Şanlıurfa'da 3 tür tohum üretime kazandırıldı;

Şanlıurfa'da 3 tür tohum üretime kazandırıldı

Tarım Orman Bakanlığı’nın onayından geçerek 3 tür tohum üretime kazandırıldı....

        Tarım Orman Bakanlığı’nın onayından geçerek 3 tür tohum;  buğdaygil ve yemeklik dane çeşitleri 63 Has Tohumculuk tarafından tohum ıslahı ile üretime kazandırıldı.

    Acar Hububat Arbella ve Durum Gıda Siverek tedarikçisi ve çiftçi malını komisyon ile satan bir firma.  Acar hububat uzun süredir Siverek’te mercimek, buğday, nohut, arpa ve mısır alım satımını yapan köklü bir firma.  Ortak olduğu 63 Has Tohumculuk ile birlikte tohum sektörünede 5 yıldır giriş yapan bir firma sahibi Sedat Acar 25.10.1975 doğumlu ilkokul mezunu küçüklükten beridir çiftçilikle uğraşan ve 30 yıla aşkındır Buğday Pazarında esnaflık yapan tanınmış bir şahsiyettir.





 Nüfus artışıyla besin maddeleri üretimi artışı arasındaki dengenin kurulması için, ilk akla gelen, insan ve hayvan beslenmesinde en önemli paya sahip bitkisel üretimin artırılmasıdır.

        Bitkisel üretimin artırılmasında etkili faktörlerin başında daha verimli ve daha kaliteli yeni çeşitler, dolayısıyla sertifikalı tohumluk üretimi ve kullanımı gelmektedir. Tohumluk bitki ıslahı çalışmasının son ürünüdür. Bu nedenle tohumluk ve bitki ıslahını birbirlerinden ayrı düşünmek mümkün değildir.

        Bitkilerin genetik yapılarındaki ve doğal yayılışlarında ki varyasyonlardan yararlanılarak kalıtım yoluyla istenilen özelliklere sahip yeni bitkiler elde edilmesi olarak tanımlanan bitki ıslahı, insanoğlunun en temel ihtiyacı olan gıda teminine yönelik olduğu için yüzyıllardır en çok uğraş verilen bilim alanlarının başında gelmektedir. Günümüzde ise bitki ıslahı, bilimsel ve teknik yönü yanında sanat boyutu da olan, mesai sınırlaması gibi bir çalışma kavramının geçerli olmadığı uygulamalı bir meslek dalı olmuştur.

          Doğal bitki örtüsünün bugünkü dünya nüfusunun ancak %5'ini besleyebileceği uzmanlarca ileri sürülmekte olup, bitki genetiği ve ıslahı bilim dalında bugüne kadar gerçekleştirilen gelişmeler ve elde edilen başarılar tahminlerin de ötesinde olmuştur. Kültür bitkisinin varlığı insanoğlunun hayatiyetini sürdürmesi için elzem olan bir durumdur. 

 

BİTKİ ISLAHI Nedir?

 Bitki Islahı, herhangi bir bitki türünde istenilen özellikleri elde etmek için genetik yapıyı değiştirme sanat ve bilimidir.

       Emaskülasyon nasıl yapılır?

Melezleme için, açmamış çiçeklerdeki taç yapraklar elle ya da pens yardımıyla ayrılır. Bu sürece emaskülasyon yani hadım etme denir. Polen taşımasından dolayı erkek organlar dişi organa (stigma) zarar vermeden ayrılır. Dişi organın zarar görmesi durumunda çiçek tohum tutmaz

        Tohum ıslahı nedir?

Yüksek kalite ve verimin elde edilmesini sağlayacak olan tohumu üretebilmek amacıyla insan eliyle yapılan melezleme çalışmalarına tohum ıslahı denilir.

       Tohum Islahı Neden Yapılır?

      Tohum ıslahı daha sağlıklı, daha verimli ve daha kaliteli ürün elde etmek için yapılır. Aynı insan hayatında olduğu gibi; bitki hayatında da sürekli değişime uğrayan hastalıklar, zararlılar, soğuk ve sıcak iklim koşulları mevcuttur. Mevcut olan ürünler değişen hastalık ve zararlı türlerine ve yine değişen iklim koşullarına uyum sağlayamaz ve ticari değerlerini kaybeder. Bu değişimlere uyum sağlayacak ve direnecek yeni çeşitlerin oluşturulması için ıslah çalışmaları yapılır.

      Buna ilave olarak, dünya pazarlarındaki tüketicilerin ilgilerini çekecek yeni renkte, büyüklükte, lezzet ve aroma ürünlerinde bulunup, pazarda ticari olarak yeni bir talep yaratılması içinde ıslah çalışmaları yapılır.

İŞTE YERLİ ÜRETİCİDEN GELEN HAMLE

    Şanlıurfalı üretici Acar Hububat & 63 Has Tohumculuk şehrin tanıtımı için attığı bu adımla aşağıda verilen tohumları ortaya çıkarmıştır.

