yıllar sonra doya doya yiyebilecek
Şanlıurfa’da, nadir görülen sindirim sistemi hastalığı “akalazya” nedeniyle uzun süre çorba ve sıvı gıdalarla beslenen 48 yaşındaki Faik İper, Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk defa uygulanan ileri endoskopik tedavi yöntemiyle sağlığına kavuştu.
Uzman doktor kanser tedavisi için tarama programlarına dikkat çekti
Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla açıklamada bulunan İç Hastalıkları ve Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Yılma, vatandaşları kanser tarama programlarına katılmaya davet etti.
Op. Dr. Arslan'dan Ramazan ayındaki kabızlık sorununa ilişkin tavsiyeler
Ramazan ayında iftarda çok ve hızlı yemek yemek, kabızlık başta olmak üzere pek çok sindirim sistemi rahatsızlığına da zemin hazırlayabiliyor. Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ersin Rasim Arslan, bu rahatsızlıkla karşılaşmamak için özellikle su tüketiminin, lifli gıdalarla beslenmenin ve hareketin çok önemli olduğunu söyledi.
Erken teşhisle hayata şans vermek mümkün
Günümüzün en büyük sağlık sorunlarından birisi olan kanser, kalp ve damar hastalıklarından sonra ölüm nedenleri sıralamasında ikinci sırada yer alıyor. Bu kapsamda Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü, 1-7 Nisan Kanser Haftasında farkındalığı arttırmaya yönelik kanserdeki erken tanının rolüne dikkat çekti.
Siyasetteki bitkisel çay polemiğinden aktarlar memnun
Siyasette ‘papatya çayı’ önerisine ‘rezene’li göndermeler aktar esnafına yaradı. Şanlıurfa’da aktarlarda sinir ve strese iyi gelen papatya çayına ilgi artmış durumda. Papatya ve rezene çayının gündem olmasının kendilerine fayda sağladığını belirten kentteki tarihi çarşılar bölgesindeki aktarlar, siyasilerin böyle birbirine doğal ürünler üzerinden göndermeler yapmaya devam etmesini bekliyor.
KYK yurtlarında kalan depremzedeler kanser taramasından geçirildi
Şanlıurfa’da İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsünde bulunan Harran, Hacer Ana ve Göbeklitepe yurtlarında kalan depremzedeler ziyaret edilerek kanser taraması yapıldı.
Sağlık Bakanı Koca’dan deprem bölgesinde hastalık açıklaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem bölgesinde 1 suçiçeği vakasının saptandığını açıkladı. Bakan Koca ayrıca akut ve bağırsak enfeksiyonlarında da artış olduğunu kaydetti.
Urfa’da 2022'de 52 binden fazla vatandaşa ücretsiz kanser taraması yapıldı
Şanlıurfa’da, Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda, 2022’de 52 bin 576 vatandaşa ücretsiz kanser taraması yapıldı.
Bakan Koca: 2022'de, 3 milyon kişiye kanser taraması yapıldı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından 2022'de yapılan kanser taraması sayısını açıkladı. Bakan Koca, "Bakanlığımız 2022'de 3 milyon kişiye kanser taraması yaptı" dedi.
HRÜ'de başarılı bir operasyon daha!
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesinde, 3 aylık bebeğin karnı açılmadan felçli bağırsağı çıkarıldı.
Ameliyatlı hasta Urfa’dan Antep’e otomobille sevk edildi
Şanlıurfa’da mide ve bağırsak ameliyatı olan hastayı başka bir hastaneye sevkini isteyen hastanın yakınları kendilerine ambulans verilmediğini iddia etti. Mağdur olduklarını belirten aile, hastayı Şanlıurfa’dan Gaziantep’e otomobille götürdü.
Şanlıurfa’da ‘Çocuk Ürolojisi Çalıştayı’ düzenlendi
Harran Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı tarafından 3 gün süren Çocuk Ürolojisi Çalıştayı düzenlendi.
Soğuğa karşı doğal antibiyotik!
Şanlıurfa’da havaların iyice serinlediği şu günlerde hastalıklara karşı dirençli olmak isteyenler, çözümü doğal şifa deposu olarak gösterilen kelle paça çorbasında arıyor. Kentteki sakatatçılarda kelle paçaya talep yükselmiş durumda. Doğal antibiyotik olarak bilinen kelle paça çorbası içerdiği yüksek vitamin ve mineral değerleriyle özellikle soğuk algınlığı ve grip hastalıklarına karşı bir zırh görevi görüyor.
Yaz aylarında çocuklarda görülen ishale dikkat!
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıklar Uzmanı Dr. İbrahim Altun, yaz aylarında artan sıcaklık ve nem nedeni ile çocuklarda bazı hastalıkların görülme sıklığı arttırdığını belirtti.
Karın ağrısı şikayetiyle hastaneye gitti, bağırsağında delik olduğunu öğrendi
Balıklıgöl Devlet Hastanesine karın ağrısı şikayeti ile giden Mahmut Korkmaz isimli hastanın kalın bağırsağında 3 santimlik delik çıktı. Korkmaz, hastanede yapılan başarılı operasyonla sağlığına kavuştu.
Doğal ağrı kesici besinler
Diyetisyen Betül Merd, binlerce yıldır doğal ağrı kesici olarak kullanılan besinlerle ilgili bilgi verdi.
Kurban Bayramı sonrası 'C vitamini' almayı ihmal etmeyin
Kurban Bayramı sonrasında değişen besin alışkanlıkları ile ilgili Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Fidan, C vitaminin önemine dikkati çekti.
Yedikçe kilo verdiriyorlar!
Zayıflamak için her yolu deneyip başarılı olmadıysanız diyet listenize mutlaka bu besinleri ekleyin. Yedikçe kilo verdiren ve yağ yakımını destekleyen yiyecekler kısa sürede incelmenize destek olabilir.
Uzmanından bayramda doğru beslenme önerileri
Uzman Diyetisyen Hatice Demir, yasaklar koymadan sağlıklı beslenerek bayramı keyifle geçirebilmek için yapılması gerekenleri sıraladı.
Beslenme uzmanından kurban etinin tüketimine ilişkin önemli uyarılar
Kurban Bayramı, ‘Kurban etini nasıl tüketmeliyiz?’ sorusunu da beraberinde getiriyor. Kurban eti ile birlikte su içilmemesini öneren tıbbi beslenme uzmanı Dr. Eyyüb Yılmaz “Et ve ayranın aynı anda tüketilmesi en yaygın hataların başında geliyor. Etle birlikte asla tatlı tüketmeyin” uyarısında bulundu.
Mide tüp haline getirilip yemek borusuna bağlandı
Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, yutma güçlüğü ve katı gıdaları yutarken oluşan takılma hissi nedeniyle cerrahi müdahalede bulunan hastanın yemek borusu ve bir kısmı alınan midesi, başarılı operasyonla tüp haline getirilip yemek borusuna bağlandı.