 


ACAR 63

( Kırmızı Mercimek )

 

Çeşit Sahibi: 63 Has Tohumculuk İthalat İhracat San Ve Tic Ltd Şti

Tescil Yılı: Üretim İzinli

Sap ve Yaprak Özellikleri: Bitki boyu 27-41 cm, dik gelişen, makineli tarıma uygun, olup ve. Yaprakları açık yeşil renklidir. İlk bakla yüksekliği 10-18 cm. dir.
Tane Özellikleri: Siyah noktalı kahverengi tohum rengine sahip, kotiledon rengi Turuncu, 1000 dene ağılığı 30,1–34,9 gram arasında dır.

Tarımsal Özellikleri: kışa ve kurağa dayanıklı, yatmaya çok dayanıklı, erkenci bir çeşittir. Su ve gübreye reaksiyonu çok iyidir. Ortalamanın üstünde bir verime sahip olup Tarımsal değerleri ölçme denemelerinde kuru şartlarında 198,1 kg/da ve sulu şartlarında 277 kg/da arasında verim vermiştir. 

Dene dökmesi az olduğundan harmanlaması iyidir.
Hastalık Durumu: solgun hastalığına toleranslı olup, Bruchusa dayanması ortadır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler: Güneydoğu
Anadolu Bölgesinin tüm İllerinde yetiştirilebilir.




KRATOS

( Arpa )

 

Çeşit Sahibi : 63 Has Tohumculuk İthalat İhracat San Ve Tic Ltd Şti

Tescil Yılı : Üretim İzinli

Morfolojik Özellikleri : 90–105 cm. boyunda, olgunlaşmada açık krem-beyaz bitki rengine sahip kılçıklı bir çeşittir. Yarı dik ve kılçıklı 6 sıralı yemlik arpadır.
Tarımsal Özelikleri : Adaptasyon kabiliyeti çok geniş olan Yazlık bir çeşittir. Soğuğa dayanıklılığı orta iyidir. İyi harman olur, tane dökmez ve yatmaya

Teknolojik Özellikleri : Açık krem-beyaz renginde, 8 mm. boyunda, dolgun tanelere sahiptir. 1000 tane ağırlığı 38-45 gr, hektolitre ağırlığı 68,3-73,1 kg/hl protein miktarı ise % 10,0-11,8 arasında dır.
Tarımsal Özellikleri : Ortalamanın üstünde bir verime sahip olup  480 kg/da ve 705  kg/da arasında verim vermiştir.  Bölgenin farklı iklim yapısına adapte olmuş bir çeşittir.

Hastalık Durumu : Rastığa dayanıklı, Külleme ve kara pasa orta dayanıklı ve Kahverengi pasa orta hassas tır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler : Güneydoğu Anadolu Bölgesinin tamamı ile Ege ve Akdeniz bölgesinin 1000 Rakım’a kadar tavsiye edilmektedir.




VİGOR 63

( Makarnalık Buğday )

 

Çeşit Sahibi: 63 Has Tohumculuk İthalat İhracat San Ve Tic Ltd Şti

Tescil Yılı: Üretim İzinli

Sap ve Yaprak Özellikleri: Sap kısa boylu, 80–95 cm sağlam yapılı, yeşil renklidir.
Başak Yapısı:
Beyaz başaklı, orta mor kılçıklı olup, yarı dik duruşludur. Başak yoğunluğu sık ve uzunluğu ise 7–11 cm’dir. Hasat olgunluğuna gelindiğinde kılçıklar dökülmez.
Tane Özellikleri: Tane amber renkli, eliptik şekilde, 8–10 mm uzunluğundadır.26.9 b değeri ve pozitif a değerine (66.0) sahiptir. 1000 tane ağırlığı 38,0–41,2 gr’dır. Hektolitre ağırlığı 80,0-812 kg/hl, protein oranı %13.4-14.3, Camsılık %86, SDS sedimentasyon 23,3 ml, irmik verimi %66.5-78.9 arasındadır.

Tarımsal Özellikleri: Kışlık bir çeşit olup, Kuraklığa dayanıklıdır. Kardeşleşmesi çok iyidir, gübreye reaksiyonu iyidir. Yatmaya dayanıklıdır.  Tarımsal değerleri ölçme denemelerinde kuruda 455 kg/dk ile sulu şartlarında 709 kg/da arasında verim vermiştir. İlkbahar son donlarından zarar görmez.

Hastalık Durumu: Sürmeye karşı mukavim olup, rastık, Sarı ve kahverengi paslara fide devresinde dayanıklıdır. 

Tavsiye Edildiği Bölgeler: Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin tamamına tavsiye edilmektedir.

 

TESCİL BAŞVURUSU OLUMLU KARŞILANDI

www.tarimorman.gov.tr sitesinde yayınlanan belgeyle resmiyet kazanmış olan tohumların ülkemizde maksimum verim sağlaması bekleniyor.




 

     Islah çalışmalarıyla geliştirilen hububat çeşidinin kuraklığa, mantari hastalıklara dayanıklı, rekolte, hektolitre ve protein değeriyle öne çıkarak verim artışı bu yıl çiftçinin yüzünü güldürecek.

 

11NİSAN

Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Haberler
İlgili Makaleler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
  • Ramazan / 19.09.2022 10:04

    👍👍👍